Bohus fästning


Besök borgen som belägrats 14 gånger men aldrig erövrats. Ett magnifikt läge över Göta och Nordre älv som strategiskt läge.  Ruiner återstår men en visning kan klä in fantasin i dess forna prakt.

  • Till start: 387,7 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Kungälv 
  • Avgift: Nej 


Bohus fästning

Om det är någon kulturhistorisk plats som kan kallas nordisk så år det denna.  Sedan 1308 då borgen byggdes av norske kungen Haakon V Magnusson, har den attackerats och belägrats hela 14 gånger av danska, svenska och norska styrkor utan att erövras.

Efter freden i Roskilde 1658 blev Bohuslän och fästningen svenskt från danskarna, men som sagt, den erövrades aldrig. Många kungar, drottningar, helgon och häxor har passerat här.

Idag återstår bara ruiner av det mäktiga slottet och försvarsanläggningen men är likväl en majestätisk plats att besöka med utsikten över Nordre och Göta älv.

Guidade turer rekommenderas.

Laddar..
Stor karta
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Bengans
Legendarisk skivhandel som inte bara säljer bra musik utan är ett kafé med uteservering.
OrtGöteborg
Slottskogen - parkpromenad...
En promenad som tar sin början vid Göteborgs naturhistoriska museum och vidare förbi Landskapsstugorna, Stora dammen, Barnens zoo, Slottsskogens våffelstuga och Utsiktstornet.
OrtArray
Trollhätte kanal - slusstrapporna.
Att beskåda en slussning i dessa tre slusstrappor är en upplevelse. Även park med promenadvägar i mycket vacker miljö.
OrtTrollhättan
Saab Car Museum...
OrtTrollhättan
Trollhättefallen
Vattenfall är mäktiga upplevelser. Allra helst när dammluckor öppnas och man får se vattnet välla fram. Varje dag i juli och augusti kl 15 öppnas luckorna här och övrig sommar på lördagar.
OrtTrollhättan
Halle-Hunneberg
På dessa platåberg härskar skogens konung älgen. Här har det bedrivits kunglig jakt sedan 1300-talet vilket beskrivs i Kungajaktsmuseet. Bergen är mäktiga på håll men missa inte att vandra runt på leder eller åka på älgsafari.
OrtVänersborg