Bohus fästning


Besök borgen som belägrats 14 gånger men aldrig erövrats. Ett magnifikt läge över Göta och Nordre älv som strategiskt läge.  Ruiner återstår men en visning kan klä in fantasin i dess forna prakt.

  • Till start: 387,7 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Kungälv 
  • Avgift: Nej 


Bohus fästning

Om det är någon kulturhistorisk plats som kan kallas nordisk så år det denna.  Sedan 1308 då borgen byggdes av norske kungen Haakon V Magnusson, har den attackerats och belägrats hela 14 gånger av danska, svenska och norska styrkor utan att erövras.

Efter freden i Roskilde 1658 blev Bohuslän och fästningen svenskt från danskarna, men som sagt, den erövrades aldrig. Många kungar, drottningar, helgon och häxor har passerat här.

Idag återstår bara ruiner av det mäktiga slottet och försvarsanläggningen men är likväl en majestätisk plats att besöka med utsikten över Nordre och Göta älv.

Guidade turer rekommenderas.

Laddar..
Stor karta
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Jonsereds fabriker
Ett industrisamhälle från 1800-talets mitt med bostäder intill verkstäderna. Vacker brittiskt inspirerad arkitektur vid den ringlande Säveån. Inneölet Poppels har bryggeri här och driver även en restaurang.
OrtPartille
Skansen Lejonet.
Skansen Lejonet är en före detta försvarsanläggning från 1689 på Gullberget i centrala Göteborg som idag är en utsiktsplats och populär festlokal för bröllop och andra högtider.
OrtGöteborg
Ramberget Hisingen
Ramberget är ett berg på Hisingen som överblickar de centrala delarna av Göteborg och Göta älvs utlopp. På berget ligger parken Keillers park med en utsiktsplats med nära 360 graders vy.
OrtGöteborg
Maritiman...
OrtGöteborg
Trädgårdsföreningen...
I över 170 år har detta varit en blomstrande oas i staden och är en av Europas bäst bevarade 1800-talsparker. Tusentals rosor, grupper samt skogsplanteringar. Glaspalats med växter i medelhavsklimat.
OrtGöteborg
Kronhuset och Kronhusgårdarna.
Kronhuset är en av Göteborgs äldsta bevarade byggnader från 1660-talet. Kronhusbodarna intill är ett levande hantverkscentrum med choklad- och karamellfabrik, kafé och konsertlokal mm.
OrtGöteborg