Jonsereds trädgårdar


Ett verkligt toppenställe med 12 minuters pendel från Göteborg. Här finns fyra tematrädgårdar där en byts ut varje år och skapas av en "kändis". Trädgårdskafé som sig bör och fin utsikt över sjön Aspen ges om man rundar herrgårdsbyggnaden.

  • Till start: 384,0 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Partille 
  • Avgift: Nej 


Jonsereds trädgårdar

Jonsereds Trädgårdar är en verkligt inspirerande park som är helt gratis att besöka och är öppen alla dagar i veckan. Parken är uppdelad i fyra trädgårdskvarter med olika teman och planteringar. Givetvis finns det ett trevligt trädgårdskafé.

Varje år gästas trädgårdarna av en känd profil som får kreera en egen grön kreation i Utställningsträdgården.

De övriga trädgårdskvarteren är:

Formträdgården

Den mest tidstypiska delen av trädgårdarna för 1800-talet. Dvs då herrgården byggdes. Kvarteret består av sk tapetgrupper, vilket är symmetriska formationer av plantor som var populära på 1800-talet. Växterna i dessa är perenner och buskar inramade av ligusterhäckar. Kvarteret har även stora urnor med exotiska växter samt magnoliaträd runt figurer av idegran samt buxbom i stensatta öar.

Köksträdgården
Kvarteret är utformat både som odlingsyta och en estetisk trädgård, förebilden har varit köksträdgårdar från svenska herrgårdar från 1800-talet. Alléer av humle och pelaräpplen går tvärs igenom kvarteret. Även tidstypiska sommarblommor.

Engelska rosenträdgården

Kvarteret består av tio bersåer med historiska buskrosor som är mycket väldoftande. Även perennrabatter med torparperenner och träd vars lövverk bildar skyddande tak.

Man får inte missa att inspektera herrgården och ta sig till andra sidan av gården med utsikten över sjön Aspen.

Läs mera
Laddar..
Stor karta
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Jonsereds fabriker
Ett industrisamhälle från 1800-talets mitt med bostäder intill verkstäderna. Vacker brittiskt inspirerad arkitektur vid den ringlande Säveån. Inneölet Poppels har bryggeri här och driver även en restaurang.
OrtPartille
Gunnebo slott.
Mölndalsbornas stolthet. Slottet med fantastisk park är egentligen en sommarvilla åt en förmögen Göteborgare som idag har blivit ett omåttligt populärt besöksmål.
OrtMölndal
Trädgårdsföreningen...
I över 170 år har detta varit en blomstrande oas i staden och är en av Europas bäst bevarade 1800-talsparker. Tusentals rosor, grupper samt skogsplanteringar. Glaspalats med växter i medelhavsklimat.
OrtGöteborg
Göteborgs konstmuseum
En av Europas främsta konstsamlingar med betydande nordiska och internationella verk. Carl Larsson, Bruno Liljefors, Edvard Munch, Picasso och Chagall m fl. Mycket bra museibutik.
OrtGöteborg
Göteborg inom Vallgraven
En promenad i Göteborgs äldsta delar med flera av de kändaste landmärkena.
OrtGöteborg
Maritiman...
OrtGöteborg