BP nostalgimack i Björkfors.


BP Nostalgimack med interiör från 1955 då den öppnades och var i bruk till 1983. 2001 invigdes macken till Nostalgimuseum och är idag inredd som den såg ut på 1950- och 60-talen.

  • Till start: 192,2 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Kinda 
  • Avgift: Nej 


BP nostalgimack i Björkfors

2020 var det 65 år sedan BP macken uppfördes. 1955 byggdes den av Simon och Eina Carlsson, som senare kom att bli mina (Siewerts) svärföräldrar, när jag gifte mig med Kersti. Snart är det 60-års jubileum!

Det var dåvarande Landsfiskalen i Kisa, Gösta Wikström, som besiktigade macken tillsammans med Brandchefen i Norra Kinda Kommun, Rune Johansson.

 

Förrättningskostnad: 15 kr
Reskostnad med taxi: 33 kr
Stämpelavgift: 3 kr
Protokollavgift: 1:30 kr

Byggnaden levererades av Gullringshus till ett pris av 2.860 kr.

Försäljningen på den tiden bestod bland annat av bensin, oljor, reservdelar samt godis. Bensinen kostade då 62 öre per liter och 1 l olja 2:25 kr.

 

Verksamheten pågick fram till 1982, då försäljningen upphörde.

 

År 2001, 15/9, återinvigdes BP Nostalgimack av Ordf. i Kinda Kultur- och Fritidsnämd, Torbjörn Gustavsson, Kisa.

 

Text hemsidan

Läs mera

Länkar

Laddar..
Stor karta
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Valö Café och festplats.
På en liten bro tar man sig ut till Valön där den lilla festplatsen huserar sedan 1956. På kafét serveras enkel men vällagad mat som Valöburgare, räkmacka, lokalt tillverkad ostkaka och kalvdans.
OrtKinda
Kisa hembygdsgård...
Vackert beläget på en bergsudde högt ovanför Kisasjön ligger en av Sveriges största hembygdsgårdar med femton kulturhus och fyratusen föremål i autentiska miljöer.
OrtKinda
Rimforsa hamn - Kinda kanal...
Detta är ett noga utvalt utflyktsmål som besökts och kan rekommenderas. Vi jobbar just nu med att färdigställa texter och allmän information samt att redigera fler bilder till bildspel.
OrtKinda
Överum...
OrtVästervik
Affären i Svalsjö och Pers mekaniska kabinett...
Förutom den gamla lanthandelns mysiga trädgårdskafé har man i Pers mekaniska kabinett skapat en mängd träföremål som rör sig och spelar upp scener då man vevar på dem.
OrtKinda
Smedstorps dubbelgård...
Ett kulturreservat tillika statligt byggnadsminne som förutom den speciella dubbelgården från 1700-talet även inrymmer kringliggande by. Här finns en rad hotade lantraser som man föder upp på gården.
OrtYdre