Delsbo och Dellensjöarna.


RUNDTUR: Hälsingegårdar och friluftsmuseum och ett utsiktsberg med en av landets mäktigaste utsikter. Trevlig resa!

Första stopp på rundtur c:a 30 min 27 km från E4

  • Till start: 288,6 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Hudiksvall 
  • Avgift: Nej 


Delsbo och Dellensjöarna.
Stor karta
Sevärdhet 1 av 4

Hälsingegården Ol-Ers

Hälsingegården Ol-Ers ingår i Västerängs kulturreservat och är en av Hälsinglands mest värdefulla bymiljöer. Gården har en huvudbyggnad samt två flyglar och är från perioden 1840-1860, men Västeräng var en fullt utvecklad by med fyra gårdar redan 1542. Ol-Ers har tillhört samma släkt sedan 1766.

Kulturreservatet har som ändamål att bevara en by genom att man kontinuerligt brukar marken och underhåller byggnaderna för att visa hur traditionellt jordbruk bedrevs i Hälsingland från mitten av 1800-talet till mitten av 1900-talet. Till gården hör även ladugård, stall och snickarbod.

Boende: På gården Ersk-Mickels är det B&B året om och Ol-Ers juni till september.

Man kan fritt röva runt i och njut av omgivningarna och se byn och gårdsmiljöens exteriörer.

Guidning och fika måste förbokas.

 

Läs mera

Länkar

Delsbo Forngård

Delsbo forngård har sammanlagt ett 20-tal byggnader från olika tid tidsepoker i Hälsingland.

Målningar av väggar och tak är utförda av Gustaf Reuter och hans mest kände lärjunge, Erik Ersson som kallade snickarmålaren.

Gården är känd för den årliga Delsbostämman som arrangeras varje sommar och är en av Sveriges äldsta spelmansstämmor som startade 1952. Den pågår under tre dagar av folkfest fylld med folkmusik.

Under sommarsäsongen har man servering, spelkvällar och guidade visningar (40 kr per person). Man serverar även gammelmat vilket är maträtter av gammal typ helt enkelt.

På forngården finns ett bygdemuseum med en permanent utställning av gamla orttypiska textilier och folkdräkter. Även en utställning som heter: Kistor, plôgg och pingellurskor.

Läs mera

Länkar

Bjuråkers forngård

Bjuråkers forngård  ligger vackert belägen på ”Lithens backar” mellan sjöarna Tjärnatjärn och Norra Dellen.

Här finns en utställning med bland annat gamla och orttypiska textilier och högtidsdräkter.

I området finns Hälsingegårdarna Jens-Ors  som är en parstuga från 1700-talet, Frisbogården och Havrastugan med målerier av snickarmålaren Erik Erson och stormålaren Gustaf Reuter.

Andra byggnader är t ex härbren, kyrkstuga, bakstuga, storhässja samt en fäbod med flera byggnader. Här finns även skogsmuseum skolmuseum och en handelsbod.

Servering öppen midsommar till mitten av augusti.

 

Avholmsberget - Utsikt, café & restaurang

En magnifik utsikt över Dellensjöarna och Dellenbygdens berg möter den som tar sig upp till Avholmsberget vid  Norrdellens norra strand.  Att det är något i särklass vittnar det faktum att platsen blev utsedd till Sveriges näst vackraste i en omrösting på Sverigesradio.se.

Här uppe finns även sommaröppna Café och restaurang Avholmsberget som serverar fika, lunch och á la carte, dagens rätt, husmanskost eller vegetariskt. Men man kan även ta en picknick på klipporna eller på bänkar.

Vandringsstig på 4,5 km med blå markeringar som utgår här uppifrån. Man passerar platser med spår från meteroitnedslaget, istiden och landhöjningstiden.

 

Länkar

  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Delsbo Forngård...
Här har man sedan 1952 haft ”spelmansdagar” som är en tredagars folkfest. Ett tjugotal byggnader från olika tidsåldrar och flera väggar och tak vackert bemålade av Gustaf Reuter och snickarmålaren Erik Ersson.
OrtDelsbo
Avholmsberget - Utsikt, café & restaurang
En av Sveriges kanske vackraste platser. Här har man milsvid utsikt över Norra Dellensjön som bildades av ett meteoritnedslag. Kafé och restaurang men även rastplatser. Vandringsstigar utgår här. Avstånd från E4 c:a 43 min 42 km
OrtDelsbo
Ystegårn hälsingegård...
Detta är ett noga utvalt utflyktsmål som besökts och kan rekommenderas. Vi jobbar just nu med att färdigställa texter och allmän information samt att redigera fler bilder till bildspel.
OrtHudiksvall
Karlsgården
Hälsinglands äldsta visningsgård som varit med i filmer som Driver dagg faller regn. Den har dessutom en ursprunglig stil innan påbyggnader och rödmålning normalt tillkom.
OrtJärsvö
Forsa forngård...
Här var tidigare en klungby med tre gårdar. Två finns kvar och de visar upp originalinredning från tidigt respektive sent 1800-tal. Tre av rummen har målningar från 1700-talet av lokala mästare. Avstånd från E4 c:a 11 min 7,5 km
OrtHudiksvall
Strömmingsundet...
Den lilla hamndelen med fiskebodar på ömse sidor om har blivit Hudiksvalls landmärke. Sommartid är det samlingsplats för folket med krogar och bodar.
OrtHudiksvall