Delsbo Forngård...


Här har man sedan 1952 haft ”spelmansdagar” som är en tredagars folkfest. Ett tjugotal byggnader från olika tidsåldrar och flera väggar och tak vackert bemålade av Gustaf Reuter och snickarmålaren Erik Ersson.

  • Till start: 288,6 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Delsbo 
  • Avgift: Nej 


Delsbo Forngård

Delsbo forngård har sammanlagt ett 20-tal byggnader från olika tid tidsepoker i Hälsingland.

Målningar av väggar och tak är utförda av Gustaf Reuter och hans mest kände lärjunge, Erik Ersson som kallade snickarmålaren.

Gården är känd för den årliga Delsbostämman som arrangeras varje sommar och är en av Sveriges äldsta spelmansstämmor som startade 1952. Den pågår under tre dagar av folkfest fylld med folkmusik.

Under sommarsäsongen har man servering, spelkvällar och guidade visningar (40 kr per person). Man serverar även gammelmat vilket är maträtter av gammal typ helt enkelt.

På forngården finns ett bygdemuseum med en permanent utställning av gamla orttypiska textilier och folkdräkter. Även en utställning som heter: Kistor, plôgg och pingellurskor.

Läs mera

Länkar

Laddar..
Stor karta
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Hälsingegården Ol-Ers
Hälsingegården är del av en av Hälsinglands viktigaste bymiljöer, Västeräng som hade en utvecklad by redan 1542. Ol-Ersgården är den pampigaste i byn och har varit i samma släkts ägo sen 1766. Man kan bo i gården eller intill.
OrtDelsbo
Avholmsberget - Utsikt, café & restaurang
En av Sveriges kanske vackraste platser. Här har man milsvid utsikt över Norra Dellensjön som bildades av ett meteoritnedslag. Kafé och restaurang men även rastplatser. Vandringsstigar utgår här. Avstånd från E4 c:a 43 min 42 km
OrtDelsbo
Ystegårn hälsingegård...
Detta är ett noga utvalt utflyktsmål som besökts och kan rekommenderas. Vi jobbar just nu med att färdigställa texter och allmän information samt att redigera fler bilder till bildspel.
OrtHudiksvall
Stenegård - Besökscenter - Världsarvet Hälsingegårdar
På en höjd i Järvsö ligger denna vackra gård som är en utmärkt start för hälsingegårdssafari. Hantverksbutiker, tunnbrödsbageri och matställen. En örtagård med 250 olika medicinalväxter.
OrtJärvsö
Forsa forngård...
Här var tidigare en klungby med tre gårdar. Två finns kvar och de visar upp originalinredning från tidigt respektive sent 1800-tal. Tre av rummen har målningar från 1700-talet av lokala mästare. Avstånd från E4 c:a 11 min 7,5 km
OrtHudiksvall
Strömmingsundet...
Den lilla hamndelen med fiskebodar på ömse sidor om har blivit Hudiksvalls landmärke. Sommartid är det samlingsplats för folket med krogar och bodar.
OrtHudiksvall