Kristofers, Stene...


En världsarvsgård som brukats av samma släkt sedan 1500-talet. Gården har fått sitt namn efter Kristoffer Persson, en skattebonde under Karl XI:s tid. Här kan man prova på att bo i en drängstuga.

 

  • Till start: 283,3 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Järvsö 
  • Avgift: Ja 


Kristofers, Stene

Kristofers är en av UNESCOs sju världsarvsgårdar, belägen i byn Stene i Järvsö socken. Gården är trots sin kulturella status långt ifrån ett museum utan är en gård som i högsta grad brukas med kor och får och gården har brukats av samma släkt sedan 1500-talet.

I det sk kalashuset finns schablonmålningar samt väggmålningar  av den kände Ljusdalsmålaren Anders Ädel.

Öppet för guidning slutet av juni till slutet av juli tisdag, torsdag och lördag. Se hemsida. Bokas via besökscentret på Stenegård, telefon 0651-34 00 21. Pris 220 kr per person.

Vill man prova att bo på Kristofers då finns en drängstuga i portlidret som kan hyras sommartid. En visning av kalashuset ingår då i priset.

Övrig tid kan man studera gårdens exteriörer, exempelvis kalashusets typiska Järvsöbrokvist.

Läs mera
Laddar..
Stor karta
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Stenegård - Besökscenter - Världsarvet Hälsingegårdar
På en höjd i Järvsö ligger denna vackra gård som är en utmärkt start för hälsingegårdssafari. Hantverksbutiker, tunnbrödsbageri och matställen. En örtagård med 250 olika medicinalväxter.
OrtJärvsö
Karlsgården
Hälsinglands äldsta visningsgård som varit med i filmer som Driver dagg faller regn. Den har dessutom en ursprunglig stil innan påbyggnader och rödmålning normalt tillkom.
OrtJärsvö
Ljusdalsbygdens Museum...
Ett museum som skall förvalta och levandegöra nordvästra Hälsinglands kulturarv. Museet öppnades 1963 och är ett bra komplement till besök i hälsingegårdar.
OrtLjusdal
Gästgivars hälsingegård
En av sju världsarvsgårdar. Som namnet skvallrar har det tidigare varit gästgiveri här. Gården är känd för att en schablonmålning på gården som varit förlaga till en populär tapet med samma namn.
OrtArbrå
Hälsingegården Ol-Ers
Hälsingegården är del av en av Hälsinglands viktigaste bymiljöer, Västeräng som hade en utvecklad by redan 1542. Ol-Ersgården är den pampigaste i byn och har varit i samma släkts ägo sen 1766. Man kan bo i gården eller intill.
OrtDelsbo
Bommars hälsingegård...
En av sju världsarvsgårdar. Gården har flera dekorerade rum i olika stilar med inspiration från slott och herrgårdar i original sedan 1848. Guidad visning från midsommar och en vecka in i augusti.
OrtLjusdal