Kristofers, Stene...


En världsarvsgård som brukats av samma släkt sedan 1500-talet. Gården har fått sitt namn efter Kristoffer Persson, en skattebonde under Karl XI:s tid. Här kan man prova på att bo i en drängstuga.

 

  • Till start: 283,3 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Järvsö 
  • Avgift: Ja 


Kristofers, Stene

Kristofers är en av UNESCOs sju världsarvsgårdar, belägen i byn Stene i Järvsö socken. Gården är trots sin kulturella status långt ifrån ett museum utan är en gård som i högsta grad brukas med kor och får och gården har brukats av samma släkt sedan 1500-talet.

I det sk kalashuset finns schablonmålningar samt väggmålningar  av den kände Ljusdalsmålaren Anders Ädel.

Öppet för guidning slutet av juni till slutet av juli tisdag, torsdag och lördag. Se hemsida. Bokas via besökscentret på Stenegård, telefon 0651-34 00 21. Pris 220 kr per person.

Vill man prova att bo på Kristofers då finns en drängstuga i portlidret som kan hyras sommartid. En visning av kalashuset ingår då i priset.

Övrig tid kan man studera gårdens exteriörer, exempelvis kalashusets typiska Järvsöbrokvist.

Läs mera
Laddar..
Stor karta
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Stenegård - Besökscenter - Världsarvet Hälsingegårdar
På en höjd i Järvsö ligger denna vackra gård som är en utmärkt start för hälsingegårdssafari. Hantverksbutiker, tunnbrödsbageri och matställen. En örtagård med 250 olika medicinalväxter.
OrtJärvsö
Svedbovallen, Järvsö
En fäbod där några entusiaster driver den som förr och det är verkligen genuint. Ett besök här är minnesvärd upplevelse. Passa på att handla fina stickade presenter och hantverk. Djuren går fritt och man bör röra sig varsamt.
OrtJärvsö
Bjuråkers forngård...
Vackert beläget friluftsmuseum på ”Lithens backar mellan sjöarna Tjärnatjärn och Norra Dellen. Ett stort antal byggnader med olika syften och stilar. Servering midsommar till augusti. Avstånd från E4 c:a 40 min 47 km
OrtHudiksvall
Avholmsberget - Utsikt, café & restaurang
En av Sveriges kanske vackraste platser. Här har man milsvid utsikt över Norra Dellensjön som bildades av ett meteoritnedslag. Kafé och restaurang men även rastplatser. Vandringsstigar utgår här. Avstånd från E4 c:a 43 min 42 km
OrtDelsbo
Bommars hälsingegård...
En av sju världsarvsgårdar. Gården har flera dekorerade rum i olika stilar med inspiration från slott och herrgårdar i original sedan 1848. Guidad visning från midsommar och en vecka in i augusti.
OrtLjusdal
Träslottet
Smeknamnet fick gården under 60-talet för dess höga kvalitet och förebild för modernt byggande. Välbevarat interiörmåleri, stor trädgård med kafé, utställning på besökscentrum för Hälsingegårdar och lekpark.
OrtBollnäs