Svedbovallen, Järvsö


En fäbod där några entusiaster driver den som förr och det är verkligen genuint. Ett besök här är minnesvärd upplevelse. Passa på att handla fina stickade presenter och hantverk. Djuren går fritt och man bör röra sig varsamt.

  • Till start: 279,5 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Ljusdal 
  • Avgift: Nej 


Svedbovallen, Järvsö

Svedbovallen är Hälsinglands enda levande fäbod där människor och djur lever som människor gjort sedan urminnes tider. Man har höns, får, getter, fjällkor, kalvar som går på fritt skogsbete på dagarna.

I fädbodcafét säljer man slöjd, smör, ost och messmör som är tillverkat på gården. Ekologiskt och lokalt fikabröd och andra produkter från bygden serveras mellan 12-17.

Här får man verkligen uppleva en tidsresa och man får avslappnande upplevelse i denna rofyllda miljö. Om man rör sig bland djuren görs detta på eget ansvar.

Fri entré men gynna gärna verksamheten med att passa på att köpa en present eller fika. Guidade visningar erbjuds för förbokade grupper och man har även speciella aktiviteter för att komma fäbodlivet närmare.

Öppet från början av juni till början av augusti. Se hemsida

Adress: Svedbovallen, Harsa, 820 40 Järvsö                             

Läs mera
Laddar..
Stor karta
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Karlsgården
Hälsinglands äldsta visningsgård som varit med i filmer som Driver dagg faller regn. Den har dessutom en ursprunglig stil innan påbyggnader och rödmålning normalt tillkom.
OrtJärsvö
Stenegård - Besökscenter - Världsarvet Hälsingegårdar
På en höjd i Järvsö ligger denna vackra gård som är en utmärkt start för hälsingegårdssafari. Hantverksbutiker, tunnbrödsbageri och matställen. En örtagård med 250 olika medicinalväxter.
OrtJärvsö
Ljusdalsbygdens Museum...
Ett museum som skall förvalta och levandegöra nordvästra Hälsinglands kulturarv. Museet öppnades 1963 och är ett bra komplement till besök i hälsingegårdar.
OrtLjusdal
Hembygdsgården Mårtes...
I centrala Edsbyn ligger hembygdsgården med hela 28 byggnader vilket gör den till en av landets största. Flera vackra brokvistar och många unika väggmålningar. 
OrtEdsbyn
Ol-Anders - besökscenter och hälsingegård
Här finns ett emigrantmuseum, gårdsfik samt guidade turer. Besökscentret ger intressant information och härifrån startar även Stora hälsingegårdars väg.
OrtOvanåker
Stora Hälsingegårdars väg
En perfekt dagstur som passerar gårdar, byar och hembygdsmuséer. Några med fri entré medan andra har avgift som de två värlsdarvsgårdarna Pallars och Jon-Lars.
OrtOvanåker