Svedbovallen, Järvsö


En fäbod där några entusiaster driver den som förr och det är verkligen genuint. Ett besök här är minnesvärd upplevelse. Passa på att handla fina stickade presenter och hantverk. Djuren går fritt och man bör röra sig varsamt.

  • Till start: 279,5 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Ljusdal 
  • Avgift: Nej 


Svedbovallen, Järvsö

Svedbovallen är Hälsinglands enda levande fäbod där människor och djur lever som människor gjort sedan urminnes tider. Man har höns, får, getter, fjällkor, kalvar som går på fritt skogsbete på dagarna.

I fädbodcafét säljer man slöjd, smör, ost och messmör som är tillverkat på gården. Ekologiskt och lokalt fikabröd och andra produkter från bygden serveras mellan 12-17.

Här får man verkligen uppleva en tidsresa och man får avslappnande upplevelse i denna rofyllda miljö. Om man rör sig bland djuren görs detta på eget ansvar.

Fri entré men gynna gärna verksamheten med att passa på att köpa en present eller fika. Guidade visningar erbjuds för förbokade grupper och man har även speciella aktiviteter för att komma fäbodlivet närmare.

Öppet från början av juni till början av augusti. Se hemsida

Adress: Svedbovallen, Harsa, 820 40 Järvsö                             

Läs mera
Laddar..
Stor karta
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Karlsgården
Hälsinglands äldsta visningsgård som varit med i filmer som Driver dagg faller regn. Den har dessutom en ursprunglig stil innan påbyggnader och rödmålning normalt tillkom.
OrtJärsvö
Kristofers, Stene...
En världsarvsgård som brukats av samma släkt sedan 1500-talet. Gården har fått sitt namn efter Kristoffer Persson, en skattebonde under Karl XI:s tid. Här kan man prova på att bo i en drängstuga.  
OrtJärvsö
Pallars hälsingegård
En av sju världsarvsgårdar. Gården har sällsynt vackra och välbevarade väggmålningar med motiv av stadsbilder och övriga platser i landet.
OrtOvanåker
Träslottet
Smeknamnet fick gården under 60-talet för dess höga kvalitet och förebild för modernt byggande. Välbevarat interiörmåleri, stor trädgård med kafé, utställning på besökscentrum för Hälsingegårdar och lekpark.
OrtBollnäs
Bommars hälsingegård...
En av sju världsarvsgårdar. Gården har flera dekorerade rum i olika stilar med inspiration från slott och herrgårdar i original sedan 1848. Guidad visning från midsommar och en vecka in i augusti.
OrtLjusdal
Hälsingegården Ol-Ers
Hälsingegården är del av en av Hälsinglands viktigaste bymiljöer, Västeräng som hade en utvecklad by redan 1542. Ol-Ersgården är den pampigaste i byn och har varit i samma släkts ägo sen 1766. Man kan bo i gården eller intill.
OrtDelsbo