Svedbovallen, Järvsö


En fäbod där några entusiaster driver den som förr och det är verkligen genuint. Ett besök här är minnesvärd upplevelse. Passa på att handla fina stickade presenter och hantverk. Djuren går fritt och man bör röra sig varsamt.

  • Till start: 279,5 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Ljusdal 
  • Avgift: Nej 


Svedbovallen, Järvsö

Svedbovallen är Hälsinglands enda levande fäbod där människor och djur lever som människor gjort sedan urminnes tider. Man har höns, får, getter, fjällkor, kalvar som går på fritt skogsbete på dagarna.

I fädbodcafét säljer man slöjd, smör, ost och messmör som är tillverkat på gården. Ekologiskt och lokalt fikabröd och andra produkter från bygden serveras mellan 12-17.

Här får man verkligen uppleva en tidsresa och man får avslappnande upplevelse i denna rofyllda miljö. Om man rör sig bland djuren görs detta på eget ansvar.

Fri entré men gynna gärna verksamheten med att passa på att köpa en present eller fika. Guidade visningar erbjuds för förbokade grupper och man har även speciella aktiviteter för att komma fäbodlivet närmare.

Öppet från början av juni till början av augusti. Se hemsida

Adress: Svedbovallen, Harsa, 820 40 Järvsö                             

Läs mera
Laddar..
Stor karta
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Kristofers, Stene...
En världsarvsgård som brukats av samma släkt sedan 1500-talet. Gården har fått sitt namn efter Kristoffer Persson, en skattebonde under Karl XI:s tid. Här kan man prova på att bo i en drängstuga.  
OrtJärvsö
Gästgivars hälsingegård
En av sju världsarvsgårdar. Som namnet skvallrar har det tidigare varit gästgiveri här. Gården är känd för att en schablonmålning på gården som varit förlaga till en populär tapet med samma namn.
OrtArbrå
Ljusdalsbygdens Museum...
Ett museum som skall förvalta och levandegöra nordvästra Hälsinglands kulturarv. Museet öppnades 1963 och är ett bra komplement till besök i hälsingegårdar.
OrtLjusdal
Hälsingegård Jon-Lars
En av sju världsarvsgårdar och den allra största av dem. Det är en dubbelgård där två bröder byggde varsin del med olika inredningar. Brokvisten med pardörrarna är unik. Franska tapeter och väggmålningar.
OrtAlfta
Löka hälsingegård
En hitflyttad gård med en stor samling folkdräktsdelar och andra textilföremål. Även orttypiska föremål och sammanlagt elva byggnader. Kaffeservering, hantverksförsäljning och visningar.
OrtOvanåker
Ol-Anders - besökscenter och hälsingegård
Här finns ett emigrantmuseum, gårdsfik samt guidade turer. Besökscentret ger intressant information och härifrån startar även Stora hälsingegårdars väg.
OrtOvanåker