Gästgivars hälsingegård


En av sju världsarvsgårdar. Som namnet skvallrar har det tidigare varit gästgiveri här. Gården är känd för att en schablonmålning på gården som varit förlaga till en populär tapet med samma namn.

  • Till start: 261,8 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Arbrå 
  • Avgift: Nej 


Hälsingegården Gästgivars

Den kände målaren Jonas Wallström kom från byn Vallsta där världsarvsgården Gästgivars ligger. Då var det rätt naturligt att det var han som vid mitten av 1800-talet utförde de vackra schablonmålningarna.  Ett av schablonmönstren är förlaga till den berömda tapeten ”Gästgivars” som började tryckas på 1960-talet och fortfarande säljs.

Namnet på gården kommer sig av att det bedrivits gästgiveri helt enkelt.

Öppet mitten av juni till mitten av augusti och guidade visningar 11 och 14.

Pris: 100 kr / person, under 15 år gratis.

Länkar

Laddar..
Stor karta
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Stenegård - Besökscenter - Världsarvet Hälsingegårdar
På en höjd i Järvsö ligger denna vackra gård som är en utmärkt start för hälsingegårdssafari. Hantverksbutiker, tunnbrödsbageri och matställen. En örtagård med 250 olika medicinalväxter.
OrtJärvsö
Västerby klungby
Vacker och välbevarad klungby i Rengsjö med ett 30-tal byggnader, några från 1600-talet.  Avstånd från E4 c:a 26 min 27 km
OrtBollnäs
Pallars hälsingegård
En av sju världsarvsgårdar. Gården har sällsynt vackra och välbevarade väggmålningar med motiv av stadsbilder och övriga platser i landet.
OrtOvanåker
Svedbovallen, Järvsö
En fäbod där några entusiaster driver den som förr och det är verkligen genuint. Ett besök här är minnesvärd upplevelse. Passa på att handla fina stickade presenter och hantverk. Djuren går fritt och man bör röra sig varsamt.
OrtJärvsö
Löka hälsingegård
En hitflyttad gård med en stor samling folkdräktsdelar och andra textilföremål. Även orttypiska föremål och sammanlagt elva byggnader. Kaffeservering, hantverksförsäljning och visningar.
OrtOvanåker
Ol-Nilsgården
Hembygdsgården Ol-Nils i Hårga består av ett flertal byggnader med rik historia. Huvudbyggnaden har en särkskilt vacker brokvist. Vidare finns bryggstuga, magasin och ett härbre. Avstånd från E4 c:a 30 min 33 km
OrtBollnäs