Karlsgården


Hälsinglands äldsta visningsgård som varit med i filmer som Driver dagg faller regn. Den har dessutom en ursprunglig stil innan påbyggnader och rödmålning normalt tillkom.

  • Till start: 281,6 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Ljusdal 
  • Avgift: Nej 


Karlsgården

Karls eller Karlsgården, har en lång historia som börjar för mer än tusen år sedan och ligger på ursprunglig plats fyra km från Järvsö i byn Bondarv. Det är Hälsinglands äldst visningsgård och har varit öppen sedan 1930. Här har flera filmer spelats in, bland andra Driver dagg faller regn.

Karlsgården är ett exempel på hur gårdar var utformade under första hälften av 1800-talet innan de fick påbyggnader och rödmålades vilket blev vanligt bland övriga gårdar.

Herrstugan är uppförd 1750, vardagsbyggningen 1800, stallsbyggningen och fäxet (ladugården) är placerade runt gårdstunet (gårdsplanen).

Det sista bröllopet hölls här 1833 och parets son Jonas som dog i mitten av 1920-talet blev den siste brukaren av gården.

Under fyra tillfällen i augusti genomförs Karlsgårdsspelet som är ett ljud och ljusspel om gårdens historia.

Läs mera

Länkar

Laddar..
Stor karta
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Stenegård - Besökscenter - Världsarvet Hälsingegårdar
På en höjd i Järvsö ligger denna vackra gård som är en utmärkt start för hälsingegårdssafari. Hantverksbutiker, tunnbrödsbageri och matställen. En örtagård med 250 olika medicinalväxter.
OrtJärvsö
Kristofers, Stene...
En världsarvsgård som brukats av samma släkt sedan 1500-talet. Gården har fått sitt namn efter Kristoffer Persson, en skattebonde under Karl XI:s tid. Här kan man prova på att bo i en drängstuga.  
OrtJärvsö
Hälsingegården Ol-Ers
Hälsingegården är del av en av Hälsinglands viktigaste bymiljöer, Västeräng som hade en utvecklad by redan 1542. Ol-Ersgården är den pampigaste i byn och har varit i samma släkts ägo sen 1766. Man kan bo i gården eller intill.
OrtDelsbo
Delsbo och Dellensjöarna.
RUNDTUR: Hälsingegårdar och friluftsmuseum och ett utsiktsberg med en av landets mäktigaste utsikter. Trevlig resa! Första stopp på rundtur c:a 30 min 27 km från E4
OrtHudiksvall
Bjuråkers forngård...
Vackert beläget friluftsmuseum på ”Lithens backar mellan sjöarna Tjärnatjärn och Norra Dellen. Ett stort antal byggnader med olika syften och stilar. Servering midsommar till augusti. Avstånd från E4 c:a 40 min 47 km
OrtHudiksvall
Bommars hälsingegård...
En av sju världsarvsgårdar. Gården har flera dekorerade rum i olika stilar med inspiration från slott och herrgårdar i original sedan 1848. Guidad visning från midsommar och en vecka in i augusti.
OrtLjusdal