Karlsgården


Hälsinglands äldsta visningsgård som varit med i filmer som Driver dagg faller regn. Den har dessutom en ursprunglig stil innan påbyggnader och rödmålning normalt tillkom.

  • Till start: 281,6 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Ljusdal 
  • Avgift: Nej 


Karlsgården

Karls eller Karlsgården, har en lång historia som börjar för mer än tusen år sedan och ligger på ursprunglig plats fyra km från Järvsö i byn Bondarv. Det är Hälsinglands äldst visningsgård och har varit öppen sedan 1930. Här har flera filmer spelats in, bland andra Driver dagg faller regn.

Karlsgården är ett exempel på hur gårdar var utformade under första hälften av 1800-talet innan de fick påbyggnader och rödmålades vilket blev vanligt bland övriga gårdar.

Herrstugan är uppförd 1750, vardagsbyggningen 1800, stallsbyggningen och fäxet (ladugården) är placerade runt gårdstunet (gårdsplanen).

Det sista bröllopet hölls här 1833 och parets son Jonas som dog i mitten av 1920-talet blev den siste brukaren av gården.

Under fyra tillfällen i augusti genomförs Karlsgårdsspelet som är ett ljud och ljusspel om gårdens historia.

Läs mera

Länkar

Laddar..
Stor karta
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Kristofers, Stene...
En världsarvsgård som brukats av samma släkt sedan 1500-talet. Gården har fått sitt namn efter Kristoffer Persson, en skattebonde under Karl XI:s tid. Här kan man prova på att bo i en drängstuga.  
OrtJärvsö
Ljusdalsbygdens Museum...
Ett museum som skall förvalta och levandegöra nordvästra Hälsinglands kulturarv. Museet öppnades 1963 och är ett bra komplement till besök i hälsingegårdar.
OrtLjusdal
Gästgivars hälsingegård
En av sju världsarvsgårdar. Som namnet skvallrar har det tidigare varit gästgiveri här. Gården är känd för att en schablonmålning på gården som varit förlaga till en populär tapet med samma namn.
OrtArbrå
Träslottet
Smeknamnet fick gården under 60-talet för dess höga kvalitet och förebild för modernt byggande. Välbevarat interiörmåleri, stor trädgård med kafé, utställning på besökscentrum för Hälsingegårdar och lekpark.
OrtBollnäs
Bjuråkers forngård...
Vackert beläget friluftsmuseum på ”Lithens backar mellan sjöarna Tjärnatjärn och Norra Dellen. Ett stort antal byggnader med olika syften och stilar. Servering midsommar till augusti. Avstånd från E4 c:a 40 min 47 km
OrtHudiksvall
Pallars hälsingegård
En av sju världsarvsgårdar. Gården har sällsynt vackra och välbevarade väggmålningar med motiv av stadsbilder och övriga platser i landet.
OrtOvanåker