Karlsgården


Hälsinglands äldsta visningsgård som varit med i filmer som Driver dagg faller regn. Den har dessutom en ursprunglig stil innan påbyggnader och rödmålning normalt tillkom.

  • Till start: 281,6 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Ljusdal 
  • Avgift: Nej 


Karlsgården

Karls eller Karlsgården, har en lång historia som börjar för mer än tusen år sedan och ligger på ursprunglig plats fyra km från Järvsö i byn Bondarv. Det är Hälsinglands äldst visningsgård och har varit öppen sedan 1930. Här har flera filmer spelats in, bland andra Driver dagg faller regn.

Karlsgården är ett exempel på hur gårdar var utformade under första hälften av 1800-talet innan de fick påbyggnader och rödmålades vilket blev vanligt bland övriga gårdar.

Herrstugan är uppförd 1750, vardagsbyggningen 1800, stallsbyggningen och fäxet (ladugården) är placerade runt gårdstunet (gårdsplanen).

Det sista bröllopet hölls här 1833 och parets son Jonas som dog i mitten av 1920-talet blev den siste brukaren av gården.

Under fyra tillfällen i augusti genomförs Karlsgårdsspelet som är ett ljud och ljusspel om gårdens historia.

Läs mera

Länkar

Laddar..
Stor karta
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Stenegård - Besökscenter - Världsarvet Hälsingegårdar
På en höjd i Järvsö ligger denna vackra gård som är en utmärkt start för hälsingegårdssafari. Hantverksbutiker, tunnbrödsbageri och matställen. En örtagård med 250 olika medicinalväxter.
OrtJärvsö
Svedbovallen, Järvsö
En fäbod där några entusiaster driver den som förr och det är verkligen genuint. Ett besök här är minnesvärd upplevelse. Passa på att handla fina stickade presenter och hantverk. Djuren går fritt och man bör röra sig varsamt.
OrtJärvsö
Ljusdalsbygdens Museum...
Ett museum som skall förvalta och levandegöra nordvästra Hälsinglands kulturarv. Museet öppnades 1963 och är ett bra komplement till besök i hälsingegårdar.
OrtLjusdal
Gästgivars hälsingegård
En av sju världsarvsgårdar. Som namnet skvallrar har det tidigare varit gästgiveri här. Gården är känd för att en schablonmålning på gården som varit förlaga till en populär tapet med samma namn.
OrtArbrå
Delsbo och Dellensjöarna.
RUNDTUR: Hälsingegårdar och friluftsmuseum och ett utsiktsberg med en av landets mäktigaste utsikter. Trevlig resa! Första stopp på rundtur c:a 30 min 27 km från E4
OrtHudiksvall
Delsbo Forngård...
Här har man sedan 1952 haft ”spelmansdagar” som är en tredagars folkfest. Ett tjugotal byggnader från olika tidsåldrar och flera väggar och tak vackert bemålade av Gustaf Reuter och snickarmålaren Erik Ersson.
OrtDelsbo