Bjuråkers forngård...


Vackert beläget friluftsmuseum på ”Lithens backar mellan sjöarna Tjärnatjärn och Norra Dellen. Ett stort antal byggnader med olika syften och stilar. Servering midsommar till augusti.

Avstånd från E4 c:a 40 min 47 km

  • Till start: 293,1 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Hudiksvall 
  • Avgift: Nej 


Bjuråkers forngård

Bjuråkers forngård  ligger vackert belägen på ”Lithens backar” mellan sjöarna Tjärnatjärn och Norra Dellen.

Här finns en utställning med bland annat gamla och orttypiska textilier och högtidsdräkter.

I området finns Hälsingegårdarna Jens-Ors  som är en parstuga från 1700-talet, Frisbogården och Havrastugan med målerier av snickarmålaren Erik Erson och stormålaren Gustaf Reuter.

Andra byggnader är t ex härbren, kyrkstuga, bakstuga, storhässja samt en fäbod med flera byggnader. Här finns även skogsmuseum skolmuseum och en handelsbod.

Servering öppen midsommar till mitten av augusti.

 

Bjuråkers forngård...
Stor karta
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Delsbo Forngård...
Här har man sedan 1952 haft ”spelmansdagar” som är en tredagars folkfest. Ett tjugotal byggnader från olika tidsåldrar och flera väggar och tak vackert bemålade av Gustaf Reuter och snickarmålaren Erik Ersson.
OrtDelsbo
Ystegårn hälsingegård...
Detta är ett noga utvalt utflyktsmål som besökts och kan rekommenderas. Vi jobbar just nu med att färdigställa texter och allmän information samt att redigera fler bilder till bildspel.
OrtHudiksvall
Kristofers, Stene...
En världsarvsgård som brukats av samma släkt sedan 1500-talet. Gården har fått sitt namn efter Kristoffer Persson, en skattebonde under Karl XI:s tid. Här kan man prova på att bo i en drängstuga.  
OrtJärvsö
Forsa forngård...
Här var tidigare en klungby med tre gårdar. Två finns kvar och de visar upp originalinredning från tidigt respektive sent 1800-tal. Tre av rummen har målningar från 1700-talet av lokala mästare. Avstånd från E4 c:a 11 min 7,5 km
OrtHudiksvall
Karlsgården
Hälsinglands äldsta visningsgård som varit med i filmer som Driver dagg faller regn. Den har dessutom en ursprunglig stil innan påbyggnader och rödmålning normalt tillkom.
OrtJärsvö
Köpmanberget Hudik
Här uppe träffas Hudiksvallsborna vid högtider och andra evenemang. Fin utsikt över Hudiksvallsfjärden och det speciella Sångartemplet är landmärket som står ut.
OrtHudiksvall