Stenegård - Besökscenter - Världsarvet Hälsingegårdar


På en höjd i Järvsö ligger denna vackra gård som är en utmärkt start för hälsingegårdssafari. Hantverksbutiker, tunnbrödsbageri och matställen. En örtagård med 250 olika medicinalväxter.

  • Till start: 283,6 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Ljusdal 
  • Avgift: Nej 


Stenegård - Besökscenter - Världsarvet Hälsingegårdar

Stenegård är en bra bas för den som vill uppleva Världsarvet Hälsingegårdar då ett besökscenter ligger här men gården är mycket sevärd i sig. I slutet av 1800-talet uppfördes de byggnader som idag är Stenegård och det tog hela 30 år. Gården grundades av Julius Brun och var ett mönsterlantbruk som även hade apotek, bank och läkarmottagning.

Gården har även en trädgård och örtagård med hela 250 örter som är sorterade efter hur de användes för medicinskt bruk historiskt. Njut av färger, dofter och intryck.

Här finns hantverksbutiker, tunnbrödsbageri, flera matställen samt ett konst galleri.

Barnens Stenegård har Hälsingegårdar i miniatyr samt olika kreativa verkstäder, tur med häst och vagn samt andra aktiviteter att prova på.

Guidning efter förbokning, 80 kr per person.

Audioguidning om Stenegård, 40 kr per person.

Adress: Stenegård 11 Järvsö

 

Läs mera

Länkar

Laddar..
Stor karta
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Karlsgården
Hälsinglands äldsta visningsgård som varit med i filmer som Driver dagg faller regn. Den har dessutom en ursprunglig stil innan påbyggnader och rödmålning normalt tillkom.
OrtJärsvö
Svedbovallen, Järvsö
En fäbod där några entusiaster driver den som förr och det är verkligen genuint. Ett besök här är minnesvärd upplevelse. Passa på att handla fina stickade presenter och hantverk. Djuren går fritt och man bör röra sig varsamt.
OrtJärvsö
Gästgivars hälsingegård
En av sju världsarvsgårdar. Som namnet skvallrar har det tidigare varit gästgiveri här. Gården är känd för att en schablonmålning på gården som varit förlaga till en populär tapet med samma namn.
OrtArbrå
Hälsingegården Ol-Ers
Hälsingegården är del av en av Hälsinglands viktigaste bymiljöer, Västeräng som hade en utvecklad by redan 1542. Ol-Ersgården är den pampigaste i byn och har varit i samma släkts ägo sen 1766. Man kan bo i gården eller intill.
OrtDelsbo
Bjuråkers forngård...
Vackert beläget friluftsmuseum på ”Lithens backar mellan sjöarna Tjärnatjärn och Norra Dellen. Ett stort antal byggnader med olika syften och stilar. Servering midsommar till augusti. Avstånd från E4 c:a 40 min 47 km
OrtHudiksvall
Avholmsberget - Utsikt, café & restaurang
En av Sveriges kanske vackraste platser. Här har man milsvid utsikt över Norra Dellensjön som bildades av ett meteoritnedslag. Kafé och restaurang men även rastplatser. Vandringsstigar utgår här. Avstånd från E4 c:a 43 min 42 km
OrtDelsbo