Träslottet


Smeknamnet fick gården under 60-talet för dess höga kvalitet och förebild för modernt byggande. Välbevarat interiörmåleri, stor trädgård med kafé, utställning på besökscentrum för Hälsingegårdar och lekpark.

  • Till start: 253,3 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Bollnäs 
  • Avgift: Nej 


Träslottet - Besökscentrum för världsarvet Hälsingegårdar

Den vackra storbondegården heter egentligen Hans Anders men blev känd på 1960-talet som Träslottet genom en konsumentjournalist, Willy Maria Lundberg, som menade att det var ett ”kvalitetshus” som skulle inspirera tidens konsumenter.

Ett besökscentrum för världsarvet Hälsingegårdar har försäljning, utställning och information vilket gör Träslottet till en bra startplats för resor bland Hälsingegårdarna.

Välbevarat interiörmåleri, stor trädgård med kafé, utställningen på besökscentrum samt lekpark ger något åt alla.

Guidning 80 kr / person bokas i förväg.

Länkar

Laddar..
Stor karta
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Gästgivars hälsingegård
En av sju världsarvsgårdar. Som namnet skvallrar har det tidigare varit gästgiveri här. Gården är känd för att en schablonmålning på gården som varit förlaga till en populär tapet med samma namn.
OrtArbrå
Växbo Kvarn med Växbo Krog
På kritikerrosade Växbo krog äter man i härlig kvarnmiljö. Linberedning (linbasta) visas ibland medan fabriksvisning av modernare linproduktion regelmässigt. På Växbo bageri bakas det på stenhällar där man även kan fika. Avstånd från E4 c:a 28 min 32 km
OrtBollnäs
Västerby klungby
Vacker och välbevarad klungby i Rengsjö med ett 30-tal byggnader, några från 1600-talet.  Avstånd från E4 c:a 26 min 27 km
OrtBollnäs
Stora Hälsingegårdars väg
En perfekt dagstur som passerar gårdar, byar och hembygdsmuséer. Några med fri entré medan andra har avgift som de två värlsdarvsgårdarna Pallars och Jon-Lars.
OrtOvanåker
Ol-Anders - besökscenter och hälsingegård
Här finns ett emigrantmuseum, gårdsfik samt guidade turer. Besökscentret ger intressant information och härifrån startar även Stora hälsingegårdars väg.
OrtOvanåker
Karlsgården
Hälsinglands äldsta visningsgård som varit med i filmer som Driver dagg faller regn. Den har dessutom en ursprunglig stil innan påbyggnader och rödmålning normalt tillkom.
OrtJärsvö