Träslottet


Smeknamnet fick gården under 60-talet för dess höga kvalitet och förebild för modernt byggande. Välbevarat interiörmåleri, stor trädgård med kafé, utställning på besökscentrum för Hälsingegårdar och lekpark.

  • Till start: 253,3 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Bollnäs 
  • Avgift: Nej 


Träslottet - Besökscentrum för världsarvet Hälsingegårdar

Den vackra storbondegården heter egentligen Hans Anders men blev känd på 1960-talet som Träslottet genom en konsumentjournalist, Willy Maria Lundberg, som menade att det var ett ”kvalitetshus” som skulle inspirera tidens konsumenter.

Ett besökscentrum för världsarvet Hälsingegårdar har försäljning, utställning och information vilket gör Träslottet till en bra startplats för resor bland Hälsingegårdarna.

Välbevarat interiörmåleri, stor trädgård med kafé, utställningen på besökscentrum samt lekpark ger något åt alla.

Guidning 80 kr / person bokas i förväg.

Länkar

Laddar..
Stor karta
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Hälsingegård Jon-Lars
En av sju världsarvsgårdar och den allra största av dem. Det är en dubbelgård där två bröder byggde varsin del med olika inredningar. Brokvisten med pardörrarna är unik. Franska tapeter och väggmålningar.
OrtAlfta
Ol-Anders - besökscenter och hälsingegård
Här finns ett emigrantmuseum, gårdsfik samt guidade turer. Besökscentret ger intressant information och härifrån startar även Stora hälsingegårdars väg.
OrtOvanåker
Löka hälsingegård
En hitflyttad gård med en stor samling folkdräktsdelar och andra textilföremål. Även orttypiska föremål och sammanlagt elva byggnader. Kaffeservering, hantverksförsäljning och visningar.
OrtOvanåker
Karlsgården
Hälsinglands äldsta visningsgård som varit med i filmer som Driver dagg faller regn. Den har dessutom en ursprunglig stil innan påbyggnader och rödmålning normalt tillkom.
OrtJärsvö
Svedbovallen, Järvsö
En fäbod där några entusiaster driver den som förr och det är verkligen genuint. Ett besök här är minnesvärd upplevelse. Passa på att handla fina stickade presenter och hantverk. Djuren går fritt och man bör röra sig varsamt.
OrtJärvsö
Kristofers, Stene...
En världsarvsgård som brukats av samma släkt sedan 1500-talet. Gården har fått sitt namn efter Kristoffer Persson, en skattebonde under Karl XI:s tid. Här kan man prova på att bo i en drängstuga.  
OrtJärvsö