Västerby klungby


Vacker och välbevarad klungby i Rengsjö med ett 30-tal byggnader, några från 1600-talet. 

Avstånd från E4 c:a 26 min 27 km

  • Till start: 239,7 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Bollnäs 
  • Avgift: Nej 


Västerby klungby

Västerby är en mycket gammal klungby bestående av ett 30-tal byggnader där några är från 1600-talet. Man kan se fem seklers bondekultur i en samling av bruksföremål. Det mest framträdande med gården är de shablonmålningar som är utförda av knutespojkarna från Rättvik och en takmålning av Jonas Hertman

En särskilt populär aktivitet kallas "På gammelmormors tid" där barn får syssla med slöjd, vara i lekladugård och på käpphästbanan.

Försäljning av hantverk samt café med hembakat bröd och enklare rätter. Visningar för bokade grupper.

Man kan fritt gå runt byn och se exteriörerna.

Telefon: 0278-66 55 10

Adress: Västerby, Rengsjö

 

Läs mera

Länkar

Västerby klungby
Stor karta
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Världsarvet - Hälsingegårdar
Sex av sju Hälsingegårdar som ligger på UNESCO:s världsarvslista som är utspridda över hela Hälsingland. Några av dem har öppet för besökare och erbjuder boende och aktiviteter, andra är privata och stängda. De sju världsarvsgårdarna är, Gästgivars i Vallsta, Kristoffers i...
OrtOvanåker
Albertinas Skärså
Mycket populär och rikt dekorerad sjökrog beläget i ett fiskeläge värt resan i sig. Viss fisk direkt från vattnen utanför. Stor uteservering vid bryggan. Avstånd från E4 c:a 15 min 11 km
OrtSöderhamnn
Stora Hälsingegårdars väg
En perfekt dagstur som passerar gårdar, byar och hembygdsmuséer. Några med fri entré medan andra har avgift som de två värlsdarvsgårdarna Pallars och Jon-Lars.
OrtOvanåker
Ol-Anders - besökscenter och hälsingegård
Här finns ett emigrantmuseum, gårdsfik samt guidade turer. Besökscentret ger intressant information och härifrån startar även Stora hälsingegårdars väg.
OrtOvanåker
Löka hälsingegård
En hitflyttad gård med en stor samling folkdräktsdelar och andra textilföremål. Även orttypiska föremål och sammanlagt elva byggnader. Kaffeservering, hantverksförsäljning och visningar.
OrtOvanåker
Hälsingegård Jon-Lars
En av sju världsarvsgårdar och den allra största av dem. Det är en dubbelgård där två bröder byggde varsin del med olika inredningar. Brokvisten med pardörrarna är unik. Franska tapeter och väggmålningar.
OrtAlfta