Västerby klungby


Vacker och välbevarad klungby i Rengsjö med ett 30-tal byggnader, några från 1600-talet. 

Avstånd från E4 c:a 26 min 27 km

  • Till start: 239,7 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Bollnäs 
  • Avgift: Nej 


Västerby klungby

Västerby är en mycket gammal klungby bestående av ett 30-tal byggnader där några är från 1600-talet. Man kan se fem seklers bondekultur i en samling av bruksföremål. Det mest framträdande med gården är de shablonmålningar som är utförda av knutespojkarna från Rättvik och en takmålning av Jonas Hertman

En särskilt populär aktivitet kallas "På gammelmormors tid" där barn får syssla med slöjd, vara i lekladugård och på käpphästbanan.

Försäljning av hantverk samt café med hembakat bröd och enklare rätter. Visningar för bokade grupper.

Man kan fritt gå runt byn och se exteriörerna.

Telefon: 0278-66 55 10

Adress: Västerby, Rengsjö

 

Läs mera

Länkar

Västerby klungby
Stor karta
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Ol-Anders - besökscenter och hälsingegård
Här finns ett emigrantmuseum, gårdsfik samt guidade turer. Besökscentret ger intressant information och härifrån startar även Stora hälsingegårdars väg.
OrtOvanåker
Löka hälsingegård
En hitflyttad gård med en stor samling folkdräktsdelar och andra textilföremål. Även orttypiska föremål och sammanlagt elva byggnader. Kaffeservering, hantverksförsäljning och visningar.
OrtOvanåker
Pallars hälsingegård
En av sju världsarvsgårdar. Gården har sällsynt vackra och välbevarade väggmålningar med motiv av stadsbilder och övriga platser i landet.
OrtOvanåker
Bruksmuseum i Vallvik...
Ett autentiskt arbetarhem från 1920-talet i dessa praktfulla arbetarbostäder med höga branta sadeltak ritades av Torben Grut som var Stockholms Stadions arkitekt.
OrtSöderhamn
Hembygdsgården Mårtes...
I centrala Edsbyn ligger hembygdsgården med hela 28 byggnader vilket gör den till en av landets största. Flera vackra brokvistar och många unika väggmålningar. 
OrtEdsbyn
Kristofers, Stene...
En världsarvsgård som brukats av samma släkt sedan 1500-talet. Gården har fått sitt namn efter Kristoffer Persson, en skattebonde under Karl XI:s tid. Här kan man prova på att bo i en drängstuga.  
OrtJärvsö