Stora Hälsingegårdars väg


En perfekt dagstur som passerar gårdar, byar och hembygdsmuséer. Några med fri entré medan andra har avgift som de två värlsdarvsgårdarna Pallars och Jon-Lars.

  • Till start: 248,9 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Ovanåker 
  • Avgift: Ja 


Stora Hälsingegårdars väg
Stor karta
Sevärdhet 1 av 5

Ol-Anders - besökscenter och hälsingegård

Detta är inte bara ett av fyra besökscenter för Världsarvet Hälsingegårdar utan det är också startplatsen Stora Hälsingegårdars väg.

Gården är trebyggd dvs tre byggnader som sitter ihop och har brokvistar i empirestil med vackra interiörmålningar i klara och välbevarade färger med underfundiga texter daterade till 1848.

Guidade visningar av Gammelgården på Ol-Anders ges varje hel timme och kostar 50 kr/person.

Vidare finns ett emigrantmuseum där man får följa Brita Olsdotter och Erikjansarna på deras strapatsrika resa härifrån till Bishop Hill i Amerika i mitten av 1800-talet. Entré 50 kr/person.

På gårdens kafé kan man njuta av en ”gofika” i genuin hälsingemiljö med hembakade bullar, kakor och smörgåsar.

Butik med lokalt hantverk, konsthantverk, kläder, inredning och böcker.

 

Läs mera

Länkar

Löka hälsingegård

Sedan 1950-talet är detta Alftas hembygdsgård där man samlat ortstypiska föremål och har en textilkammare med stor samling av folkdräktsdelar och andra textilföremål.

Gården var inte uppförd här utan flyttades hit på 1840-talet. Totalt finns elva byggnader, ett spruthus med brandsläckningsföremål, en smedja samt en kornlada med en linskäkt. Linskäkt var en byggnad där man frigjorde fibrerna ur linet. . I de tre boningshusen finns väggmålningar i olika stilar och vissa är daterade till 1847.

Hembygdsgården ordnar guidade visningar, säljer hantverk och har kaffeservering med hembakt bröd.

Länkar

Hälsingegård Jon-Lars

Jon-Lars hälsingegård är en av de sju utvalda gårdarna för världsarvet hälsingegårdar. Jon-Lars är också den allra största av världsarvsgårdarna.

Den byggdes av två bröder på 1850-talet. De inredde varsin halva av huset som fick olika stilar. Brokvisten med de dubbla pardörrarna är unik. Interiören har väggmålningar av Svärdes Hans Ersson samt de på den tiden så moderna franska tapeterna.

Gården är privat och tar endast emot förbokade besök.  Kommer man vid annan tid får man nöja sig med att se gården på håll från vägen.

Pallars hälsingegård

Pallars hälsingegård är en av de sju utvalda gårdarna för världsarvet hälsingegårdar.

Världsarvsgården Pallars har två flygelbyggnader precis som en riktig herrgård samt flera vackra brokvistar samt en sängstuga som har ett särskilt välbevarat väggmåleri med stadsbilder och motiv från övriga Sverige.

Den pampiga mangårdsbyggnaden slutfördes 1858 då äldste sonen skulle gifta sig med dottern till Alftas rikaste bonde.

Öppet från midsommar till mitten av augusti med dagliga visningar kl 15. Pris 220 kr per person.

Övrig tid privatbostad.

Hembygdsgården Mårtes

Mårtes i Edsbyn är en av landets största hembygdsgårdar och är känd för sina vackra brokvistar och många unika väggmålningar.

Totalt finns 28 gamla byggnader där huvudbyggnaden Mårtes och sommarbyggningen Espes har imponerande vägg- och takmålningar.

Husen är överlag fyllda med vackra gamla föremål och är i många fall vackert dekorerade.

Öppet dagligen midsommar till mitten av augusti med flera visningar per dag. 50 kr per person vid visning.

Hembygdsgatan 9, Edsbyn

 

Länkar

  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Stora Hälsingegårdars väg
En perfekt dagstur som passerar gårdar, byar och hembygdsmuséer. Några med fri entré medan andra har avgift som de två värlsdarvsgårdarna Pallars och Jon-Lars.
OrtOvanåker
Pallars hälsingegård
En av sju världsarvsgårdar. Gården har sällsynt vackra och välbevarade väggmålningar med motiv av stadsbilder och övriga platser i landet.
OrtOvanåker
Växbo Kvarn med Växbo Krog
På kritikerrosade Växbo krog äter man i härlig kvarnmiljö. Linberedning (linbasta) visas ibland medan fabriksvisning av modernare linproduktion regelmässigt. På Växbo bageri bakas det på stenhällar där man även kan fika. Avstånd från E4 c:a 28 min 32 km
OrtBollnäs
Västerby klungby
Vacker och välbevarad klungby i Rengsjö med ett 30-tal byggnader, några från 1600-talet.  Avstånd från E4 c:a 26 min 27 km
OrtBollnäs
Svedbovallen, Järvsö
En fäbod där några entusiaster driver den som förr och det är verkligen genuint. Ett besök här är minnesvärd upplevelse. Passa på att handla fina stickade presenter och hantverk. Djuren går fritt och man bör röra sig varsamt.
OrtJärvsö
Karlsgården
Hälsinglands äldsta visningsgård som varit med i filmer som Driver dagg faller regn. Den har dessutom en ursprunglig stil innan påbyggnader och rödmålning normalt tillkom.
OrtJärsvö