Stora Hälsingegårdars väg


En perfekt dagstur som passerar gårdar, byar och hembygdsmuséer. Några med fri entré medan andra har avgift som de två värlsdarvsgårdarna Pallars och Jon-Lars.

  • Till start: 248,9 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Ovanåker 
  • Avgift: Ja 


Stora Hälsingegårdars väg
Stor karta
Sevärdhet 1 av 5

Ol-Anders - besökscenter och hälsingegård

Detta är inte bara ett av fyra besökscenter för Världsarvet Hälsingegårdar utan det är också startplatsen Stora Hälsingegårdars väg.

Gården är trebyggd dvs tre byggnader som sitter ihop och har brokvistar i empirestil med vackra interiörmålningar i klara och välbevarade färger med underfundiga texter daterade till 1848.

Guidade visningar av Gammelgården på Ol-Anders ges varje hel timme och kostar 50 kr/person.

Vidare finns ett emigrantmuseum där man får följa Brita Olsdotter och Erikjansarna på deras strapatsrika resa härifrån till Bishop Hill i Amerika i mitten av 1800-talet. Entré 50 kr/person.

På gårdens kafé kan man njuta av en ”gofika” i genuin hälsingemiljö med hembakade bullar, kakor och smörgåsar.

Butik med lokalt hantverk, konsthantverk, kläder, inredning och böcker.

 

Läs mera

Länkar

Löka hälsingegård

Sedan 1950-talet är detta Alftas hembygdsgård där man samlat ortstypiska föremål och har en textilkammare med stor samling av folkdräktsdelar och andra textilföremål.

Gården var inte uppförd här utan flyttades hit på 1840-talet. Totalt finns elva byggnader, ett spruthus med brandsläckningsföremål, en smedja samt en kornlada med en linskäkt. Linskäkt var en byggnad där man frigjorde fibrerna ur linet. . I de tre boningshusen finns väggmålningar i olika stilar och vissa är daterade till 1847.

Hembygdsgården ordnar guidade visningar, säljer hantverk och har kaffeservering med hembakt bröd.

Länkar

Hälsingegård Jon-Lars

Jon-Lars hälsingegård är en av de sju utvalda gårdarna för världsarvet hälsingegårdar. Jon-Lars är också den allra största av världsarvsgårdarna.

Den byggdes av två bröder på 1850-talet. De inredde varsin halva av huset som fick olika stilar. Brokvisten med de dubbla pardörrarna är unik. Interiören har väggmålningar av Svärdes Hans Ersson samt de på den tiden så moderna franska tapeterna.

Gården är privat och tar endast emot förbokade besök.  Kommer man vid annan tid får man nöja sig med att se gården på håll från vägen.

Pallars hälsingegård

Pallars hälsingegård är en av de sju utvalda gårdarna för världsarvet hälsingegårdar.

Världsarvsgården Pallars har två flygelbyggnader precis som en riktig herrgård samt flera vackra brokvistar samt en sängstuga som har ett särskilt välbevarat väggmåleri med stadsbilder och motiv från övriga Sverige.

Den pampiga mangårdsbyggnaden slutfördes 1858 då äldste sonen skulle gifta sig med dottern till Alftas rikaste bonde.

Öppet från midsommar till mitten av augusti med dagliga visningar kl 15. Pris 220 kr per person.

Övrig tid privatbostad.

Hembygdsgården Mårtes

Mårtes i Edsbyn är en av landets största hembygdsgårdar och är känd för sina vackra brokvistar och många unika väggmålningar.

Totalt finns 28 gamla byggnader där huvudbyggnaden Mårtes och sommarbyggningen Espes har imponerande vägg- och takmålningar.

Husen är överlag fyllda med vackra gamla föremål och är i många fall vackert dekorerade.

Öppet dagligen midsommar till mitten av augusti med flera visningar per dag. 50 kr per person vid visning.

Hembygdsgatan 9, Edsbyn

 

Länkar

  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Pallars hälsingegård
En av sju världsarvsgårdar. Gården har sällsynt vackra och välbevarade väggmålningar med motiv av stadsbilder och övriga platser i landet.
OrtOvanåker
Hembygdsgården Mårtes...
I centrala Edsbyn ligger hembygdsgården med hela 28 byggnader vilket gör den till en av landets största. Flera vackra brokvistar och många unika väggmålningar. 
OrtEdsbyn
Träslottet
Smeknamnet fick gården under 60-talet för dess höga kvalitet och förebild för modernt byggande. Välbevarat interiörmåleri, stor trädgård med kafé, utställning på besökscentrum för Hälsingegårdar och lekpark.
OrtBollnäs
Gästgivars hälsingegård
En av sju världsarvsgårdar. Som namnet skvallrar har det tidigare varit gästgiveri här. Gården är känd för att en schablonmålning på gården som varit förlaga till en populär tapet med samma namn.
OrtArbrå
Ol-Nilsgården
Hembygdsgården Ol-Nils i Hårga består av ett flertal byggnader med rik historia. Huvudbyggnaden har en särkskilt vacker brokvist. Vidare finns bryggstuga, magasin och ett härbre. Avstånd från E4 c:a 30 min 33 km
OrtBollnäs
Karlsgården
Hälsinglands äldsta visningsgård som varit med i filmer som Driver dagg faller regn. Den har dessutom en ursprunglig stil innan påbyggnader och rödmålning normalt tillkom.
OrtJärsvö