Löka hälsingegård


En hitflyttad gård med en stor samling folkdräktsdelar och andra textilföremål. Även orttypiska föremål och sammanlagt elva byggnader. Kaffeservering, hantverksförsäljning och visningar.

  • Till start: 251,3 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Ovanåker 
  • Avgift: Nej 


Löka hälsingegård

Sedan 1950-talet är detta Alftas hembygdsgård där man samlat ortstypiska föremål och har en textilkammare med stor samling av folkdräktsdelar och andra textilföremål.

Gården var inte uppförd här utan flyttades hit på 1840-talet. Totalt finns elva byggnader, ett spruthus med brandsläckningsföremål, en smedja samt en kornlada med en linskäkt. Linskäkt var en byggnad där man frigjorde fibrerna ur linet. . I de tre boningshusen finns väggmålningar i olika stilar och vissa är daterade till 1847.

Hembygdsgården ordnar guidade visningar, säljer hantverk och har kaffeservering med hembakt bröd.

Länkar

Laddar..
Stor karta
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Stora Hälsingegårdars väg
En perfekt dagstur som passerar gårdar, byar och hembygdsmuséer. Några med fri entré medan andra har avgift som de två värlsdarvsgårdarna Pallars och Jon-Lars.
OrtOvanåker
Pallars hälsingegård
En av sju världsarvsgårdar. Gården har sällsynt vackra och välbevarade väggmålningar med motiv av stadsbilder och övriga platser i landet.
OrtOvanåker
Träslottet
Smeknamnet fick gården under 60-talet för dess höga kvalitet och förebild för modernt byggande. Välbevarat interiörmåleri, stor trädgård med kafé, utställning på besökscentrum för Hälsingegårdar och lekpark.
OrtBollnäs
Gästgivars hälsingegård
En av sju världsarvsgårdar. Som namnet skvallrar har det tidigare varit gästgiveri här. Gården är känd för att en schablonmålning på gården som varit förlaga till en populär tapet med samma namn.
OrtArbrå
Växbo Kvarn med Växbo Krog
På kritikerrosade Växbo krog äter man i härlig kvarnmiljö. Linberedning (linbasta) visas ibland medan fabriksvisning av modernare linproduktion regelmässigt. På Växbo bageri bakas det på stenhällar där man även kan fika. Avstånd från E4 c:a 28 min 32 km
OrtBollnäs
Karlsgården
Hälsinglands äldsta visningsgård som varit med i filmer som Driver dagg faller regn. Den har dessutom en ursprunglig stil innan påbyggnader och rödmålning normalt tillkom.
OrtJärsvö