Hembygdsgården Mårtes...


I centrala Edsbyn ligger hembygdsgården med hela 28 byggnader vilket gör den till en av landets största. Flera vackra brokvistar och många unika väggmålningar. 

  • Till start: 258,5 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Edsbyn 
  • Avgift: Nej 


Hembygdsgården Mårtes

Mårtes i Edsbyn är en av landets största hembygdsgårdar och är känd för sina vackra brokvistar och många unika väggmålningar.

Totalt finns 28 gamla byggnader där huvudbyggnaden Mårtes och sommarbyggningen Espes har imponerande vägg- och takmålningar.

Husen är överlag fyllda med vackra gamla föremål och är i många fall vackert dekorerade.

Öppet dagligen midsommar till mitten av augusti med flera visningar per dag. 50 kr per person vid visning.

Hembygdsgatan 9, Edsbyn

 

Länkar

Laddar..
Stor karta
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Löka hälsingegård
En hitflyttad gård med en stor samling folkdräktsdelar och andra textilföremål. Även orttypiska föremål och sammanlagt elva byggnader. Kaffeservering, hantverksförsäljning och visningar.
OrtOvanåker
Stora Hälsingegårdars väg
En perfekt dagstur som passerar gårdar, byar och hembygdsmuséer. Några med fri entré medan andra har avgift som de två värlsdarvsgårdarna Pallars och Jon-Lars.
OrtOvanåker
Svedbovallen, Järvsö
En fäbod där några entusiaster driver den som förr och det är verkligen genuint. Ett besök här är minnesvärd upplevelse. Passa på att handla fina stickade presenter och hantverk. Djuren går fritt och man bör röra sig varsamt.
OrtJärvsö
Träslottet
Smeknamnet fick gården under 60-talet för dess höga kvalitet och förebild för modernt byggande. Välbevarat interiörmåleri, stor trädgård med kafé, utställning på besökscentrum för Hälsingegårdar och lekpark.
OrtBollnäs
Gästgivars hälsingegård
En av sju världsarvsgårdar. Som namnet skvallrar har det tidigare varit gästgiveri här. Gården är känd för att en schablonmålning på gården som varit förlaga till en populär tapet med samma namn.
OrtArbrå
Karlsgården
Hälsinglands äldsta visningsgård som varit med i filmer som Driver dagg faller regn. Den har dessutom en ursprunglig stil innan påbyggnader och rödmålning normalt tillkom.
OrtJärsvö