Djurgårdsbrunnsviken längs Rosendal.


PROMENAD -
Packa matsäcken eller fika på ett av flera caféer längs promenaden. Turen går längs vattnet med en avstickare till Rosendals slott och trädgård. Fina platser i Stockholm. Fina ställen i Stockholm. Promenadstråk i Stockholm.

  • Till start: 1,8 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Djurgården 
  • Avgift: Nej 


Djurgårdsbrunnsviken längs Rosendal.
Stor karta
Sevärdhet 1 av 8

Lejonslätten

Området som ligger framför Nordiska museét användes på 1700-talet som en plats där djurhetsning pågick, lejon och björnar fick fightas mot varandra till kungligheternas förtjusning. På slätten ligger också värdshuset Ulla Winbladh som är poppis på sommaren när man kan sitta ute och äta en god lunch i solen.

Ulla Winbladh

TV-kocken Pelle Johansson är källarmästare på detta värdshus som serverar traditionell svensk husmanskost. Huset är från 1897 och namnet kommer från en av Bellmans älskarinnor. Rosendalsvägen 8, Stockholm. Tel: 08-534 89 701

Länkar

Villa Godthem

Klassisk svensk mat i en sanslöst vacker ute- och innemiljö. Med rätter som Biff Rydberg, Plankstek och Pepparstek behövs inga längre förklaringar.

Den anrika restaurangen byggdes i slutet på 1800-talet och var ursprungligen en privatbostad för en operasångare. 2011 öppnade restaurangens nya ägare Melker Andersson och Danyel Couet dörrarna för hungriga gäster i nyrenoverade lokaler. Vid nystarten var det många som undrade om krogen skulle behålla paradrätten plankstek. Detta gjorde man med en viss tvekan.

Men krogen har nyligen övertagits av restaurang Prinsens ägare. De nuvarande ägarna tvekar inte i ”planksteks-frågan” för denna rätt skapades just på nämnda Prinsen 1954 när Fru Törnquist lanserade den nya rätten.  Bara några år senare togs rätten till Godthem och blev dess paradrätt. Man ägde nämligen båda restaurangerna då också - historien är sluten.

En stor och lugnt belägen uteservering sommartid blir snabbt full vid vackert väder.

Rosendalsvägen 9, Djurgården

Bordsbokning: 08-684 238 40

 

Läs mera

Länkar

Flickorna Helin

Avnjut smaskiga bakverk på flickorna Helins café som finns inhyst här. Från början uppfördes byggnaden till Stockholmsutställningen 1897, som visade olika skånska industrier och bruk. Sedan 2001 används byggnaden av Skansens Byggnadsvård.

Café öppet:
Månd-Lörd 9-17
Sönd 10-17

Tel: 08 664 51 08

Länkar

Sirishov

I den pepparkaksliknande villan bodde Gustav III:s överkammarherre Sten Abraham Piper, som lär ha döpt byggnaden efter sin favorithund. 1866 blev bankdirektör AO Wallenberg ägare till villan, som än idag tillhör hans släktingar.

Rosendals trädgård

Gröna fingrar kan vi inte lova – men väl inspiration från alla vackra trädgårdsarrangemang! Kopplade hundar får följa med, och det går att köpa blomster och färsk frukt från trädgården. Är det helg, sol och varmt ringlar köerna till caféet milslånga för det är ett av de allra populäraste – ett alternativ är medhavd matsäck, att avnjuta i äppelträdens skugga. Utsett till årets fikaställe 2013 av White Guide.

Rosendalsterrassen 12, Stockholm
Tel: 08-545 812 70

Länkar

Rosendals slott

Idag ett sommaröppet museum som visar historiska rum för allmänheten. En gång i tiden sommarslott åt den första Bernadotten, Karl XIV Johan, uppfört 1820. Detta gamla lustslott var aldrig tänkt som en permanent bostad men passade perfekt för att dra sig tillbaka och njuta av sommaren på Djurgården. Fredrik Blom, som var en av den tidens mest betydelsefulla arkitekter, ritade huset som tillverkades som ett monteringsfärdigt hus. Än idag står slottet som det gjorde under Karl Johans tid, vilket gör det till ett unikt dokument över den svenska empirestilen, även kallad Karl Johans-stilen.

Under sommarperioden kan man gå guidade visningar på slottet. Men runt slottsparken finns informationstavlor så att man lätt kan guida sig själv om man hellre vill det. Blir man hungrig av allt historiskt kan man ta sig en bit mat på Rosendals trädgårdar som ligger strax intill slottet.

Läs mera

Länkar

Djurgårdsbrunn

Fram med matsäcken och slå dig ner på närmsta lediga gräsyta – eller ät en bit mat på anrika Djurgårdsbrunns Wärdshus. På 1700-talet fanns här en vattenkurort och Wärdshuset liksom Apotekshuset är från den tiden. En av stans bästa korvkiosker ligger här med korvar från en liten fabrik i Bromma.

  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Lejonslätten
Inramningen runt denna park är bästa möjliga. Djurgårdsbrunnsviken åt ena hållet och lummigt buskage åt andra.  Här slappar man bort timmar utan att blinka. En av Djurgårdens populäraste picknickparker.
OrtDjurgården
Nordiska museet
Sveriges största kulturhistoriska museum över de senaste 500 åren i landet en magnifik byggnad. Textilier, kläder och mode, möblerade rum, folkkonst, fotografier, smycken, glas och porslin.
OrtDjurgården
Djurgårdsbrunnsvikens soliga norra sida.
PROMENAD - Promenera denna sköna strand bland det vackra folket förbi museernas vackra byggnader med lite smakprov på föremål utanför. Promenadstråk i Stockholm. Fina platser i Stockholm. Fina ställen i Stockholm.
OrtDjurgården
Vasamuseet
Man behöver inte vara båtfantast för att uppskatta detta världens enda oskadade 1600-talsskepp, som tronar innanför museets väggar. 2011 var det 50 år sedan Vasaskeppet bärgades från havets botten utanför Beckholmen.
OrtDjurgården
Liljevalchs konsthall
Ta på dig kulturkoftan och se svensk och internationell konst. I en av Stockholms vackraste utställningsmiljöer visas minst fyra stora utställningar om året.
OrtDjurgården
Historiska museet.
På museet finns föremål från bronsåldern, järnåldern och medeltiden och en fast utställning för just Vikingatiden. Upp till 18 år gratis.
OrtStockholm