Djursholm runt.


En promenad som slingrar sig runt i Djursholm men inte kanske hela samhället som titeln ger sken av. Vacker arkitektur och fina naturupplevelser.

  • Till start: 7,4 Km 
  • Längd: 5,5 km 
  • Stopp:
  • Ort: Danderyd 
  • Avgift: Nej 


Djursholm runt.
Stor karta
Sevärdhet 1 av 6

Djursholm slott

Troligen började det hela med ett stenhus på ön Gamla Djursholm, uppfört av Nils Jönsson Oxenstierna på 1400-talet. Cirka hundra år senare tog ätten Banér över och på 1600-talet fick slottet till nuvarande utseende av Svante Gustavsson Banér. Flera restaureringar har skett, den senaste under 1960-talet under ledning av arkitekten Klas Fåhraeus.

Slottet innehåller idag lokaler för Danderyds kommun men kan även hyras för fester. Tyvärr finns det inga allmänna besökstider för slottet idag.

Villa Lorride Tulevägen 15

Villan är ett byggnadsminne har en tidstypisk sekelskiftesstil med tydlig inspiration från amerikansk panelarkitektur sk "stick style". Vid en renovering 1984 rekonstruerades hörntornet efter arkitekten Erik Lundroths originalritningar. och huset gavs sin ursprungliga färgsättning i rött och vitt.

Birgittasystrarnas kloster

Birgittasystrarnas kloster i Djursholm tillhör Vår Frälsares Orden, instiftad på 1300-talet av den heliga Birgitta. Heliga Birgitta är en av de mest uppmärksammade svenska kvinnorna genom tiderna. Birgittasystrarnas kloster i Djursholm grundades 1923. Den nuvarande byggnaden uppfördes 1973.

Birgittinorden hade inte funnits i Sverige på 300 år när den åter grundades i början av 1900-talet av Elisabeth Hasselblad och den katolske biskopen gav därefter sitt stöd att grunda ett kloster. Ett pensionärshem drivs också i anslutning till klostret.

Byggnaden har en originell arkitektur med anknytning till ostfrisiska (nordvästra Tyskland) bondgårdar.

Länkar

Villa Lagercrantz

Namnet härrör från bankdirektör Gustaf Lagercrantz som bodde här med sin fru Elsa som var dotter till J Henrik Palme som grundade Djursholm. Men de bodde inte ensamma för här bodde även deras fem söner, kokerska, två husor samt chaufför med fru.  En lärling till  Ragnar Östberg ritade huset och tillbyggnaden bär Ivar Tengboms signatur. När villan såldes 1977 till två familjer fick de nöja sig med åtta respektive tio rum var. Byggnadsminne sedan 1979.

Germaniaviken

Germaniaviken är en badplats vid Värtan i Djursholm med barnvänlig sandstrand. På tidiga kartor över området kallades platsen för Österviken. Mellan 1890-1912 bodde Alice Tegnér i närheten, närmare bestämt på adressen Germaniavägen 5. Huset är dock rivet.

Fyrstigen 5 - Gamla Djursholm

Fyrstigen 5 ligger på Gamla Djursholm, en halvö på den södra udden i Germaniaviken. Tidigare var det en egen ö där det låg en sätesgård i början av 1500-talet. Senare flyttades gården till den nuvarande platsen för Djursholms slott.

Denna medelromantiska tegelvilla kom till år 1914 och ritades av Carl Westman, som bland annat ritat Stockholms rådhus. Tidigare ägare, på 1920-talet, var Oscar Rydbeck, nära medarbetare till Ivar Kreuger. Idag är det Bobby och Anna Looft som står som ägare. Om du spatserar runt i området kan du se flera andra kulturhistoriska och vackra villor.

  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Djursholms strandpromenad
Flanera i fashionabla Djursholm, grundat av en släkting till Olof Palme. Se villor som är byggda att likna medeltida slott eller dignar av snickarglädje.
OrtDjursholm
Djursholms slott
Slottets ursprung var troligtvis ett stenhus på ön Gamla Djursholm på 1400-talet. På 1600-talet byggdes slottet till nuvarande utseende och läge.
OrtDjursholm
Germaniaviken
Ett bad med relativt långgrund men liten sandstrand. Gräsytorna finns där man kan lägga ut sina filtar. Vackert belägen rastplats på en höjd intill.
OrtDjursholm
Danderyds sjukhus till Nora Strand
Från Danderyds stora sjukhus går promenaden förbi vackra Stockholms golfklubb på varierande underlag som slingrande spångar, längs klippor och stränder.
OrtDanderyd
Guldkusten - Stocksund, Djursholm och Näsbypark
En perfekt liten tur som kan avnjutas från bilen men det finns många skäl att parkera bilen för sevärdheter värda att studera närmare.
OrtDanderyd
Näsby slott
Näsby slott byggdes ca 1660 ritat av Nicodemus Tessin (d ä). Slottsbyggnaden brann 1897 men återuppfördes efter ursprungsritningar. Det gamla stallet från 1665 är dock bevarat och är en av Täbys äldsta profana byggnader. Slottet ligger naturskönt vid Näsbyvikens strand. ...
OrtNäsbypark