Eketorps borg


En formidabel turistsuccé där man byggt upp den gamla borgen som legat här sedan 300-talet. Har man möjlighet ska man pricka in då personalen är utklädd i tidstypiska kläder och borgen visar sin vardag.

  • Till start: 350,8 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Mörbylånga 
  • Avgift: Nej 


Eketorps borg

Utav Ölands 19 fornborgar är det bara en som grävts ut helt och rekonstruerats. Utgrävningar pågick mellan 1964-74 och tio år senare blev den återuppbyggda borgen invigd av Carl XVI Gustaf. Ett av motiven till uppförandet var att stimulera arkeologisk- och historisk forskning.

Borgen visade sig ha haft två storhetstider. En under järnåldern och en under medeltiden. För att illustrera detta har man inom borgen byggt upp en järnåldersdel och en medeltida. Brunnen mitt på gården, uppmärksammades av Linné och är från borgens äldsta tid och ger fortfarande vatten.  På speciella dagar går man runt bland tamboskap, in i bostäder och verkstadshus och får se personer i tidstypiska kläder.

På väg till borgen går man längs en tidsaxel från nutid till borgens uppförande och man får ett intressant tidsperspektiv och lite repetition av historiekunskaperna.

Läs mera

Länkar

Laddar..
Stor karta
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Stora Alvaret
Detta är bara en av flera platser man kan se världsarvet Stora Alvaret som tillsammans med Södra Ölands jordbruksbygd utsetts till Världsarv av UNESCO.
OrtMörbylånga
Gettlinge gravfält
Detta fält är unikt för dess storlek det är hela 2 km långt, ungefär som Skogskyrkogården i Stockholm.
OrtMörbylånga
Brömsebro - Fredsstenen i Bröms.
Stenen markerar en av Sveriges viktigaste händelser. Vid freden som slöts här inleddes Sveriges stormaktstid och Sverige erhöll Jämtland, Härjedalen, Gotland, Halland och Ösel från Danmark.
OrtTorsås
Vickleby.
Byn ligger längs en 800 m lång vacker vägsträcka där man kan beskåda byggnaderna i låg fart eller vandra fram. Del av Världsarvet Södra Ölands jordbrukslandskap.
OrtMörbylånga