Gettlinge gravfält


Detta fält är unikt för dess storlek det är hela 2 km långt, ungefär som Skogskyrkogården i Stockholm.

  • Till start: 341,4 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Mörbylånga 
  • Avgift: Nej 


Gettlinge gravfält

Platsen vi har markerat ut den mest varierande av detta hela 2 km långa gravfält. Som jämförelse är Skogskyrkogården i Stockholm cirka 2 km lång men dock bredare. Precis här finns en skeppssättning samt ett par domarringar som är typiska för Öland med runda stenblock som vilar på tre mindre stenar. Intill skeppsättningen står två resta kalkstenshällar.

Man har funnit fynd från romersk järnålder men huvuddelen av gravfältet är troligen från yngre järnålder. 

Laddar..
Stor karta
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Stora Alvaret
Detta är bara en av flera platser man kan se världsarvet Stora Alvaret som tillsammans med Södra Ölands jordbruksbygd utsetts till Världsarv av UNESCO.
OrtMörbylånga
Kungstenarna gravfält
De två resta stenarna ligger alldeles intill vägen mot Ölands södra udde och är en del av ett gravfält från järnåldern. Gravfältet är en del av Ottenby naturreservat.
OrtMörbylånga
Bergkvara
För hundra år sen var detta en av landets största flottor för segelfartyg. Idag en populär semesterort med flera bad. Besök gästhamnen, sjöfartsmuseet, konsthallen och eller åk på sälsafari. 
OrtBergkvara
Vickleby.
Byn ligger längs en 800 m lång vacker vägsträcka där man kan beskåda byggnaderna i låg fart eller vandra fram. Del av Världsarvet Södra Ölands jordbrukslandskap.
OrtMörbylånga
Brömsebro - Fredsstenen i Bröms.
Stenen markerar en av Sveriges viktigaste händelser. Vid freden som slöts här inleddes Sveriges stormaktstid och Sverige erhöll Jämtland, Härjedalen, Gotland, Halland och Ösel från Danmark.
OrtTorsås