Ekstakusten


En av Sveriges allra vackraste vägar går mellan Djupvik och öns västligaste punkt Hammarudd.

  • Till start: 228,4 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Eksta 
  • Avgift: Nej 


Ekstakusten

Om man startar i Djupvik i norr så har man en av landets vackraste bil, cykel eller vandringsträckor. Man följer Ekstakustens naturreservat ända ned till Hammarudden

Längs kusten har man fin utsikt mot Stora och Lilla Karlsö och passerar diverse intressanta sevärdheter som Djupviks och Kronvalds fiskebyar, en gammal kvarn, kustartilleriets bunkrar samt en finfin rastplats.

Naturen närmast kusten är klappersten och inåt land är det en strandskorg med barrträd som formats av vind och saltstäck. 

OBS! Bilderna är fotade från söder till norr. 

Ekstakusten
Stor karta
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Gannarve skeppssättning
Här möts man inte bara av en imponerande skeppsättning utan även en makalöst vacker utsikt mot Lilla Karlsö. Daterad till bronsålder c:a 1000 - 500 år f Kr men var rasat och spritt men blev upprest på senare år.
OrtGotland
Petesgården
Petesgården är en gotländsk bondgård från 1800-talet som var bebodd av en välbärgad familj. Förutom ett museum med utställningar finns en antikbod, trädgårdskafé och lekstuga.
OrtGotland
Björkhaga strandby
En perfekt plats för kort bad, ett kortare utsiktstopp eller en heldag. Restaurang med havsutsikt och en pool som kostar en 50-lapp per dag.
OrtKlintehamn
Kovik fiskerimuseum
En autentisk fiskeby som underhålls av den lokala hembygdsföreningen och driver det som ett friluftsmuseum. Flera byggnader och båtar samt ett litet församlingskapell.
OrtSanda
Lojsta hed russpark...
Gotlandsrusset är landets enda inhemska hästras och har funnits här sedan urminnes tider. Den årliga russpremieringen äger rum i slutet av juli och är ett populärt evenemang.
OrtLojsta
Nisseviken
Ett gammalt fiskeläge som idag är populär badstrand, kanske främst för de höga badtemperaturerna som brukar vara öns högsta. Här finns även en lång badbrygga, restaurang och kiosk.
OrtGotland