Ekstakusten


En av Sveriges allra vackraste vägar går mellan Djupvik och öns västligaste punkt Hammarudd.

  • Till start: 228,4 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Eksta 
  • Avgift: Nej 


Ekstakusten

Om man startar i Djupvik i norr så har man en av landets vackraste bil, cykel eller vandringsträckor. Man följer Ekstakustens naturreservat ända ned till Hammarudden

Längs kusten har man fin utsikt mot Stora och Lilla Karlsö och passerar diverse intressanta sevärdheter som Djupviks och Kronvalds fiskebyar, en gammal kvarn, kustartilleriets bunkrar samt en finfin rastplats.

Naturen närmast kusten är klappersten och inåt land är det en strandskorg med barrträd som formats av vind och saltstäck. 

OBS! Bilderna är fotade från söder till norr. 

Ekstakusten
Stor karta
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Djupvik
Det gamla fiskeläget ger en rustik inramning i kontrast till Djupvik hotell där man kan äta gott eller övernatta efter en dag på den fina lilla stranden.
OrtGotland
Gannarve skeppssättning
Här möts man inte bara av en imponerande skeppsättning utan även en makalöst vacker utsikt mot Lilla Karlsö. Daterad till bronsålder c:a 1000 - 500 år f Kr men var rasat och spritt men blev upprest på senare år.
OrtGotland
Vallhagar
Här har man hittat lämningar som visar att det bodde folk mellan 200-550 e. kr. Sen flyttade de några hundra meter. Där bor folk än idag.
OrtFröjel
Klinteberget
Klinteberget är en 25 meter hög kalkstensplatå nära Klintehamn. Upp till toppen kan man ta sig med bil och härifrån ser man Karlsöarna. Vidare finns en fornborg samt en vacker bokskog att vandra i.
OrtKlintehamn
Björkhaga strandby
En perfekt plats för kort bad, ett kortare utsiktstopp eller en heldag. Restaurang med havsutsikt och en pool som kostar en 50-lapp per dag.
OrtKlintehamn
Lojsta hed russpark...
Gotlandsrusset är landets enda inhemska hästras och har funnits här sedan urminnes tider. Den årliga russpremieringen äger rum i slutet av juli och är ett populärt evenemang.
OrtLojsta