Petesgården


Petesgården är en gotländsk bondgård från 1800-talet som var bebodd av en välbärgad familj. Förutom ett museum med utställningar finns en antikbod, trädgårdskafé och lekstuga.

  • Till start: 239,2 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Gotland 
  • Avgift: Nej 


Petesgården

Petesgården är en gotländsk bondgård från 1800-talet för en välbärgad familj. Förutom ett museum med utställningar finns en antikbod, trädgårdskafé och lekstuga. 

Bondgården är typisk storbondegård från 1800-talets första hälft. Pisk Flygel och ladugård i trä är byggda i typisk bulteknik och mangårdsbyggnaden i kalksten.

Alla byggnader har inte stått här från början. 1947 köpte Ada Block boningshuset i Petes och samma år köpte hon ett tjärsmort bulhus, Hägdarve i Slite från 1700-talets mitt som hon lät flytta hit.

Kaffestugan i det gamla brygghuset (tvättstugan) serverar hembakat, våfflor smörgåsar och saffranspannkaka ute i trädgården. I trädgården finns en kryddgård och ett rosarium med av gamla sorters roster med tidig blomning på säsongen.

Läs mera

Länkar

Laddar..
Stor karta
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Nisseviken
Ett gammalt fiskeläge som idag är populär badstrand, kanske främst för de höga badtemperaturerna som brukar vara öns högsta. Här finns även en lång badbrygga, restaurang och kiosk.
OrtGotland
Ekstakusten
En av Sveriges allra vackraste vägar går mellan Djupvik och öns västligaste punkt Hammarudd.
OrtEksta
Kattlunds museigård
Gård med anor från 1200-talet där vissa delar är uppförda på 1500-talet. Här ges en bra bild av livet på en medeltida gård på Gotland. Restaurang, trädgårdscafé, hantverksbutik och gårdsbutik.
OrtGotland
Sandhamn
I Fröjel vid Djupviks fiskeläge ligger Sandhamn med en lång och fin sandstrand och vacker utsikt över Karlsöarna.
OrtGotland
Fiket i Burgsvik
Fika kan man visst göra men främst kan man äta en prisvärd lunch eller goda hamburgare med egen stil. 
OrtGotland
Ålarve naturreservat
 Ett naturreservat med strandnära ängar på gångavstånd från Ronehamn.
OrtRonehamn