Uggarde Rojr


Ett stort gravfält som vittnar om platsens historiska betydelse.

  • Till start: 240,9 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Rone 
  • Avgift: Nej 


Uggarde Rojr

Uggarde rojr är ett stenröse i Rone från bronsåldern. Det är ett av Sveriges största rösen. På platsen finns ett flertal rösen och de flesta har använts som gravar. Det största röset är hela 7 meter högt  och  50 meter i diameter.

Vägen mot Uggarde, eller som gården heter idag Uggårde, kantas av stenmurar som använts för att leda boskap. Än idag kan man på vissa tider på dygnet mötas av boskap på vägen i full fart vilket kan uppfattas som skrämmande.

På bronsåldern, när dessa rösen uppfördes, var vattennivån betydligt högre och det var bara några hundra meter till stranden och var då både utsiktsplatser och sjömärken.

Laddar..
Stor karta
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Ålarve naturreservat
 Ett naturreservat med strandnära ängar på gångavstånd från Ronehamn.
OrtRonehamn
Tomtbod i Bjurs
Den enda fiskeläget på Gotland som är förklarat byggnadsminne. Tomtbod är ett s k storfiskeläge med hela 31 stycken bodar som är mycket väl bevarade och här bedrivs fortfarande fiske.
OrtGotland
Petesgården
Petesgården är en gotländsk bondgård från 1800-talet som var bebodd av en välbärgad familj. Förutom ett museum med utställningar finns en antikbod, trädgårdskafé och lekstuga.
OrtGotland
Lojsta hed russpark...
Gotlandsrusset är landets enda inhemska hästras och har funnits här sedan urminnes tider. Den årliga russpremieringen äger rum i slutet av juli och är ett populärt evenemang.
OrtLojsta
Storsudret - rundtur
Halvön i söder, i folkmun Sudret, utforskas. Start i Burgsvik, vidare till Bottarve museigård, mysiga Vamlingsbo och sen kuststräckan till Husrygg och Hoburgen.  Holmhällar blir sista anhalt.
OrtStorsudret
Fiket i Burgsvik
Fika kan man visst göra men främst kan man äta en prisvärd lunch eller goda hamburgare med egen stil. 
OrtGotland