Uggarde Rojr


Ett stort gravfält som vittnar om platsens historiska betydelse.

  • Till start: 240,9 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Rone 
  • Avgift: Nej 


Uggarde Rojr

Uggarde rojr är ett stenröse i Rone från bronsåldern. Det är ett av Sveriges största rösen. På platsen finns ett flertal rösen och de flesta har använts som gravar. Det största röset är hela 7 meter högt  och  50 meter i diameter.

Vägen mot Uggarde, eller som gården heter idag Uggårde, kantas av stenmurar som använts för att leda boskap. Än idag kan man på vissa tider på dygnet mötas av boskap på vägen i full fart vilket kan uppfattas som skrämmande.

På bronsåldern, när dessa rösen uppfördes, var vattennivån betydligt högre och det var bara några hundra meter till stranden och var då både utsiktsplatser och sjömärken.

Laddar..
Stor karta
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Hus fiskeläge i Rone
Ett fiskeläge där flera av husen är uppförda i staplad kalksten. Gångavstånd från Ronehamn.
OrtRone
Sydöstra Gotland.
En riktigt lång men omväxlande tur som passerar flera sevärdheter som är uppe och närmar sig topp 10 för hela Gotland. Med start i söder så passar denna tur bra om du t ex varit nere vid Hoburgen. 
OrtGotland
Nisseviken
Ett gammalt fiskeläge som idag är populär badstrand, kanske främst för de höga badtemperaturerna som brukar vara öns högsta. Här finns även en lång badbrygga, restaurang och kiosk.
OrtGotland
Närsholmen
En av Gotlands vackraste platser vilket inte säger så lite. Den rödvita fyren och fyrvaktarbostadens stenmur som bryter av det flacka hedlandet är ett populärt fotomotiv. Fina vandringsmöjligheter.
OrtGotland
Petesgården
Petesgården är en gotländsk bondgård från 1800-talet som var bebodd av en välbärgad familj. Förutom ett museum med utställningar finns en antikbod, trädgårdskafé och lekstuga.
OrtGotland
Storsudret - rundtur
Halvön i söder, i folkmun Sudret, utforskas. Start i Burgsvik, vidare till Bottarve museigård, mysiga Vamlingsbo och sen kuststräckan till Husrygg och Hoburgen.  Holmhällar blir sista anhalt.
OrtStorsudret