Hus fiskeläge i Rone


Ett fiskeläge där flera av husen är uppförda i staplad kalksten. Gångavstånd från Ronehamn.

  • Till start: 241,2 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Gotland 
  • Avgift: Nej 


Hus fiskeläge i Rone

Alldeles norr om Ronehamn ligger Hus fiskeläge som är ett gammalt fiskeläge med fiskebodar där flera är uppförda i sten med staplade kalkstenar och tunna skivor sten till taken, s.k. flistak.

Laddar..
Stor karta
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Tomtbod i Bjurs
Den enda fiskeläget på Gotland som är förklarat byggnadsminne. Tomtbod är ett s k storfiskeläge med hela 31 stycken bodar som är mycket väl bevarade och här bedrivs fortfarande fiske.
OrtGotland
Uggarde Rojr
Ett stort gravfält som vittnar om platsens historiska betydelse.
OrtRone
Kattlunds museigård
Gård med anor från 1200-talet där vissa delar är uppförda på 1500-talet. Här ges en bra bild av livet på en medeltida gård på Gotland. Restaurang, trädgårdscafé, hantverksbutik och gårdsbutik.
OrtGotland
Sydöstra Gotland.
En riktigt lång men omväxlande tur som passerar flera sevärdheter som är uppe och närmar sig topp 10 för hela Gotland. Med start i söder så passar denna tur bra om du t ex varit nere vid Hoburgen. 
OrtGotland
Närsholmen
En av Gotlands vackraste platser vilket inte säger så lite. Den rödvita fyren och fyrvaktarbostadens stenmur som bryter av det flacka hedlandet är ett populärt fotomotiv. Fina vandringsmöjligheter.
OrtGotland
Nisseviken
Ett gammalt fiskeläge som idag är populär badstrand, kanske främst för de höga badtemperaturerna som brukar vara öns högsta. Här finns även en lång badbrygga, restaurang och kiosk.
OrtGotland