Sydöstra Gotland.


En riktigt lång men omväxlande tur som passerar flera sevärdheter som är uppe och närmar sig topp 10 för hela Gotland. Med start i söder så passar denna tur bra om du t ex varit nere vid Hoburgen. 

  • Till start: 247,4 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Gotland 
  • Avgift: Nej 


Laddar..
Stor karta
Sevärdhet 1 av 5

Kattlunds museigård

Kattlunds Museigård visar hur livet kunde te sig på en gotländsk gård under medeltiden. Den imponerande ladugårdslängan och delar av boningshuset är från 1200-talet. Den förste kände ägaren hette Johannes Kattlund och levde här på 1200-talet.

Många åker hit för trädgårdskaféet men här finns även restaurang med fullständiga rättigheter, en fruktträdgård med gamla gotländska äppelsorter, en örtagård, hantverksbutik och en gårdsbutik.

Öppet under sommarmånaderna.

Länkar

Tomtbod i Burs

Tomtbod i Burs är Gotlands bäst bevarade storfiskeläge och det enda som blivit byggnadsminne. Naturskönt beläget på den flacka kustens strandängar.  Här bedrivs fortfarande fiske och man får flundra, torsk och sik. Bodarna används fortfarande för redskapen.

Totalt finns 31 stycken bodar där flera äldre är i sten eller bulteknik och där de flesta haft flistak men endast ett återstår.

Inget fiskeläge på Gotland har kvar så många länningar (utlagda stenar att parkera båtar mellan) som här. Det finns en brygga och två enkla vågbrytare i gråsten. Två gnistgarden för nät. Tre lysstänger visar inseglingen och runt hela fiskeläget löper en bandtun som är en gotländsk gärdsgård.

Läs mera

Närsholmen

Närsholmens savannliknande landskap hålls öppet av betande djur och de ståtliga tallarna som gör att halvön är så sagolikt vacker. Att vandra runt i naturreservatet är en rogivande upplevelse.

Den vackra fyrplatsen från 1872 är ett statligt byggnadsminne och den rödvita fyren är ett populärt fotomotiv. Under slutet av andra världskriget var fyren en viktig vägvisare för de flyktingar som kom med båt från Baltikum.

Närsholmen är en rik fågellokal och en stor del är därför avstängd mellan 15 mars och 15 juli.

Platsen tillhör en av Gotlands mest fotograferade, främst för den rödvita fyren som var bemannad till 1961 och är byggnadsminne sedan 2008. 

Läs mera

Folhammar

Folhammar är ett av Gotlands mäktiga raukområden.  Själva raukområdet är relativt kompakt ca 500 m långt så man kan vandra runt och beskåda naturens skulpturer ganska snabbt. Raukarna är upp till 6 meter höga och att de består av förstenade förhistoriska djur blir uppenbart om man tittar närmare dem.

Här kan man stanna och ta det lugnt för platsen kring raukarna är mycket naturskön och man har flera inrättade rastplatser eller så kan man sola och ha picknick på en platt gräsplatå.

Vill man sträcka på benen så kan man vandra utmed havet längs hela Folhammars naturreservat.  Sträckan är 1,8 km från norr till söder där man stöter på Vitvärs fina fiskeläge.

Läs mera

Grogarnsberget

30 meter över havet har man en vidunderlig utsikt. Många sätter Grogarnsberget som en av Gotlands allra vackraste naturupplevelser.  Vid klar sikt ser man en stor del av östra Gotland och rakt ut ser man Östergarnsholm med dess två fyrar.

Vill man vandra vidare så når man kusten och Herrvik längs en vacker grusväg. Inåt land finns en stor fornborg som skyddas av en 450 meter lång vall. 

  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Kattlunds museigård
Gård med anor från 1200-talet där vissa delar är uppförda på 1500-talet. Här ges en bra bild av livet på en medeltida gård på Gotland. Restaurang, trädgårdscafé, hantverksbutik och gårdsbutik.
OrtGotland
Nisseviken
Ett gammalt fiskeläge som idag är populär badstrand, kanske främst för de höga badtemperaturerna som brukar vara öns högsta. Här finns även en lång badbrygga, restaurang och kiosk.
OrtGotland
Storsudret - rundtur
Halvön i söder, i folkmun Sudret, utforskas. Start i Burgsvik, vidare till Bottarve museigård, mysiga Vamlingsbo och sen kuststräckan till Husrygg och Hoburgen.  Holmhällar blir sista anhalt.
OrtStorsudret
Ålarve naturreservat
 Ett naturreservat med strandnära ängar på gångavstånd från Ronehamn.
OrtRonehamn
Petesgården
Petesgården är en gotländsk bondgård från 1800-talet som var bebodd av en välbärgad familj. Förutom ett museum med utställningar finns en antikbod, trädgårdskafé och lekstuga.
OrtGotland
Bottarve museigård
Ett besök på Bottarve förflyttar dig till 1800-talet då gården beboddes av husbondeparet Zackris Zackrisson och Christina Larsdotter. Öppet sommartid.
OrtGotland