Tomtbod i Bjurs


Den enda fiskeläget på Gotland som är förklarat byggnadsminne. Tomtbod är ett s k storfiskeläge med hela 31 stycken bodar som är mycket väl bevarade och här bedrivs fortfarande fiske.

  • Till start: 240,0 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Gotland 
  • Avgift: Nej 


Tomtbod i Burs

Tomtbod i Burs är Gotlands bäst bevarade storfiskeläge och det enda som blivit byggnadsminne. Naturskönt beläget på den flacka kustens strandängar.  Här bedrivs fortfarande fiske och man får flundra, torsk och sik. Bodarna används fortfarande för redskapen.

Totalt finns 31 stycken bodar där flera äldre är i sten eller bulteknik och där de flesta haft flistak men endast ett återstår.

Inget fiskeläge på Gotland har kvar så många länningar (utlagda stenar att parkera båtar mellan) som här. Det finns en brygga och två enkla vågbrytare i gråsten. Två gnistgarden för nät. Tre lysstänger visar inseglingen och runt hela fiskeläget löper en bandtun som är en gotländsk gärdsgård.

Läs mera
Laddar..
Stor karta
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Hus fiskeläge i Rone
Ett fiskeläge där flera av husen är uppförda i staplad kalksten. Gångavstånd från Ronehamn.
OrtRone
Ålarve naturreservat
 Ett naturreservat med strandnära ängar på gångavstånd från Ronehamn.
OrtRonehamn
Sydöstra Gotland.
En riktigt lång men omväxlande tur som passerar flera sevärdheter som är uppe och närmar sig topp 10 för hela Gotland. Med start i söder så passar denna tur bra om du t ex varit nere vid Hoburgen. 
OrtGotland
Ljugarns kulturudde
På en udde invid hamnen ligger inte mindre än fyra museer där Strandridaregården är det praktfullaste. Övriga är tullmuseum, fossilmuseum och strandbygdsmuseum.
OrtLjugarn
Vitvärs fiskeläge.
Ett fiskeläge mellan stranden i Ljugarn och Folhammars raukområde. En stor del av bodarna är bevarade och man kan även se gistgarden där man förr hängde nät på tork.
OrtGotland
Folhammar
Ett naturreservat som inbjuder till en promenad längs det 500 m långa spektakulära raukområdet eller varför inte fortsätta hela reservatets längd på 1,8 km. Rastplats med bord och bänkar.
OrtGotland