Närsholmen


En av Gotlands vackraste platser vilket inte säger så lite. Den rödvita fyren och fyrvaktarbostadens stenmur som bryter av det flacka hedlandet är ett populärt fotomotiv. Fina vandringsmöjligheter.

  • Till start: 237,8 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Gotland 
  • Avgift: Nej 


Närsholmen

Närsholmens savannliknande landskap hålls öppet av betande djur och de ståtliga tallarna som gör att halvön är så sagolikt vacker. Att vandra runt i naturreservatet är en rogivande upplevelse.

Den vackra fyrplatsen från 1872 är ett statligt byggnadsminne och den rödvita fyren är ett populärt fotomotiv. Under slutet av andra världskriget var fyren en viktig vägvisare för de flyktingar som kom med båt från Baltikum.

Närsholmen är en rik fågellokal och en stor del är därför avstängd mellan 15 mars och 15 juli.

Platsen tillhör en av Gotlands mest fotograferade, främst för den rödvita fyren som var bemannad till 1961 och är byggnadsminne sedan 2008. 

Läs mera
Närsholmen
Stor karta
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Tomtbod i Bjurs
Den enda fiskeläget på Gotland som är förklarat byggnadsminne. Tomtbod är ett s k storfiskeläge med hela 31 stycken bodar som är mycket väl bevarade och här bedrivs fortfarande fiske.
OrtGotland
Hus fiskeläge i Rone
Ett fiskeläge där flera av husen är uppförda i staplad kalksten. Gångavstånd från Ronehamn.
OrtRone
Ljugarns strand och strandkafé
En underbar strand med ett kafé av klassiskt snitt. 
OrtLjugarn
Vitvärs fiskeläge.
Ett fiskeläge mellan stranden i Ljugarn och Folhammars raukområde. En stor del av bodarna är bevarade och man kan även se gistgarden där man förr hängde nät på tork.
OrtGotland
Torsburgen
Nordens största fornborg belägen på en 71 m hög inlandsklint. Lägg till ett utsiktstorn och grottor så blir det en upplevelse av rang.
OrtKatthammarsvik
Sydöstra Gotland.
En riktigt lång men omväxlande tur som passerar flera sevärdheter som är uppe och närmar sig topp 10 för hela Gotland. Med start i söder så passar denna tur bra om du t ex varit nere vid Hoburgen. 
OrtGotland