Torsburgen


Nordens största fornborg belägen på en 71 m hög inlandsklint. Lägg till ett utsiktstorn och grottor så blir det en upplevelse av rang.

  • Till start: 216,5 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Katthammarsvik 
  • Avgift: Nej 


Torsburgen

Torsburgen är Nordens största fornborg och uppfördes några århundraden e. Kr. Den har även gett namn åt naturreservatet där det även finns sällsynta växter och flera tusen år gamla grottor. Reservatet har flera fina vandringstigar.

Där högplatån var som lättast att nå upp byggde man murar av staplad kalksten som blev över 2 km långa vilket man tror tagit 3000 man ett år att bygga. Uppe på själva borgen vid Tjängvide luke finns ett litet utsiktstorn varifrån utsikten är sagolik.

Torsburgen
Stor karta
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Folhammar
Ett naturreservat som inbjuder till en promenad längs det 500 m långa spektakulära raukområdet eller varför inte fortsätta hela reservatets längd på 1,8 km. Rastplats med bord och bänkar.
OrtGotland
Katthamra Gård
Gotlands enda herrgård och byggt under 1700- och 1800-talet. Sommartid kafé och hantverksbutik här.
OrtKatthammarsvik
Sandvikens naturreservat och bad
En populär badstrand som är del av ett naturreservat.
OrtÖstergarn
Ljugarns strand och strandkafé
En underbar strand med ett kafé av klassiskt snitt. 
OrtLjugarn
Ljugarns kulturudde
På en udde invid hamnen ligger inte mindre än fyra museer där Strandridaregården är det praktfullaste. Övriga är tullmuseum, fossilmuseum och strandbygdsmuseum.
OrtLjugarn
Tomtbod i Bjurs
Den enda fiskeläget på Gotland som är förklarat byggnadsminne. Tomtbod är ett s k storfiskeläge med hela 31 stycken bodar som är mycket väl bevarade och här bedrivs fortfarande fiske.
OrtGotland