Torsburgen


Nordens största fornborg belägen på en 71 m hög inlandsklint. Lägg till ett utsiktstorn och grottor så blir det en upplevelse av rang.

  • Till start: 216,5 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Katthammarsvik 
  • Avgift: Nej 


Torsburgen

Torsburgen är Nordens största fornborg och uppfördes några århundraden e. Kr. Den har även gett namn åt naturreservatet där det även finns sällsynta växter och flera tusen år gamla grottor. Reservatet har flera fina vandringstigar.

Där högplatån var som lättast att nå upp byggde man murar av staplad kalksten som blev över 2 km långa vilket man tror tagit 3000 man ett år att bygga. Uppe på själva borgen vid Tjängvide luke finns ett litet utsiktstorn varifrån utsikten är sagolik.

Torsburgen
Stor karta
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Katthamra Gård
Gotlands enda herrgård och byggt under 1700- och 1800-talet. Sommartid kafé och hantverksbutik här.
OrtKatthammarsvik
Sandvikens naturreservat och bad
En populär badstrand som är del av ett naturreservat.
OrtÖstergarn
Grogarnsberget
Fornborg och naturreservat där man njuter av en bedårande utsikt över havet eller vandrar runt längs någon av lederna inom naturreservatet.
OrtGotland
Ljugarns kulturudde
På en udde invid hamnen ligger inte mindre än fyra museer där Strandridaregården är det praktfullaste. Övriga är tullmuseum, fossilmuseum och strandbygdsmuseum.
OrtLjugarn
Herrvik
En av östra Gotlands äldsta men mest levande fiskehamnar. Hamnkrogen drar mycket folk och för många resans mål hit. 
OrtKatthammarsvik
Roma kungsgård och klosterruin
Från 1164 till 1500-talet låg ett kloster här vars ruiner finns att beskåda. Sedan följde reformationen och indragningen av kloster till kronan oh blev en kungsgård. Mycket intressant besöksmål.
OrtRomakloster