Östergarnsberget


Ett naturreservat med utsiktsberget där man är i höjd med kyrktornet i Östergarn. Linné besökte platsen varför man satt upp speciella skulpturer här som minne av det.

  • Till start: 217,1 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Katthammarsvik 
  • Avgift: Nej 


Östergarnsberget

1741 fick Carl von Linné ett uppdrag av Sveriges riksdag att åka till Gotland för att inventera den gotländska floran och faunan. 

På hans resa besökte han bland annat den östra delen av ön och skriver om hur hänförd han blev över utsikten här från Östergarnsberget. Detta är ett underbart picknickställe.

Vill man vandra så finns den 4,5 kilometer långa Linnéstigen som slingrar sig mellan Gammelgarns och Östergarns kyrkor. Men både kortare och längre stigar finns där Amiralens väg är 1,2 km och Herrvik/Sysneleden, är 7,8 km. Vandringskartor kan hämtas i skolhuset i Östergarn. 

Man kan antingen ta att ta sig  upp och ner från berget från den branta och stenbelagda stigen eller via en 350 m lång, rullstolsanpassad väg ner till Ganne.

Läs mera
Laddar..
Stor karta
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Torsburgen
Nordens största fornborg belägen på en 71 m hög inlandsklint. Lägg till ett utsiktstorn och grottor så blir det en upplevelse av rang.
OrtKatthammarsvik
Vitvärs fiskeläge.
Ett fiskeläge mellan stranden i Ljugarn och Folhammars raukområde. En stor del av bodarna är bevarade och man kan även se gistgarden där man förr hängde nät på tork.
OrtGotland
Ljugarns strand och strandkafé
En underbar strand med ett kafé av klassiskt snitt. 
OrtLjugarn
Ljugarns kulturudde
På en udde invid hamnen ligger inte mindre än fyra museer där Strandridaregården är det praktfullaste. Övriga är tullmuseum, fossilmuseum och strandbygdsmuseum.
OrtLjugarn
Norrlanda fornstuga.
Friluftsmuseet Norrland fornstuga visar hur man levde på Gotland på 1700-talet. Här finns bland annat en torkbastu, en smedja, ett boningshus, en ladugård med inventarier som sammantagen mycket väl speglar hur en vardag kan ha tett sig för 300 år sedan. 
OrtBurs
Åminne
Ett mycket populärt bad söder om Slite med ett av öns bästa stränder. Även stugby och camping.
OrtGothem