Storsudret - rundtur


Halvön i söder, i folkmun Sudret, utforskas. Start i Burgsvik, vidare till Bottarve museigård, mysiga Vamlingsbo och sen kuststräckan till Husrygg och Hoburgen.  Holmhällar blir sista anhalt.

  • Till start: 256,3 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Gotland 
  • Avgift: Nej 


Laddar..
Stor karta
Sevärdhet 1 av 7

Fiket i Burgsvik

En familjerestaurang öppen året om. Pizzor, hamburgare och bra husman med rejäl salladsbuffé. Genomgående spännande smaker och välkryddat.

Länkar

Bottarve

Bottarve är en av Länsstyrelsens på Gotland utvalda besöksplatser. Ett besök på Bottarve förflyttar dig till 1800-talet då gården beboddes av husbondeparet Zackris Zackrisson och Christina Larsdotter.

Museet är öppet sommartid med utställningar och teater samt visning av gården.

Här finns även kafé och museibutik.

Entré kostar 40 kr. Barn under 16 år fritt.

Länkar

Vamlingbo prästgård

På Gotlands sydligaste del, det vackra Storsudret, ligger Vamlingbo. Vid prästgården samlas en rad verksamheter. Museum Lars Jonsson visar den kände naturmålarens alster och där kan man också fika i Prästgårdscaféet där man serverar lunch och fika men har även grillkvällar i juli.

Intill ligger Naturum Gotland i en stenlada som är en modern utställning om Gotlands natur och Östersjöforum i en annan lada.

Länkar

Kettelvik Stenmuseum

Sandsten har brutits på Gotland i hundratals år. Ett av användningsområdena var slipstenar. Här kan man i en autentisk miljö beskåda verk av gamla mästare i stenhugger samt från de hårt arbetande slipstenshuggarna. Stenmuseet ligger i vackrast tänkbara miljö längs den vackra vägen till Hoburgen. Här får man även prova på att forma stenarna.

Husrygg

Längs den nära 3 km låga kustklinten mellan Hoburgen och Nackshajd ligger naturreservatet Husrygg.

Bergrunden består av lättvittrad kalksten vilket har medfört att klinten har en starkt avrundad form och berget täcks mest av vittringsjord och sten. Väl här bör man försöka ta sig upp på klinten för den mäktiga utsikten över landskapet.

Här växer den annars så sällsynta våradonisen som är en stäppväxt som är vanlig i Asien och Sydeuropa. Blomning sker från mitten av april till mitten av maj.

Hoburgen

Hoburgen på Gotlands sydspets är mest känd för en av öns mest känna raukar, Hoburgsgubben. För att se ”gubben” med näsan måste man ta sig nedanför rauken och få siluett mot himlen.

Sommartid kan man äta gott på Majstregårdens restaurang ligger intill men annars är området perfekt för en picknick på den höga klinten med dess fantastiska utsikt.

En bit ifrån ligger Hoburgs fyr i vit kalksten som är öns sydligast belägna. Fyrtornets höjd över marken är 21,7 meter men lägger man till höjden den står på kommer fyrljuset upp på 57,9 meter över vattenytan. Till Fårö fyr längst i norr är det 176 km.

Holmhällar

Holmhällar är ett minst sagt fantastiskt utflyktsmål på Sudret. Från det stora raukområdet har man utsikt över havet och ön Heligholmen som är en naturligt skyddande vågbrytare för Holms fiskeläge. 

Fiskeläge har bodar i sten på rad och är ett av Gotlands bäst bevarade. Stranden är 3 km lång och ligger efter raukområdet. I området finns många sällsynta växter.

Längre uppåt land ligger Pensionat Holmhällar inbäddat i tallskog som har extremt hög (85%) andel återkommande gäster. Kanske beror det på det lugna läget och att man inte erbjuder några aktiviteter och bland landets högst antal soltimmar. Pensionatet serverar enklare luncher och fika.

Läs mera

Länkar

  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Bottarve museigård
Ett besök på Bottarve förflyttar dig till 1800-talet då gården beboddes av husbondeparet Zackris Zackrisson och Christina Larsdotter. Öppet sommartid.
OrtGotland
Holmhällar
Ett naturreservat och raukområde med 3 km lång strand. Men för många är namnet likhetstecken med pensionatet som inbäddat i tallskogen som har hela 85% stamgäster.
OrtGotland
Hoburgen och Husrygg.
På denna vackra väg passeras ett Stenhuggerimuseum, åsen Husrygg som man med fördel kan bestiga och slutligen Hoburgen med Hoburgsgubben samt kafé och restaurang Majstregården.
OrtSudret
Petesgården
Petesgården är en gotländsk bondgård från 1800-talet som var bebodd av en välbärgad familj. Förutom ett museum med utställningar finns en antikbod, trädgårdskafé och lekstuga.
OrtGotland
Ålarve naturreservat
 Ett naturreservat med strandnära ängar på gångavstånd från Ronehamn.
OrtRonehamn
Hus fiskeläge i Rone
Ett fiskeläge där flera av husen är uppförda i staplad kalksten. Gångavstånd från Ronehamn.
OrtRone