Enköping en parkpromenad - Hälsans stig.


Enköpings parker är bland Sveriges allra vackraste och man har hela tjugo stycken. Denna tur passerar de finaste parkerna men även de viktigaste sevärdheterna.

  • Till start: 65,4 Km 
  • Längd: 5,4 km 
  • Stopp: 11 
  • Ort: Enköping 
  • Avgift: Nej 


Enköping en parkpromenad - Hälsans stig.
Stor karta
Sevärdhet 1 av 11

Drömparken

Drömparken är en perennpark inspirerad av naturen med många olika arter och sorters perenna växter i stora volymer. Det är Enköpings mest uppmärksammade park och är designad av holländaren Piet Oudolf som skapat ett sensommarfyrverkeri med höga gräs och perenner i ljuva, spännande färger. Parken är under utveckling.

Blå trädgård

Blå Trädgård är en spännande idépark med blått som tema; vatten, växter, himmel.

Idéträdgårdarna

Årligt återkommande trädgårdar skapade av trädgårdsmästarstuderande vid yrkeshögskolan i Enköping. Temat 2013 var Känslor i år 2014 Sagor.

Brygga med bänkar

Åh vilken härlig rastplats på bryggan vid Åpromenaden.

Gröngarnsåsen och Dyarna

Klosterparken

På platsen för ett gammalt Franciskanerkloster ligger idag Klosterparken. Förutom grönskan har den lekplatser. Några murstenar finns kvar som markerar ytterkanterna av klostret.

Klosterparken har strandpromenad med frodig och färgrik åbrink. Sittbryggor, småbåtshamn, lekplats, stora gräsytor, boulebana och blomstergård samt massor av magnolior.

Hamnmagasinen

I de här gamla spannmålsmagasinen från 1700-talet finns numer restauranger och butiker. Galleri, hantverksbod med lokala hantverkare från Mälardalen, räkbod och krog ger nåt åt alla. Här sitter man mysigt längs småbåtskajen och njuter av räkor och annat gott.

Restaurangen och caféet har öppet 11.00-18.00 alla dagar.
Dagens rätt serveras 11.00-15.00.
Man serverar även smörgåsar, tårtor, bakverk och annat gott i kaféet.

Länkar

Strömparterren

Strömparterren, buskar, träd och perenner i en lummig miljö. Karaktär av Woodland.

Westerlundska gården.

I slutet av 1800-talet blev Enköping känt utomlands för stadsläkaren Ernst Westerlunds revolutionerande behandlingsmetoder av  nervsjukdomar.  Flera patienter från utlandet kom till honom för behandling däribland Leo Tolstojs son Lev som gifte sig med Westerlunds dotter.

Byggnaden som tursamt klarade sig från rivningarna under mitten av 1900-talet och har inredning från doktorns praktik och bostad samt tillhörande trädgård.

Stora torget

Stans centrum med restauranger runt om.

Gustav Adolfs plan

Gustaf Adolfs plan är Enköpings paradanläggning med fontän och rabatter i stora volymer och är centralt belägen intill busstationen.

  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Mälaren runt norrifrån.
Här pratar vi heldagsutflykt, minst. Eller så tar du detta som en flerdagstur med några övernattningar.
OrtSträngnäs
Enköping - parkernas stad.
Enköpings parker är verkligen enastående. Bland annat bjuder man in kända trädgårdsarkitekter och man har även en trädgårdsutbildning i staden så elever får skapa nytt i parkerna.
OrtEnköping
Nykvarns hantverksby
Vacker belägen kvarn vid en bro över Sagån låg det tidigare även tull på gränsen mellan Uppland och Västmanland. Fika och botanisera bland hantverk på detta mysiga stopp. En gammal aseagenerator driver hela kvarnen.
OrtEnköping
Kungsbyn...
En djurpark med främst svenska djur och ”djur i människans tjänst", vilda djur och tamboskap. Älgmatning samt hjort- och visentfasari är höjdpunkter.
OrtVästerås
Ekolsund slott
Gustav den III drog sig undan här med drottning Sophia Magdalena. Slottet är byggt på sent 1600-tal i barockstil. Tips! En behaglig naturstig på 500 m.
OrtEnköping
Grönsöö slott
Ett av få slott som byggdes under den fattiga tiden mellan Vasaslotten och stormaktstiden. Parken är Sveriges äldsta kommersiella fruktodling med spår av fem tidskiften.
OrtEnköping