Från vikingatid till stormaktstid


Inte nog med att denna utflykt bjuder på flera intressanta sevärdheter, så är själva bilturen mycket vacker och rolig att köra. Man kan välja att lära sig en massa eller bara njuta av upplevelser.

  • Till start: 18,5 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Sigtuna 
  • Avgift: Nej 


Från vikingatid till stormaktstid
Stor karta
Sevärdhet 1 av 5

Jarlabankes bro

Jarlabankens bro uppfördes av storbonden Jarlabanken på mitten av tiohundratalet. Ett våtmarksområde fick en cirka 150 meter lång vägbank och flera runstenar restes även på platsen. Hur bron såg ut från början vet man inte säkert men stora delar av den har restaurerats till det utseende man vet att den hade omkring år 1700. Detta är ett av Sveriges mest omskrivna historiska monument. 

I parken kan du lära dig mer om besöksmål i närheten, om 1000-talets samhälle och till och mer prova på att rista runor. Öppet året runt, dygnet runt.

Markims kyrka

Markims kyrka ligger på en kulle på ett av de större fälten i Uppland, Orkesta-Markim fältet. Att stanna till här och blicka ut över omgivningen är en mäktig upplevelse. Kyrkan byggdes c:a 1200 och omnämns första gången 1287. På platsen låg tidigare en hednisk offerkälla, för detta är gamla vikingabygder. Den enda som är bevarat från medeltiden är ett krucifix från 1200-talet. Kyrkan har även vacker klockstapel.

Markims kyrka ligger på en kulle på ett av de större fälten i Uppland, Orkesta-Markim fältet. Att stanna till här och blicka ut över omgivningen är en mäktig upplevelse. Kyrkan byggdes kring år 1200 och omnämns första gången 1287. På platsen låg tidigare en hednisk offerkälla, för detta är gamla vikingabygder. Det enda som är bevarat från medeltiden är ett krucifix från 1200-talet. Kyrkan har även en vacker klockstapel.

Läs mera

Skånelaholms slott

Detta romantiska slott byggdes på 1640-talet men på 1200-talet tillhörde ägorna ingen mindre än Magnus Ladulås. Slottet ligger i en naturskön miljö vid sjön Fysingen och dess naturreservat har ett rikt fågelliv.

Här finns en samling av allmogeföremål och en unik naturaliesamling som insamlades av Linnes lärjunge Magnus Bromelius. I källaren finns en fängelsehåla som inte längre är i bruk. Man bjuds på konst- och möbelhistoria från sekler.

Slottet är öppet för besök under sommarhalvåret.

Öppettider:
Parken är öppen året runt.
I övrigt se hemsidan.

Länkar

Nordians hög

Nordians hög byggdes troligtvis som en hövdingahög (även kallat kungshög) från 500- eller 600-talet. Det är en av Mälardalens största gravhögar med 50 meters omkrets och 12 meters höjd och är omgiven av ett större gravfält med hundratals stensättningar. Högen ligger i Åshusby som var en av de husabyar som kom till någon gång under 700-talet och var centralort för ledungen och Mälarkungens fogdar och småhövdingar. Det kan vara så att när kungen reste på rundtur till sina husabyar så avled han just här och fick därför sin ståtliga gravhög på platsen.

Steninge slott

Steninge Slott kom till tack vare en kärlekshistoria mellan Carl Gyllenstierna och änkedrottning Hedvig Eleonora. Eftersom hovet var inblandat anlitades de bästa arkitekterna, stuckatörerna och konsthantverkarna. Nicodemus Tessin den yngre, som också ritade det Kungliga Slottet i Stockholm, utsåg det lilla lantslottet Steninge till sitt mästerverk. Han inspirerades av den franska och italienska stilen och resultatet blev en mix ihop med den svenska herrgårdsstilen.

Byggherren Carl Gyllenstierna hade en vision om att visa konst och kultur av yppersta klass på Steninge Slott, denna vision lever kvar ännu idag, flera hundra år senare. I Steninge Slottsgalleria, i stenladugåren, finner du Orrefors Kosta Boda bruksbutik, Entrébutiken Steninge, Trädgårdsmästarna i Steninge och Steninge Kök & Skafferi. Det sistnämnda är värt ett besök om magen kurrar.

Öppettider
Vardagar 11-18
Helgdagar 10-17
(Slottet är för tillfället stängt på grund av renovering. Barockparken är dock öppen.)

Läs mera

Länkar

  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Skänkstugan.
På landet i Täby Kyrkby ligger 1800-tals stugan där det serveras rustik och elegant mat. Mysigast på vintern med öppen spis eller uteserveringen sommartid.
OrtTäby
Vallentuna 4H-gård.
Här finns hö och halm till salu, uthyrning av ponnys, gratis gödsel, utlåning av sommarkaniner, ponnyridning på söndagar - listan är lång! Åk hit!
OrtVallentuna
Ängsholmsbadet
Ängsholmsbadet har sedan länge varit en mycket populär badplats. På 80-talet utökades området till att bli ett parkområde med stora klippta gräsytor, planteringar fotbollsmål, lekplats och bänkar. Genom parken rinner en bäck för dagvatten.
OrtViggbyholm
Ullna golfklubbs restaurang.
Flera gånger utsedd till Sveriges bästa golfrestaurang. Vackert belägen vid Ullnasjön ligger golfbanan skapad av Sven Tumba och senare Jack Nicklaus.
OrtÖsteråker
Rönningesjön runt
En lång men lättgången tur runt en sjö. Höjdpunkter är genuina Rönninge by (kort tur vänder där), en friluftsgård, ett populärt bad och ett utsiktsberg.
OrtViggbyholm
Längs Stora Värtan från Hägernäs till Näsbypark
Täbys sjönära områden Viggbyholm och Näsbypark har sedan länge varit haft exklusiva bostäder som på senare år utökats med Hägernäs strands lägenheter.
OrtTäby