Rönningesjön runt


  • Till start: 13,7 Km 
  • Längd: 5,8 km 
  • Stopp:
  • Ort: Viggbyholm 
  • Avgift: Nej 
Rönningesjön runt
Stor karta

En lång men lättgången tur runt en sjö. Höjdpunkter är genuina Rönninge by (kort tur vänder där), en friluftsgård, ett populärt bad och ett utsiktsberg.

Sevärdhet 1 av 5

Rönninge by

Den här kultur- och lantbruksbyn har blivit jättepopulär bland Täbybor som vill uppleva en genuin bondby. Området som ligger naturskönt vid Rönningesjön har varit bebott sedan tusentals år. Några av gårdarna har anor från 1600-talet då de var arrendegårdar under Rydboholm som tillhörde Braheätten.  Att besöka Rönninge by är avkopplande och perfekt för barnen och det ligger inte långt ifrån stan.

Här finns får, grisar, getter och hästar som man ibland kan rida på. Rönninge by erbjuder barnkalas, fester, events och till och med sommarläger! Gården har vanligtvis öppet lördagar och söndagar. Raststuga och toaletter öppna alla dagar.

Skavlötsvägen 30, Täby
Tel: 0702 24 13 94

Läs mera

Skansenbergets utsiktsplats

En liten avstickare från elljusspåret i Skavlöten som är värt den lilla mödan. Här ser man i stort sett halva Täby högt uppe från klippan. Rakt över syns Ängsholmsbadet med hopptorn och längre bort Täbys centrala delars välkända silhuetter. Perfekt picniplats så ta med nåt gott och sittlappar.

Skavlötens friluftsgård

Skavlöten är en mycket populär friluftsgård året om. Flera olika jogg- och skidspår utgår härifrån. Vintertid plogas även en skridskobana på Rönningesjön. Här finns en bra rastplats för den med medhavd matsäck.

Skavlötens friluftsanläggning ligger vid norra änden av Rönningesjön. Här finns ett belyst spår som är 3 km och två övriga spår som är 5 km och 10 km. På anläggningen finns en servering som drivs av Täby orienteringsklubb och som håller öppet under helger och sommarlov. Här finns också tillgång till dusch, bastu, omklädningsrum och värmestuga. Vid anläggningen finns stora gräsytor lämpliga för bollspel och picknick under sommarhalvåret.

Läs mera

Ängsholmsbadet

Ängsholmsbadet har sedan länge varit en mycket populär badplats. På 80-talet utökades området till att bli ett parkområde med stora klippta gräsytor, planteringar fotbollsmål, lekplats och bänkar. Genom parken rinner en bäck för dagvatten. Kiosken vid badet är öppen sommartid.

Viggbyholms stationskafé

Kaféet inryms i gamla stationsbyggnaden för Viggbyholms station. Här bjuds man på kafékultur och luncher av hög klass med innerstadspriser. På väggarna hänger fotografier på lokala kändisar som Uffe Larsson. Trivsam uteservering då vädret bjuds.
 

Länkar

  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...