Rönningesjön runt


En lång men lättgången tur runt en sjö. Höjdpunkter är genuina Rönninge by (kort tur vänder där), en friluftsgård, ett populärt bad och ett utsiktsberg.

  • Till start: 14,0 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Viggbyholm 
  • Avgift: Nej 


Rönningesjön runt
Stor karta
Sevärdhet 1 av 5

Rönninge by

Den här kultur- och lantbruksbyn har blivit jättepopulär bland Täbybor som vill uppleva en genuin bondby. Området som ligger naturskönt vid Rönningesjön har varit bebott sedan tusentals år. Några av gårdarna har anor från 1600-talet då de var arrendegårdar under Rydboholm som tillhörde Braheätten.  Att besöka Rönninge by är avkopplande och perfekt för barnen och det ligger inte långt ifrån stan.

Här finns får, grisar, getter och hästar som man ibland kan rida på. Rönninge by erbjuder barnkalas, fester, events och till och med sommarläger! Gården har vanligtvis öppet lördagar och söndagar. Raststuga och toaletter öppna alla dagar.

Skavlötsvägen 30, Täby
Tel: 0702 24 13 94

Läs mera

Skansenbergets utsiktsplats

En liten avstickare från elljusspåret i Skavlöten som är värt den lilla mödan. Här ser man i stort sett halva Täby högt uppe från klippan. Rakt över syns Ängsholmsbadet med hopptorn och längre bort Täbys centrala delars välkända silhuetter. Perfekt picniplats så ta med nåt gott och sittlappar.

Skavlötens friluftsgård

Skavlöten är en mycket populär friluftsgård året om. Flera olika jogg- och skidspår utgår härifrån. Vintertid plogas även en skridskobana på Rönningesjön. Här finns en bra rastplats för den med medhavd matsäck.

Skavlötens friluftsanläggning ligger vid norra änden av Rönningesjön. Här finns ett belyst spår som är 3 km och två övriga spår som är 5 km och 10 km. På anläggningen finns en servering som drivs av Täby orienteringsklubb och som håller öppet under helger och sommarlov. Här finns också tillgång till dusch, bastu, omklädningsrum och värmestuga. Vid anläggningen finns stora gräsytor lämpliga för bollspel och picknick under sommarhalvåret.

Läs mera

Ängsholmsbadet

Ängsholmsbadet har sedan länge varit en mycket populär badplats. På 80-talet utökades området till att bli ett parkområde med stora klippta gräsytor, planteringar fotbollsmål, lekplats och bänkar. Genom parken rinner en bäck för dagvatten. Kiosken vid badet är öppen sommartid.

Viggbyholms stationskafé

Kaféet inryms i gamla stationsbyggnaden för Viggbyholms station. Här bjuds man på kafékultur och luncher av hög klass med innerstadspriser. På väggarna hänger fotografier på lokala kändisar som Uffe Larsson. Trivsam uteservering då vädret bjuds.
 

Länkar

  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Restaurang Pont
Prisvärda luncher, bruncher och a la carte. Vackert sjöläge vid nya bostadsområdet vid gamla flygflottiljen F2. En strandpromenad för att smälta maten?
OrtHägernäs
Hägernäsbadet
Ett bad nära nybyggda Hägernäs strand men badet har funnits redan då området var flygflottiljen F2. Charles Lindberg var på besök här 1932 men om han badade är inte belagt. 
OrtTäby
Näsaängsbadet
Näsa äng ligger i Näsbypark vid Stora Värtan och är en populär badplats. Här höll några av Sveriges allra första vindsurfare på att surfa och hålla kurser då det begav sig för Windsurfing-flugan och gör så än idag då vindarna anses vara riktigt bra över den stora öppna...
OrtNäsbypark
Guldkusten - Stocksund, Djursholm och Näsbypark
En perfekt liten tur som kan avnjutas från bilen men det finns många skäl att parkera bilen för sevärdheter värda att studera närmare.
OrtDanderyd
Näsby slott
Näsby slott byggdes ca 1660 ritat av Nicodemus Tessin (d ä). Slottsbyggnaden brann 1897 men återuppfördes efter ursprungsritningar. Det gamla stallet från 1665 är dock bevarat och är en av Täbys äldsta profana byggnader. Slottet ligger naturskönt vid Näsbyvikens strand. ...
OrtNäsbypark
Skärgårdsslingan medsols
En klassisk rundtur som inkluderar två vägfärjor. En perfekt halv- eller heldagstur med mycket att se och göra på vägen.
OrtVärmdö