Göteborg inom Vallgraven


En promenad i Göteborgs äldsta delar med flera av de kändaste landmärkena.

  • Till start: 397,6 Km 
  • Längd: 3,5 km 
  • Stopp:
  • Ort: Göteborg 
  • Avgift: Ja 


Göteborg inom Vallgraven
Stor karta
Sevärdhet 1 av 8

Gustav Adolfs Torg

Staden grundades 1621 av Gustav II Adolf och sedan 1600-talet har torget varit Göteborgs politiska centrum med rådhus, börs och stadshus. 

Rådhusets äldre del stod klart 1672 ritat av Nicodemus Tessin d. ä. men till höger om delen en nyare del av Gunnar Asplund från 1936. En tillbyggnad som fått mycket beröm för sättet den moderna stilen och färgsättningen samspelar med den äldre.

Statyn mitt på torget av kungen vars namn torget bär restes 1854 och är utförd av bildhuggaren Bengt E. Fogelberg.

Torget har även varit platsen för offentlig bestraffning och tidvis en plats man hämtade vatten från. Här hamnade 1955 även stadens första parkeringsautomater med taxan 25 öre per halvtimme. 

Läs mera

Kronhuset och Kronhusgårdarna.

Kronhuset bakom Gustav Adolfs torg är en av Göteborgs äldsta bevarade byggnader. Det byggdes i mitten av 1600-talet för att magasinera militärens uniformer och annan krigsmateriel. Vid några månader tjänade Kronhuset som rikssal

Kronhuset är sex våningar högt och bottenvåningen saknar stödpelare, som annars var ivägen, så att man lättare kunde flytta runt kanoner.

Nuförtiden finns här runt om Kronhuset ett levande hantverkscentrum i de historiska lokalerna Kronhusbodarna. De består av en glashytta, choklad och karamellbutik, kafé och konditori, urmakeri, krukmakeri, inredningsbutik, skinn- och läderverkstad samt konsertlokal.

Läs mera

Maritiman

Maritiman är ett högt rankat maritimt upplevelsecenter. 15 stycken museifartyg har samlats vid Packhuskajen i Göteborg. Man får uppleva fartyg, båtar och pråmar i sitt rätta element. 

Man kan göra en djupdykning med ubåten Nordkaparen, se fyrskeppet Fladens vackra stäv eller höra skeppsklockan på jagaren Smålands klämta. För de mindre barnen finns diverse aktiviteter och bus.

Efter den gungande rundvandringen kan man besöka Maritimans kafé Matrosen som förutom fika serverar är en street food diner i en härlig och rå miljö.

Läs mera

Stenpiren

Bastionen Carolus Rex

Feskekörka

Sitt namn har saluhallen fått för att den liknar en kyrka. Den ritades av Victor Von Gegerfelt och invigdes 1874. Här erbjuder man delikatesser från havet och riktigt unikt är utbudet av fisk.

Här kan man köpa med sig hem, råvaror som färdigmat eller äta på plats. Att bara vandra igenom och se det digra utbudet är en upplevelse.

Länkar

Stora saluhallen

Om Feskekörka har mest typiskt västkustskt så har Stora Saluhallen mat från världens alla hörn bland det fyrtiotal butiker och matställen som är inrymda i hallen.

Kungstorget har varit stadens stora marknadsplats sedan mitten av 1800-talet. 1850 uppfördes en halvcirkelformad basarlänga och kom senare 1889 att kompletteras av Stora Saluhallen. Arkitekt var Hans Hedlund som gjort sig känd för flera monumentala byggnader i Göteborg kring förra sekelskiftet.

Basarlängan revs på 60-talet men torghandeln och saluhallen blev kvar.

Länkar

Göteborgs domkyrka

Domkyrkan i Göteborg heter Gustavi domkyrka. Det är en latinsk ändelse som på svenska skulle blivit Gustavs kyrka. Den Gustav som åsyftas är kung Gustav II Adolf som grundade staden.

Kyrkan är den tredje på platsen och uppfördes 1815 och arkitekt var stadsarkitekten C.W. Carlberg som även ritat Gunnebo slott och Chalmerska huset och blev sedermera stadsarkitekt i Stockholm.

  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Marinmuseet i Varberg.
Ett privat museum som drivs av en entusiast som samlat miljontals föremål. En stor samling utombordare står ut men mest imponerande är föremålen från M/S Gripsholm som gick till USA.
OrtVarberg
Trollhätte kanal - slusstrapporna.
Att beskåda en slussning i dessa tre slusstrappor är en upplevelse. Även park med promenadvägar i mycket vacker miljö.
OrtTrollhättan
Saab Car Museum...
OrtTrollhättan
Trollhättefallen
Vattenfall är mäktiga upplevelser. Allra helst när dammluckor öppnas och man får se vattnet välla fram. Varje dag i juli och augusti kl 15 öppnas luckorna här och övrig sommar på lördagar.
OrtTrollhättan
Strandpromenaden i Varberg
Kanske en av landets finaste strandpromenader. Med start i Varbergs hamn passeras  det kända kallbadhuset, Varbergs fästning, ett spa-hotell och Subbe fyr.
OrtVarberg
Vänersborgs museum
Sveriges äldsta museum som är byggt med syftet att vara just museum. En excentrisk affärsman ocb en upptäcksresande slår sig samman och skapar detta fina museum.  Fri entré.
OrtVänersborg