Göteborgs norra skärgård - örundtur i Öckerö.


RUNDTUR. En rundtur med vägfärjor och broar som funkar bra både för bil och cykel. Urvalet av öar är gjort för att man ska hinna med på en dag. Vid vissa överfarter kan med fördel ställa bilen.

  • Till start: 415,8 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Öckerö 
  • Avgift: Nej 


Göteborgs norra skärgård - örundtur i Öckerö.
Stor karta
Sevärdhet 1 av 7

Hönö Klåva

Hönö är en populär ö och är är främst förknippat med Klåvaområdet med sin fiskehamn, sina restauranger, caféer, affär, gym och ett stort utbud av butiker. 

Ett fiskemuseum är riktigt intressant och har främst fina modeller av båtar. I närheten av hamnen finns de fina badvikarna Hästen och Lappesand med bryggor och toaletter. 

Ett stort utbud av aktiviteter som klättring och kajakpaddling.

Från Hönö Klåva avgår även båtarna mot Vinga fyr.

Läs mera

Fotö

Längst i söder bland Öckerö kommuns öar ligger Fotö med Vinga som granne.

I hamnen besök på kaféet med utsikt över vattnet och båtlivet. Ovanför hamnen kan man sitta på utsiktsplats ut mot havet och därifrån kan man klippvandra ut mot öns nordvästra del Tån. Det finns en rad promenadstigar att välja bland.

Badplats på Fotö heter Vivik och ligger strax efter man kommit till ön och där finns trampolin, hopptorn och brygga. 

Läs mera

Öckerö

I Öckerö hamn kan man vandra runt i varvsmiljön med skutor och fiskebåtar samt en gästhamn. Här finns både hamncafé och restaurang. Vid Kyrkan c:a en km från hamnen ligger den fina hembygdsgården.

Vid Hjälvik på nordvästra ön finns en fin badplats samt ett populärt strövområde som bland annat en promenadstig längs vattnet som leder till Rävholmarna.

Läs mera

Hälsö

På Hälsö kan man ta hamnpromenader längs smala och slingriga gränder i vad som var ett av de viktigaste båtbyggarställena på västkusten. Vill man motionera så kan man gå eller springa motionsslingan på 2,5km längs med vattnet. 

På ön finns även fornlämningar främs från tillfälliga fiskeläger.

Runt hela ön finns klippor för sol och bad. 

Läs mera

Källö-Knippla

Källö-Knippla är, som det låter, två små öar som vuxit ihop till en.

Gästhamnen är mycket populär ocb där liksom resten av ön är den genuina bohuslänska bebyggelsen bevarad. I den lilla hamnen säljs färsk fisk men det finns även livsmedelsbutik. Restaurang Brygghuset, café och vandrarhem är lite av öns charmiga lilla centrum. 

Ett vandringstips är den  vackra naturstigen på norra delen av ön som där man även passerar grill-, bad- och rastplatser samt vyer av det magnfika slaget.

Läs mera

Hyppeln

Från gästhamnen med sina restauranger och affär kan man promenera längs en slinga längs vattnet där man kommer fram till badplatsen Sandtången. Tar man sig vidare upp det höga berget ”Jättehuvudet” så ser man både Göteborgs hamninlopp i söder, Marstrands ön i norr och allra närmast i norr grannön Rörö som skiljs åt av ett smalt sund.

 

Hyppeln är populär bland naturvänner och fågelskådare. 

Läs mera

Rörö

Rörös vackra och unika naturområden har fina vandringsstråk men drar även till sig fågelskådare. På västra sidan finns istida jättegrytor och rullstenar. Mitt på Rörö ligger dess högsta punkt, 41 meter över havet varifrån utsikten är bedårande. 

Sommartid finns kafé och mataffär, och i gästhamnen kan man hyra havskajak. Ön har flera fina sandstränder och naturhamnar.

Ända sedan 1500-talet har fisket präglat Rörö och är för de bofasta än så idag.

Läs mera
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Bohus fästning
Besök borgen som belägrats 14 gånger men aldrig erövrats. Ett magnifikt läge över Göta och Nordre älv som strategiskt läge.  Ruiner återstår men en visning kan klä in fantasin i dess forna prakt.
OrtKungälv
Nääs slott
Slottet med en av Skandinaviens mest kompletta orörda 1800-tals interiörer. Fin tavelsamling salongsmåleri. Slottsrestaurang och kafé. 
OrtLerum
Marinmuseet i Varberg.
Ett privat museum som drivs av en entusiast som samlat miljontals föremål. En stor samling utombordare står ut men mest imponerande är föremålen från M/S Gripsholm som gick till USA.
OrtVarberg
Trollhätte kanal - slusstrapporna.
Att beskåda en slussning i dessa tre slusstrappor är en upplevelse. Även park med promenadvägar i mycket vacker miljö.
OrtTrollhättan
Trollhättefallen
Vattenfall är mäktiga upplevelser. Allra helst när dammluckor öppnas och man får se vattnet välla fram. Varje dag i juli och augusti kl 15 öppnas luckorna här och övrig sommar på lördagar.
OrtTrollhättan
Torreby slott.
Torreby står omnämnt redan 1307. Det här slottet uppfördes dock först 1887 med pengar man förtjänat på trävaruexport till Spanien. Här golfar man och äter gott.
OrtMunkedal