Göteborgs södra skärgård.


Båtluffartips i Göteborgs södra skärgård. Fantastiska öarna Brännö, Styrsö, Donsö och Vrångö. För 100 kronor får man en dygnsbiljett och för 200 kr en 72-timmars.

  • Till start: 410,3 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Göteborg 
  • Avgift: Nej 


Göteborgs södra skärgård.
Stor karta
Sevärdhet 1 av 4

Brännö

Det var dans på Brännö brygga. Så sjöng den omåttligt folkäre Lasse Dahlquists med darr på stämman och här dansas det ännu på bryggan. Ursprungligen en ö för lotsar och småbönder men i och med semesterlagen på 30-talet kom sommargästerna hit och köpte tomter av bönderna.

Ön är lagom stor att vandra runt men man kan även hyra cykel.Vill man få en utsikt som heter duga tar man sig till Lotsutiken med utsikt över ön och Göteborgs hamninlopp.

Annars lockar Brännö värdshus mitt på ön som ligger längs den gamla bygatan och vidare från den tar man sig till Husviks brygga som är den besjungna bryggan. 

Det finns jordbruk kvar på ön och får betar. Den gamla orörda betesön Galterö nås med nyanlagd gångbro.

Läs mera

Styrsö Bratten

Donsö

Donsö är en av de största öarna i Göteborgs södra skärgård.

 

Fiske och rederinäring är främsta näringarna och ön är Sveriges tredje redarort efter Göteborg och Stockholm. Hamnen är öns ”centrum” och omges av fiskeribebyggelse. Här ligger även Restaurang Isbolaget med sjöutsikt, god mat och fika.

 

Från fiskehamnen kan man spankulera på slingrande vägar genom den täta träbebyggelsen.

 

Donsö har vacker natur på norra och södra ön och flera stigar med picknickplatser och vackra vyer. Bästa utsikten får man på Radarberget och bada gör man bäst på Lökholmen och Korsholms udde.

Läs mera

Vrångö

Vrångö är en ö känd för sin natur och fina badstränder. 

Både södra och norra delen av ön är naturreservat och det finns flera promenadslingor.

Vid Mittvik där skärgårdsbåten lägger till finns restaurang och pub. Går man rakt fram från hamnen och går västerut så följer man öns bebyggelse som ligger som ligger som en midja över ön. 

På andra sidan kommer man sedan till fiskehamnen där sex fiskebåtar utgör fiskeflottan. Här finns även två restauranger, butik, fiskebod och kiosk.

Läs mera
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Styrsö...
Detta är promenad eller cykeltur i ett noga utvalt utflyktsmål som vi själva har gått runt och kan rekommendera. Vi jobbar just nu med att färdigställa texter och allmän information samt fler bilder till bildspel.
OrtGöteborg
Fotö.
En av öarna som nås med bro från Hönö. En mysig liten hamn med fik och krog sommartid men även en rastplats ut mot havet, en fin badplats och flera vandringsmöjligheter. I hamnen bakas bagebröd som är en tjockare variant av Hönökaka.
OrtÖckerö
Hönö.
En härlig ö i Öckerös skärgård med en hamn med året-runt-öppna krogar. Härifrån går båtar till Vinga sommartid. Klippbad intill hamnen och på södra ön finns en vandringsled. Hönö nås via vägfärja eller med turbåt från Stenpiren i Göteborg.
OrtÖckerö
Göteborgs norra skärgård - örundtur i Öckerö.
RUNDTUR. En rundtur med vägfärjor och broar som funkar bra både för bil och cykel. Urvalet av öar är gjort för att man ska hinna med på en dag. Vid vissa överfarter kan med fördel ställa bilen.
OrtÖckerö
Sjömanstornet...
Runt Sjömanstornet finns minnesskyltar till minnet av de 98 skepp och dess besättningar som förliste under första världskriget. 690 namn är ristade i sten fördelade per skepp.
OrtGöteborg
Bengans
Legendarisk skivhandel som inte bara säljer bra musik utan är ett kafé med uteservering.
OrtGöteborg