Göteborgs södra skärgård.


Båtluffartips i Göteborgs södra skärgård. Fantastiska öarna Brännö, Styrsö, Donsö och Vrångö. För 100 kronor får man en dygnsbiljett och för 200 kr en 72-timmars.

  • Till start: 410,3 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Göteborg 
  • Avgift: Nej 


Göteborgs södra skärgård.
Stor karta
Sevärdhet 1 av 4

Brännö

Det var dans på Brännö brygga. Så sjöng den omåttligt folkäre Lasse Dahlquists med darr på stämman och här dansas det ännu på bryggan. Ursprungligen en ö för lotsar och småbönder men i och med semesterlagen på 30-talet kom sommargästerna hit och köpte tomter av bönderna.

Ön är lagom stor att vandra runt men man kan även hyra cykel.Vill man få en utsikt som heter duga tar man sig till Lotsutiken med utsikt över ön och Göteborgs hamninlopp.

Annars lockar Brännö värdshus mitt på ön som ligger längs den gamla bygatan och vidare från den tar man sig till Husviks brygga som är den besjungna bryggan. 

Det finns jordbruk kvar på ön och får betar. Den gamla orörda betesön Galterö nås med nyanlagd gångbro.

Läs mera

Styrsö Bratten

Donsö

Donsö är en av de största öarna i Göteborgs södra skärgård.

 

Fiske och rederinäring är främsta näringarna och ön är Sveriges tredje redarort efter Göteborg och Stockholm. Hamnen är öns ”centrum” och omges av fiskeribebyggelse. Här ligger även Restaurang Isbolaget med sjöutsikt, god mat och fika.

 

Från fiskehamnen kan man spankulera på slingrande vägar genom den täta träbebyggelsen.

 

Donsö har vacker natur på norra och södra ön och flera stigar med picknickplatser och vackra vyer. Bästa utsikten får man på Radarberget och bada gör man bäst på Lökholmen och Korsholms udde.

Läs mera

Vrångö

Vrångö är en ö känd för sin natur och fina badstränder. 

Både södra och norra delen av ön är naturreservat och det finns flera promenadslingor.

Vid Mittvik där skärgårdsbåten lägger till finns restaurang och pub. Går man rakt fram från hamnen och går västerut så följer man öns bebyggelse som ligger som ligger som en midja över ön. 

På andra sidan kommer man sedan till fiskehamnen där sex fiskebåtar utgör fiskeflottan. Här finns även två restauranger, butik, fiskebod och kiosk.

Läs mera
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Styrsö...
Detta är promenad eller cykeltur i ett noga utvalt utflyktsmål som vi själva har gått runt och kan rekommendera. Vi jobbar just nu med att färdigställa texter och allmän information samt fler bilder till bildspel.
OrtGöteborg
Volvo museum...
Ett späckat museum för dig med bilintresse men även för den design- eller historieintresserade. Beläget i lämpligaste miljö i Arendal vid Volvos fabriker. Bonus är fin utsikt.
OrtGöteborg
Klippans kulturreservat och Röda Sten.
Här låg tidigare Älvsborgs stad, en föregångare till Göteborg. På 1800-talet var området som en liten bruksort. Besök- och sevärt är Älvsborgsbron, Röda sten konsthall, Klippans konstkafé och finkrogen Sjömagasinet mm.
OrtGöteborg
Slottsskogen...
En populär park i södra Göteborg. Texter under bearbetning.
OrtGöteborg
Kulturreservatet Gatenhielm
Detta område är ett av Göteborgs äldsta och bäst bevarade och visar hur staden såg ut på 1700-talet innan stora bränder härjade. 
OrtGöteborg
Sjömanstornet...
Runt Sjömanstornet finns minnesskyltar till minnet av de 98 skepp och dess besättningar som förliste under första världskriget. 690 namn är ristade i sten fördelade per skepp.
OrtGöteborg