Göteborgs södra skärgård.


Båtluffartips i Göteborgs södra skärgård. Fantastiska öarna Brännö, Styrsö, Donsö och Vrångö. För 100 kronor får man en dygnsbiljett och för 200 kr en 72-timmars.

  • Till start: 410,3 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Göteborg 
  • Avgift: Nej 


Göteborgs södra skärgård.
Stor karta
Sevärdhet 1 av 4

Brännö

Det var dans på Brännö brygga. Så sjöng den omåttligt folkäre Lasse Dahlquists med darr på stämman och här dansas det ännu på bryggan. Ursprungligen en ö för lotsar och småbönder men i och med semesterlagen på 30-talet kom sommargästerna hit och köpte tomter av bönderna.

Ön är lagom stor att vandra runt men man kan även hyra cykel.Vill man få en utsikt som heter duga tar man sig till Lotsutiken med utsikt över ön och Göteborgs hamninlopp.

Annars lockar Brännö värdshus mitt på ön som ligger längs den gamla bygatan och vidare från den tar man sig till Husviks brygga som är den besjungna bryggan. 

Det finns jordbruk kvar på ön och får betar. Den gamla orörda betesön Galterö nås med nyanlagd gångbro.

Läs mera

Styrsö Bratten

Donsö

Donsö är en av de största öarna i Göteborgs södra skärgård.

 

Fiske och rederinäring är främsta näringarna och ön är Sveriges tredje redarort efter Göteborg och Stockholm. Hamnen är öns ”centrum” och omges av fiskeribebyggelse. Här ligger även Restaurang Isbolaget med sjöutsikt, god mat och fika.

 

Från fiskehamnen kan man spankulera på slingrande vägar genom den täta träbebyggelsen.

 

Donsö har vacker natur på norra och södra ön och flera stigar med picknickplatser och vackra vyer. Bästa utsikten får man på Radarberget och bada gör man bäst på Lökholmen och Korsholms udde.

Läs mera

Vrångö

Vrångö är en ö känd för sin natur och fina badstränder. 

Både södra och norra delen av ön är naturreservat och det finns flera promenadslingor.

Vid Mittvik där skärgårdsbåten lägger till finns restaurang och pub. Går man rakt fram från hamnen och går västerut så följer man öns bebyggelse som ligger som ligger som en midja över ön. 

På andra sidan kommer man sedan till fiskehamnen där sex fiskebåtar utgör fiskeflottan. Här finns även två restauranger, butik, fiskebod och kiosk.

Läs mera
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Bengans
Legendarisk skivhandel som inte bara säljer bra musik utan är ett kafé med uteservering.
OrtGöteborg
Nääs slott
Slottet med en av Skandinaviens mest kompletta orörda 1800-tals interiörer. Fin tavelsamling salongsmåleri. Slottsrestaurang och kafé. 
OrtLerum
Marinmuseet i Varberg.
Ett privat museum som drivs av en entusiast som samlat miljontals föremål. En stor samling utombordare står ut men mest imponerande är föremålen från M/S Gripsholm som gick till USA.
OrtVarberg
Strandpromenaden i Varberg
Kanske en av landets finaste strandpromenader. Med start i Varbergs hamn passeras  det kända kallbadhuset, Varbergs fästning, ett spa-hotell och Subbe fyr.
OrtVarberg
Saab Car Museum...
OrtTrollhättan
Halle-Hunneberg
På dessa platåberg härskar skogens konung älgen. Här har det bedrivits kunglig jakt sedan 1300-talet vilket beskrivs i Kungajaktsmuseet. Bergen är mäktiga på håll men missa inte att vandra runt på leder eller åka på älgsafari.
OrtVänersborg