Klippans kulturreservat och Röda Sten.


Här låg tidigare Älvsborgs stad, en föregångare till Göteborg. På 1800-talet var området som en liten bruksort. Besök- och sevärt är Älvsborgsbron, Röda sten konsthall, Klippans konstkafé och finkrogen Sjömagasinet mm.

  • Till start: 401,5 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Göteborg 
  • Avgift: Nej 


Klippans kulturreservat och Röda Sten.
Stor karta
Sevärdhet 1 av 2

Klippans Kulturreservat

På platsen för Klippans Kulturreservat låg Älvsborgs stad som var föregångare till Göteborg. Resterna av Älvsborgs gamla fästning finns i området.

 

Här uppförde industrimannen David Carnegie ett bostadsområde på 1800-talet och det var som en bruksort i miniatyr. Han köpte även upp sockerbruket och porterbryggeriet . Carnegie Porter är Sveriges äldsta varumärke som är i bruk men porterölet görs idag i Falkenberg.

 

Sjömagasinet med en Guide Michelin stjärna är Göteborgs mest kända krog dit berömda artister tar sig vid framträdanden i staden.

 

Klippans konsthall med konstcafé erbjuder god mat och dryck samt underbar utsikt över Göta älv och inloppet till staden. Solnedgången bakom Älsvborgsbron är spektakulär.

Läs mera

Röda sten Konsthall

Röda Sten är en mytomspunnen sten som är känd sedan 1758. Det finns tre förklaringar i omlopp. En svensk officer skulle dödats av danskar här och blod sprutat över stenen. Ett fartyg lyckades undkomma en storm genom att angöra stenen. Eller att det varit ett sjömärke för navigering.

Idag är det Röda Stens konsthall beläget i det gamla pannhuset vid hamninloppet som bär dess namn. Här kan man, förutom njuta av konst av allsköns art, även äta gott i den kritikerrosade restaurangen.

Platsen är även ett populärt utsiktsmål ut mot havet och upp mot majestätiska Älsvborgsbron.

Läs mera
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Slottsskogen...
En populär park i södra Göteborg. Texter under bearbetning.
OrtGöteborg
Kulturreservatet Gatenhielm
Detta område är ett av Göteborgs äldsta och bäst bevarade och visar hur staden såg ut på 1700-talet innan stora bränder härjade. 
OrtGöteborg
Masthuggskyrkan.
På Sjömanstornet finns minnesskyltar efter de 98 skepp och dess besättningar som förliste under första världskriget. 690 namn är ristade i sten fördelade per skepp.
OrtGöteborg
Göteborgs botaniska trädgård
En av Europas största och främsta botaniska trädgårdar tillika ett av västsveriges mest populära besöksmål som belönats med två stjärnor i Michelin Green Guide.
OrtGöteborg
Skansen Kronan
En förskansning från 1698 högt ovanför Haga. Väggarna på den fyra våningar höga byggnaden är 4-5 meter tjocka. Den fantastiska utsikten här uppe kan man ta sig till med långa trappor från Haga eller slingrande längs väg.
OrtGöteborg
Bastionen Carolus Rex.
Bastionen Carolux XI Rex från 1600-talet är den enda bevarade av totalt 13 bastioner som ingick i vallgraven runt Göteborg. Njut av utsikten och blicka över till Skansen Kronan.
OrtGöteborg