Klippans kulturreservat och Röda Sten.


  • Till start: 401,5 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Göteborg 
  • Avgift: Nej 
Laddar..
Stor karta

Här låg tidigare Älvsborgs stad, en föregångare till Göteborg. På 1800-talet var området som en liten bruksort. Besök- och sevärt är Älvsborgsbron, Röda sten konsthall, Klippans konstkafé och finkrogen Sjömagasinet mm.

Sevärdhet 1 av 2

Klippans Kulturreservat

På platsen för Klippans Kulturreservat låg Älvsborgs stad som var föregångare till Göteborg. Resterna av Älvsborgs gamla fästning finns i området.

 

Här uppförde industrimannen David Carnegie ett bostadsområde på 1800-talet och det var som en bruksort i miniatyr. Han köpte även upp sockerbruket och porterbryggeriet . Carnegie Porter är Sveriges äldsta varumärke som är i bruk men porterölet görs idag i Falkenberg.

 

Sjömagasinet med en Guide Michelin stjärna är Göteborgs mest kända krog dit berömda artister tar sig vid framträdanden i staden.

 

Klippans konsthall med konstcafé erbjuder god mat och dryck samt underbar utsikt över Göta älv och inloppet till staden. Solnedgången bakom Älsvborgsbron är spektakulär.

Läs mera

Röda sten Konsthall

Röda Sten är en mytomspunnen sten som är känd sedan 1758. Det finns tre förklaringar i omlopp. En svensk officer skulle dödats av danskar här och blod sprutat över stenen. Ett fartyg lyckades undkomma en storm genom att angöra stenen. Eller att det varit ett sjömärke för navigering.

Idag är det Röda Stens konsthall beläget i det gamla pannhuset vid hamninloppet som bär dess namn. Här kan man, förutom njuta av konst av allsköns art, även äta gott i den kritikerrosade restaurangen.

Platsen är även ett populärt utsiktsmål ut mot havet och upp mot majestätiska Älsvborgsbron.

Läs mera
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...