Klippans kulturreservat och Röda Sten.


Här låg tidigare Älvsborgs stad, en föregångare till Göteborg. På 1800-talet var området som en liten bruksort. Besök- och sevärt är Älvsborgsbron, Röda sten konsthall, Klippans konstkafé och finkrogen Sjömagasinet mm.

  • Till start: 401,5 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Göteborg 
  • Avgift: Nej 


Klippans kulturreservat och Röda Sten.
Stor karta
Sevärdhet 1 av 2

Klippans Kulturreservat

På platsen för Klippans Kulturreservat låg Älvsborgs stad som var föregångare till Göteborg. Resterna av Älvsborgs gamla fästning finns i området.

 

Här uppförde industrimannen David Carnegie ett bostadsområde på 1800-talet och det var som en bruksort i miniatyr. Han köpte även upp sockerbruket och porterbryggeriet . Carnegie Porter är Sveriges äldsta varumärke som är i bruk men porterölet görs idag i Falkenberg.

 

Sjömagasinet med en Guide Michelin stjärna är Göteborgs mest kända krog dit berömda artister tar sig vid framträdanden i staden.

 

Klippans konsthall med konstcafé erbjuder god mat och dryck samt underbar utsikt över Göta älv och inloppet till staden. Solnedgången bakom Älsvborgsbron är spektakulär.

Läs mera

Röda sten Konsthall

Röda Sten är en mytomspunnen sten som är känd sedan 1758. Det finns tre förklaringar i omlopp. En svensk officer skulle dödats av danskar här och blod sprutat över stenen. Ett fartyg lyckades undkomma en storm genom att angöra stenen. Eller att det varit ett sjömärke för navigering.

Idag är det Röda Stens konsthall beläget i det gamla pannhuset vid hamninloppet som bär dess namn. Här kan man, förutom njuta av konst av allsköns art, även äta gott i den kritikerrosade restaurangen.

Platsen är även ett populärt utsiktsmål ut mot havet och upp mot majestätiska Älsvborgsbron.

Läs mera
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Bengans
Legendarisk skivhandel som inte bara säljer bra musik utan är ett kafé med uteservering.
OrtGöteborg
Göteborg inom Vallgraven
En promenad i Göteborgs äldsta delar med flera av de kändaste landmärkena.
OrtGöteborg
Bohus fästning
Besök borgen som belägrats 14 gånger men aldrig erövrats. Ett magnifikt läge över Göta och Nordre älv som strategiskt läge.  Ruiner återstår men en visning kan klä in fantasin i dess forna prakt.
OrtKungälv
Trollhätte kanal - slusstrapporna.
Att beskåda en slussning i dessa tre slusstrappor är en upplevelse. Även park med promenadvägar i mycket vacker miljö.
OrtTrollhättan
Strandpromenaden i Varberg
Kanske en av landets finaste strandpromenader. Med start i Varbergs hamn passeras  det kända kallbadhuset, Varbergs fästning, ett spa-hotell och Subbe fyr.
OrtVarberg
Saab Car Museum...
OrtTrollhättan