Klippans kulturreservat och Röda Sten.


Här låg tidigare Älvsborgs stad, en föregångare till Göteborg. På 1800-talet var området som en liten bruksort. Besök- och sevärt är Älvsborgsbron, Röda sten konsthall, Klippans konstkafé och finkrogen Sjömagasinet mm.

  • Till start: 401,5 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Göteborg 
  • Avgift: Nej 


Klippans kulturreservat och Röda Sten.
Stor karta
Sevärdhet 1 av 2

Klippans Kulturreservat

På platsen för Klippans Kulturreservat låg Älvsborgs stad som var föregångare till Göteborg. Resterna av Älvsborgs gamla fästning finns i området.

 

Här uppförde industrimannen David Carnegie ett bostadsområde på 1800-talet och det var som en bruksort i miniatyr. Han köpte även upp sockerbruket och porterbryggeriet . Carnegie Porter är Sveriges äldsta varumärke som är i bruk men porterölet görs idag i Falkenberg.

 

Sjömagasinet med en Guide Michelin stjärna är Göteborgs mest kända krog dit berömda artister tar sig vid framträdanden i staden.

 

Klippans konsthall med konstcafé erbjuder god mat och dryck samt underbar utsikt över Göta älv och inloppet till staden. Solnedgången bakom Älsvborgsbron är spektakulär.

Läs mera

Röda sten Konsthall

Röda Sten är en mytomspunnen sten som är känd sedan 1758. Det finns tre förklaringar i omlopp. En svensk officer skulle dödats av danskar här och blod sprutat över stenen. Ett fartyg lyckades undkomma en storm genom att angöra stenen. Eller att det varit ett sjömärke för navigering.

Idag är det Röda Stens konsthall beläget i det gamla pannhuset vid hamninloppet som bär dess namn. Här kan man, förutom njuta av konst av allsköns art, även äta gott i den kritikerrosade restaurangen.

Platsen är även ett populärt utsiktsmål ut mot havet och upp mot majestätiska Älsvborgsbron.

Läs mera
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Slottsskogen...
En populär park i södra Göteborg. Texter under bearbetning.
OrtGöteborg
Sjöfartsmuseet Akvariet STÄNGT FÖR RENOVERING
Livet under, ovan och vid vattenytan. Akvariet visar levande djur och biologi samt kulturhistoria om sjöfarten i staden och på haven. Högteknologisk fartygssimulator.
OrtGöteborg
Sjömanstornet...
Runt Sjömanstornet finns minnesskyltar till minnet av de 98 skepp och dess besättningar som förliste under första världskriget. 690 namn är ristade i sten fördelade per skepp.
OrtGöteborg
Bengans
Legendarisk skivhandel som inte bara säljer bra musik utan är ett kafé med uteservering.
OrtGöteborg
Slottskogen - parkpromenad...
En promenad som tar sin början vid Göteborgs naturhistoriska museum och vidare förbi Landskapsstugorna, Stora dammen, Barnens zoo, Slottsskogens våffelstuga och Utsiktstornet.
OrtArray
Göteborgs botaniska trädgård
En av Europas största och främsta botaniska trädgårdar tillika ett av västsveriges mest populära besöksmål som belönats med två stjärnor i Michelin Green Guide.
OrtGöteborg