Kulturreservatet Gatenhielm


Detta område är ett av Göteborgs äldsta och bäst bevarade och visar hur staden såg ut på 1700-talet innan stora bränder härjade. 

  • Till start: 399,9 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Göteborg 
  • Avgift: Nej 


Kulturreservatet Gatenhielm

Detta område är ett av Göteborgs äldsta och bäst bevarade och visar hur staden såg ut på 1700-talet innan stora bränder härjade.  Stora protester utbröt när staden planerade rivning och nybebyggelse av området.  Följden blev att reservatet skapades år 1936.

Här kan man vandra runt och titta på husen på nära håll bland husen och den fina miljön bland historiska föreningar som, Vi Från Vega, Gamla Masthuggspojkar, Gamla Majgrabbar och Majtöser mfl.

Den prakfullaste byggnaden är Gatenhielmska huset. Lars Gatenhiem var en person som gjorde sig en förmögenhet som kaparkapten (pirat) i Karl XII:s tjänst. Han har aldrig bott här eftersom han dog 1718 men byggnaden uppfördes först 1742. Blomstringstid hade området under Ostindiska kompaniets storhetstid på mitten av 1700-talet. 1964 blev Gatenhielmska huset ett av landets första byggnadsminnen

Sjöfartsmuseet som ligger en bit ifrån anordnar visningar här.

Läs mera

Länkar

Kulturreservatet Gatenhielm
Stor karta
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Sjöfartsmuseet Akvariet STÄNGT FÖR RENOVERING
Livet under, ovan och vid vattenytan. Akvariet visar levande djur och biologi samt kulturhistoria om sjöfarten i staden och på haven. Högteknologisk fartygssimulator.
OrtGöteborg
Masthuggskyrkan.
På Sjömanstornet finns minnesskyltar efter de 98 skepp och dess besättningar som förliste under första världskriget. 690 namn är ristade i sten fördelade per skepp.
OrtGöteborg
Slottsskogen...
En populär park i södra Göteborg. Texter under bearbetning.
OrtGöteborg
Hagakvarteren.
En verkligt charmig stadsdel strax sydväst om centrala Göteborg. Här finns många mysiga kaféer, restauranger och butiker. Arktiekturen är lite speciell och allt känns väldigt genuint,
OrtGöteborg
Feskekörka
Legendarisk fiskförsäljning i kyrkoliknande byggnad med försäljning och restaurang. Specialitet fisk.
OrtGöteborg
Klippans kulturreservat och Röda Sten.
Här låg tidigare Älvsborgs stad, en föregångare till Göteborg. På 1800-talet var området som en liten bruksort. Besök- och sevärt är Älvsborgsbron, Röda sten konsthall, Klippans konstkafé och finkrogen Sjömagasinet mm.
OrtGöteborg