Grimetons radiostation


Ett av Sveriges femton världsarv. Innan Internet fanns gällde långvågsradio och då krävdes ett nät av enorma master som dem i Grimeton. En mäktig syn att se dem försvinna kilometervis över fälten. Stationen är intakt och fungerande som på 1920-talet. Besökscentrum med kafé. Öppet sommarhalvåret.

  • Till start: 413,3 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Varberg 
  • Avgift: Ja 


Grimetons radiostation

Redan på 1920-talet uppfördes Grimeton Radiostation för att trådlöst kommunikation till Amerika som en del i ett världsomspännande nät av radiosändare. Det var amerikanska RCA som fick uppdraget att uppföra dem och efter noga beräkningar fann man att Grimeton var en bra placering av stationen. Det är en mäktig upplevelse att se de sex stycken 127 meter höga antenntornen med sina 46 meter breda tvärarmar. Att de placerats med 380 meters mellanrum gör att det nästan känns som något som vandrar bort i fjärran.

Sedan 2004 är anläggningen upptagen på UNESCO:s världsarvslista. Skälet var att radiostationen var den enda bevarade storradiostationen från denna tidsperiod och dessutom helt intakt. I anslutning till stationen finns ett litet museum där man tar del av vad den tekniska utvecklingen från 1902-talet betytt för oss i dagens trådlösa kommunikationssamhälle.

Läs mera
Grimetons radiostation
Stor karta
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Apelviken
Ett av Västkustens bästa stränder. Ett strandliv som når höga höjder under högsäsongen. Smidigt biltåg från Varberg hit.
OrtVarberg
Strandpromenaden i Varberg
Kanske en av landets finaste strandpromenader. Med start i Varbergs hamn passeras  det kända kallbadhuset, Varbergs fästning, ett spa-hotell och Subbe fyr.
OrtVarberg
Åkulla bokskogar friluftsgård
Här kan man vandra, hyra kajak, hyra roddbåt eller bara fika eller luncha. Inte långt härifrån ligger Bockstens mosse samt Bexells talande stenar. 
OrtVarberg
Varberg
Varbergs fästning och kallbadhuset är signaturbyggnader som är måsten. Från fiskehamnen utgår turer med fiskebåt eller färja till Danmark. En promenad längs fästningen till ett av tre span rekommenderas. Är detta Sveriges spa-tätaste ort? 
OrtVarberg
Bockstens mosse...
Mossen som är känd genom fyndet av den naturligt konserverade Bockstensmannen som hittades i dessa skogar. Vacker vandring i bokskog och mossmarker. Mannen ifråga kan beskådas på Varbergs fästning.
OrtVarberg
Ästad Vingård
Vingårdar blir allt vanligare, likaså SPA-hotell. Ästad Vingård är både ock. På Ästad går det utmärkt att som gäst äta frukost, lunch eller middag. Vackert beläget mellan Älvasjön och Byasjön.
OrtTvååker