Grimetons radiostation


Ett av Sveriges femton världsarv. Innan Internet fanns gällde långvågsradio och då krävdes ett nät av enorma master som dem i Grimeton. En mäktig syn att se dem försvinna kilometervis över fälten. Stationen är intakt och fungerande som på 1920-talet. Besökscentrum med kafé. Öppet sommarhalvåret.

  • Till start: 413,3 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Varberg 
  • Avgift: Ja 


Grimetons radiostation

Redan på 1920-talet uppfördes Grimeton Radiostation för att trådlöst kommunikation till Amerika som en del i ett världsomspännande nät av radiosändare. Det var amerikanska RCA som fick uppdraget att uppföra dem och efter noga beräkningar fann man att Grimeton var en bra placering av stationen. Det är en mäktig upplevelse att se de sex stycken 127 meter höga antenntornen med sina 46 meter breda tvärarmar. Att de placerats med 380 meters mellanrum gör att det nästan känns som något som vandrar bort i fjärran.

Sedan 2004 är anläggningen upptagen på UNESCO:s världsarvslista. Skälet var att radiostationen var den enda bevarade storradiostationen från denna tidsperiod och dessutom helt intakt. I anslutning till stationen finns ett litet museum där man tar del av vad den tekniska utvecklingen från 1902-talet betytt för oss i dagens trådlösa kommunikationssamhälle.

Läs mera
Grimetons radiostation
Stor karta
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Ny Varberg klosterruin...
Detta är en rest av gamla Varberg eller Nyby som det hette och är en gammal klosterruin. Anders Arborelius som idag är Sveriges ende kardinal i Vatikanen var här 2014 och mottog stenar från klostret.
OrtVarberg
Apelviken
Ett av Västkustens bästa stränder. Ett strandliv som når höga höjder under högsäsongen. Smidigt biltåg från Varberg hit.
OrtVarberg
Åkulla bokskogar friluftsgård
Här kan man vandra, hyra kajak, hyra roddbåt eller bara fika eller luncha. Inte långt härifrån ligger Bockstens mosse samt Bexells talande stenar. 
OrtVarberg
Träslövs läge
Det lilla fiskeläget med sin egen dialekt Läjesboa växte till Hallands största fiskehamn. Här kan man köpa färska havskräftor, äta glass på Tre skopor eller bada på långgrund strand. Missa inte piren med de färggranna fiskebodarna eller gränderna bland de låga husen.
OrtVarberg
Gamla Köpstads naturreservat...
På medeltiden låg en köpstad här vilket var en handelsplats helt enkelt. Uppifrån fågeltornet ser man rester av hamnen en bit ut från stranden och skådar fåglar såklart. Även båtmuseum.
OrtVarberg
Ästad Vingård
Vingårdar blir allt vanligare, likaså SPA-hotell. Ästad Vingård är både ock. På Ästad går det utmärkt att som gäst äta frukost, lunch eller middag. Vackert beläget mellan Älvasjön och Byasjön.
OrtTvååker