Grimetons radiostation


Ett av Sveriges femton världsarv. Innan Internet fanns gällde långvågsradio och då krävdes ett nät av enorma master som dem i Grimeton. En mäktig syn att se dem försvinna kilometervis över fälten. Stationen är intakt och fungerande som på 1920-talet. Besökscentrum med kafé. Öppet sommarhalvåret.

  • Till start: 413,3 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Varberg 
  • Avgift: Ja 


Grimetons radiostation

Redan på 1920-talet uppfördes Grimeton Radiostation för att trådlöst kommunikation till Amerika som en del i ett världsomspännande nät av radiosändare. Det var amerikanska RCA som fick uppdraget att uppföra dem och efter noga beräkningar fann man att Grimeton var en bra placering av stationen. Det är en mäktig upplevelse att se de sex stycken 127 meter höga antenntornen med sina 46 meter breda tvärarmar. Att de placerats med 380 meters mellanrum gör att det nästan känns som något som vandrar bort i fjärran.

Sedan 2004 är anläggningen upptagen på UNESCO:s världsarvslista. Skälet var att radiostationen var den enda bevarade storradiostationen från denna tidsperiod och dessutom helt intakt. I anslutning till stationen finns ett litet museum där man tar del av vad den tekniska utvecklingen från 1902-talet betytt för oss i dagens trådlösa kommunikationssamhälle.

Läs mera
Grimetons radiostation
Stor karta
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Ny Varberg klosterruin...
Detta är en rest av gamla Varberg eller Nyby som det hette och är en gammal klosterruin. Anders Arborelius som idag är Sveriges ende kardinal i Vatikanen var här 2014 och mottog stenar från klostret.
OrtVarberg
Getterön naturum och naturreservat
Ett naturum för den vetgirige med kafé och lunchrestaurang. Fågelskådningsplatser och vandringsleder.
OrtVarberg
Varberg
Varbergs fästning och kallbadhuset är signaturbyggnader som är måsten. Från fiskehamnen utgår turer med fiskebåt eller färja till Danmark. En promenad längs fästningen till ett av tre span rekommenderas. Är detta Sveriges spa-tätaste ort? 
OrtVarberg
Avstickare Varberg till Falkenberg
RUNDTUR. Få vägar är lika vackra som denna. Här passeras en rad sevärdheter som Träslövs läge för en glass i hamnen, flera stränder och natursköna platser. 
OrtFalkenberg
Bockstens mosse...
Mossen som är känd genom fyndet av den naturligt konserverade Bockstensmannen som hittades i dessa skogar. Vacker vandring i bokskog och mossmarker. Mannen ifråga kan beskådas på Varbergs fästning.
OrtVarberg
Gamla Köpstads naturreservat...
På medeltiden låg en köpstad här vilket var en handelsplats helt enkelt. Uppifrån fågeltornet ser man rester av hamnen en bit ut från stranden och skådar fåglar såklart. Även båtmuseum.
OrtVarberg