Grimetons radiostation


Ett av Sveriges femton världsarv. Innan Internet fanns gällde långvågsradio och då krävdes ett nät av enorma master som dem i Grimeton. En mäktig syn att se dem försvinna kilometervis över fälten. Stationen är intakt och fungerande som på 1920-talet. Besökscentrum med kafé. Öppet sommarhalvåret.

  • Till start: 413,3 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Varberg 
  • Avgift: Ja 


Grimetons radiostation

Redan på 1920-talet uppfördes Grimeton Radiostation för att trådlöst kommunikation till Amerika som en del i ett världsomspännande nät av radiosändare. Det var amerikanska RCA som fick uppdraget att uppföra dem och efter noga beräkningar fann man att Grimeton var en bra placering av stationen. Det är en mäktig upplevelse att se de sex stycken 127 meter höga antenntornen med sina 46 meter breda tvärarmar. Att de placerats med 380 meters mellanrum gör att det nästan känns som något som vandrar bort i fjärran.

Sedan 2004 är anläggningen upptagen på UNESCO:s världsarvslista. Skälet var att radiostationen var den enda bevarade storradiostationen från denna tidsperiod och dessutom helt intakt. I anslutning till stationen finns ett litet museum där man tar del av vad den tekniska utvecklingen från 1902-talet betytt för oss i dagens trådlösa kommunikationssamhälle.

Läs mera
Grimetons radiostation
Stor karta
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Slottskogen - parkpromenad...
En promenad som tar sin början vid Göteborgs naturhistoriska museum och vidare förbi Landskapsstugorna, Stora dammen, Barnens zoo, Slottsskogens våffelstuga och Utsiktstornet.
OrtArray
Sjöfartsmuseet Akvariet STÄNGT FÖR RENOVERING
Livet under, ovan och vid vattenytan. Akvariet visar levande djur och biologi samt kulturhistoria om sjöfarten i staden och på haven. Högteknologisk fartygssimulator.
OrtGöteborg
Gislaved Industrimuseum.
Med stor tyngd lagd på ortens däcktillverkning har man lyckats skapa ett museum med många intressanta föremål. Har man tur så guidar konstruktören av Gislaved Frost som är pensionerad men jobbar på ledig tid.
OrtGislaved
Hovs hallar naturreservat, hotell och restaurang.
Längst västerut på Bjärehalvön ligger denna fantastiska plats med en högplatå ovan havet. Njut av en fantastisk utsikt eller ta en tuff vandring i kuperad terräng. Hotellet har spa och prisvärd restaurang med 5-stjärnigt läge. 
OrtBåstad
Torekov.
Här frotterar sig Stockholmare i frottémorgonrockar på mornarnas bageripromenad. En pittoreskt f d fiskeby med flera bra krogar. Här avgår även färjan till Ven.
OrtBåstad
Norrvikens trädgårdar
Sju stilträdgårdar som visar trädgårdar från övriga Europa och resten av världen. Tre stigar kan följas där man ser en bäckravin, hassel- och fruktodling mm. 2006 utsedd till Europas näst vackraste. Kafé och restaurang och perfekt picknickgräs. Fri entré.
OrtBåstad