Haverdalsstrand och Lynga sanddyn


Två sevärdheter intill varandra med sand som gemensam nämnare. Rastplatsen på Lynga sanddyna, som är Skandinaviens högsta, 37 meter över havet, är en unik upplevelse. Stranden drar flanörer hela året men toppar givetvis under sommaren.

  • Till start: 430,8 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Halmstad 
  • Avgift: Nej 


Haverdalsstrand och Lynga sanddyn
Stor karta
Sevärdhet 1 av 2

Haverdalsstrand

Sommartid är Haverdal ett populärt turistmål med sin 4 km långa sandstrand och naturreservat. I reservatet finns Skandinaviens högsta sanddyn, Lynga som är 37 meter över havet. Här finns många vandringsmöjligheter, särskilt den upp till sanddynen samt till en vacker utsikt på norra uddens spets. 

Flygsandfält hade just det problemet att de var obevuxna och förflyttade sig. I mitten av 1800-talet ville man binda sanden genom att plantera träd. Idag har det nästan gått lite för långt och idag är problemet snarast det omvända att de helt börjar växa igen.

Lynga sanddyn Haverdal

600 m promenad från parkeringen. Om man förväntar sig sand hela vägen så är det rikligt med planterade tallar för att sanden inte ska fly omkring.Toppen är öppen sand med majestätisk utsikt.

Även kallat Stora Sandkullen. 

  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Steningekustens naturreservat
Ett populärt bad som omges av vacker natur eller ett naturreservat med fint bad. Den kombinationen gör att många söker sig hit för en vandring, picknick eller strandliv.
OrtArray
Skipås naturreservat och utsiktsplats...
Utsikten är målet men vägen dit är inte fy skam. Man vandrar några hundra väl skyltade meter genom Skipås naturreservat förbi betande kor och lundar av ädellövträd.
OrtFalkenberg
Prins Bertils stig...
En 18 km lång kustled som börjar från Halmstad slott och leder utmed kusten till Tylösand. Vi har valt att börja vid Tylösand in mot staden. Vill man ta en kortare promenad och kanske vända vid hälften är denna att föredra då yttre delarna är finast.
OrtHalmstad
Grötvik...
Denna skyddade gästhamn passerar man förbi när man vandrar Prins Bertils stig. Här kan man vandra fram och tillbaka och uppleva båtliv, badstrand och en hamnkrog.
OrtHalmstad
Svedinos bil och flygmuseum
På 50-talet och framåt trollade Svedino, som han kallade sig, ihop pengarna vilka la grunden till hans flyg- och bil inköp. En imponerande samling en oansenlig byggnad men udda detaljen är det halva jetplanet som sticker ut från fasaden.
OrtFalkenberg
Galgbergets utsiktstorn
Vill man se Halmstad från ovan kan man ta sig hit. Man tar sig hit uppför trappor eller cyklande eller med bil längs vägen.  Är tornet stängt finns utsiktsplatser intill samt Hallandsgårdens friluftsmuseum som bonus.
OrtHalmstad