Haverdalsstrand och Lynga sanddyn


Två sevärdheter intill varandra med sand som gemensam nämnare. Rastplatsen på Lynga sanddyna, som är Skandinaviens högsta, 37 meter över havet, är en unik upplevelse. Stranden drar flanörer hela året men toppar givetvis under sommaren.

  • Till start: 430,8 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Halmstad 
  • Avgift: Nej 


Haverdalsstrand och Lynga sanddyn
Stor karta
Sevärdhet 1 av 2

Haverdalsstrand

Sommartid är Haverdal ett populärt turistmål med sin 4 km långa sandstrand och naturreservat. I reservatet finns Skandinaviens högsta sanddyn, Lynga som är 37 meter över havet. Här finns många vandringsmöjligheter, särskilt den upp till sanddynen samt till en vacker utsikt på norra uddens spets. 

Flygsandfält hade just det problemet att de var obevuxna och förflyttade sig. I mitten av 1800-talet ville man binda sanden genom att plantera träd. Idag har det nästan gått lite för långt och idag är problemet snarast det omvända att de helt börjar växa igen.

Lynga sanddyn Haverdal

600 m promenad från parkeringen. Om man förväntar sig sand hela vägen så är det rikligt med planterade tallar för att sanden inte ska fly omkring.Toppen är öppen sand med majestätisk utsikt.

Även kallat Stora Sandkullen. 

  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Frösakullstranden
En lite lugnare strand än Tylösand som är grannen i söder. Här finns härliga sanddyner där man kan få perfekt bokläsningsvinkel eller passa på att få lite backträning mellan solglimtarna och doppen.
OrtHalmstad
Skipås naturreservat och utsiktsplats...
Utsikten är målet men vägen dit är inte fy skam. Man vandrar några hundra väl skyltade meter genom Skipås naturreservat förbi betande kor och lundar av ädellövträd.
OrtFalkenberg
Tylösand
En av Sveriges bästa badstränder med mycket after beach. Har man klubborna med så finns två bra golfbanor i närheten. Hotellet som ägs Per Gessle mfl är i toppklass men kostar därefter. Och ja, bastuaggregaten med namnet Tylö tillverkas i Halmstad.
OrtHalmstad
Tjuvahålan...
Ett populärt bad med brygga, klippor och sandstrand. Vandrar man Prins Bertils stig så passeras detta bad. Namnet kom av att sjörövare och smugglare väntade i den skyddande viken.
OrtHalmstad
Halmstad med omnejd norrut.
En härlig biltur som går från Halmstad och norrut längs kusten. Stränder, utsiktsplatser och naturupplevelser.
OrtHalmstad