Helsingborg till Landskrona


En avstickare från E6 som följer den natursköna kattegattkusten och bjuder på fiskelägen, slott och naturreservat.

  • Till start: 485,5 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Helsingborg 
  • Avgift: Nej 


Laddar..
Stor karta
Sevärdhet 1 av 6

Ramlösa

Ramlösas vatten som man köper i butiker har sitt ursprung här. Idag är produktionen flyttad en bit härifrån men som besöksmål är det mer än aktuellt. En vacker omgivande park med trädgårdsideal från olika tidsåldrar, enastående vackra och kulturskyddade byggnader varvas med planteringar och en ravin med skogspark.

Brunnsparken grundades på Karl XII födelsedag av Johan Jacob Döbelius (mannen på flaskorna). Storhetstiden var under början av 1800-talet då kungligheter och adel reste hit. Under 1890 talet började vatten buteljeras och säljas.

Parken förklarades som byggnadsminne 1973 och annars hade det kunnat bli moderna byggnader här. Ingen servering finns men gott om picknickplatser.

Läs mera

Länkar

Råå

Det gamla fiskeläget Råå med dess vackra bebyggelse, kullerstensgator står i bjär kontrast till den närliggande staden Helsingborg som den nu är en del av. Från att ha varit Sveriges största fiskeläge vid sekelskiftet är det marina mest ett pittoreskt inslag men fiskas gör det fortfarande.

rån Råå kan man promenera inåt Rååns vackra dalgång fram till den Raus kyrka från 1100-talet, eller så går man söderut till Örby ängars vackra strandhed och långrunda strand.

I Råå finns Råå Museum för fiske och sjöfart och härifrån går båtturer till Ven och fisketurer ut i Öresund.

Idag råder lugnet i Råå men här stod kampen mellan Danmark och Sverige om Skåneland. År 1676 gled 300 danska skepp in i Råå och 15 000 danska soldater landsteg här för att återta det som varit danskt till 1658.

Läs mera

Ålabodarna

Ålabodarna är ett pittoreskt fiskeläge nedanför Örenäs slott en bit norr om Landskrona. Här kan man äta, förslagsvis fisk, i byns lilla restaurang Helgas hamnkrog eller ta sig upp till Örenäs slott för pampigare mat eller bara den fantastiska utsikten från höjden.

Stranden är mycket omtyckt och är långgrund och barnvänlig. En liten promenad härifrån så når man Glumslövs backar för ett enastående natursceneri bland betande djur.

Länkar

Örenäs slott

Hela 60 m över havet med magnifik utsikt över Öresund och Ven ligger Örenäs slott. Den tidigare gården Maryhill förvärvades av sockerkungen Carl Tranchell och med den lokale arkitektstjärnan Fredrik Sundbärg byggdes ett barockslott mellan 1914 och 1918.

Idag ägs slottet av LO och är en populär konferensanläggning där man kan bo på slottet, i herrgården eller på hotellet där man även som privat besökare kan äta gott på restaurangen med bedårande utsikt.

Under andra världskriget kom estniska flyktingar till Örenäs och i slottets källare finns väl bevarade väggmålningar från den tiden.

Besöker man slottet har man charmiga Ålabodarna med dess hamn och badstrand alldeles intill samt fantastiska Glumslövs backar en bit ifrån.

Läs mera

Länkar

Glumslövs backar och Hilleshögs dalar

Den utmarkerade platsen för denna naturupplevelse är en parkeringsplats med en fantastisk utsikt över kustlandskapet och de vackert böljande dalarna som hålls öppna av betande djur. Dalen och kullarna har bildats av inlandsisen och den tvärbranta kusten har mejslats ut av havets erosion finns bara här och på Ven.

För att ta sig ned till kusten och så tar det c:a en halvtimme och vill man vandra lite längre längs havet med något av de vackraste scenerier Skåne kan uppbringa med Öresund och Ven i fonden så kan man ta sig vidare mot Ålabodarna i norr.

Glumslövsbackar är ett naturreservat och om våren möts man av ett hav av gullvivor. 

Borstahusen

Fiskeläget grundades 1774 av de två bröderna Rasmus Andersson Borste och Jöns Andersson Borste och två år senare ansökte de om att börja bygga flera hus vardera. De har uppenbarligen gett namn åt orten. Husen är byggda som stadsbebyggelse med gathus och gator i rader från havet och att spankulera runt här tar inte lång tid men är en upplevelse.

Sommartid lockar orten såväl sommargäster som Landskronabor med sina, golfbanor, badstränder, intilliggande camping och vandrarhem. Man får inte missa resturangen tillika kulturhuset och konsthall Pumphuset som är värt besöket i sig. Har man möjlighet så bör man vara här vid solnedgången.

  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Helsingborg till Landskrona
En avstickare från E6 som följer den natursköna kattegattkusten och bjuder på fiskelägen, slott och naturreservat.
OrtHelsingborg
Råå.
Ett mysigt fiskeläge strax söder om Helsingborg. Fin badstrand och pittoresk bebyggelse. Passa på att vandra en bit längs Rååns dalgång. 
OrtHelsingborg
Fredriksdals trädgårdar
Blev rikskänt för svenskar genom dess friluftsteater med Nils Poppe och Eva Rydberg men har mycket annat att erbjuda. Här möts man av ett Skåne i miniatyr. Staden, herrgården, bondgården, skog och ängar.
OrtHelsingborg
Fria bad Helsingborg...
Ett mycket populärt bad mitt i Helsingborg som egentligen heter Örestrandsbadet. Och förutom några sommaröppna ställen vid stranden har man nära till kiosker, restauranger och butiker. Här flaneras det året om.
OrtHelsingborg
Pålsjöbaden.
Ett kallbadhus med bastubad, solbad och dopp i havet. Skilda nakenbad med bastu. Inglasat kafé i mitten av badhuset med makalös utsikt.
OrtHelsingborg
Helsingborg till Mölle och Kullaberg.
En utflykt norrut från Helsingborg med stopp i Sofiero, Höganäs, Viken, Krapperup, Mölle för att avsluta på Kullaberg.
OrtHöganäs