Humleslingan...


Här går färden på vackra vägar kring Skånes största sjö Ivösjön. Ivön mitt i sjön nås med en gratis vägfärja. Vacker natur och intressanta sevärdheter.

  • Till start: 423,9 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Bromölla 
  • Avgift: Nej 


Laddar..
Stor karta
Sevärdhet 1 av 9

Kjugekull

Kjugekull är ett naturreservat med vandringsleder längs vilka man har en otrolig utsikt över Ivösjön. Vill man var bekväm så når man den kanske bästa utsiktsplatsen bara efter knappt 200 meter.

Här finns även märkliga klippblock överallt som blivit klättrarnas favoriter. Är det klättrare här så är de spännande att se i aktion.

Mitt i spenaten som Stockholmare skulle sagt ligger Café Kjugekull som serverar smörgåsar och fika.

Bäckaskog slott

Slottet ligger på näset mellan Ivösjön och Oppmannasjön och är idag ett populärt besöksmål för dess hotell- och restaurang. Man kan fritt vandra runt i parken som bland annat har en klassisk örtagård.

Bäckaskogs historia går tillbaka till 1200-talet då slottet var ett kloster.  Vid reformationen 1537 drog danska staten in klostret. Under tiden 1584-1653 lät Henrik Ramel d.y. befästa slottet och uppförde de nuvarande slottsbyggnaderna.

När Sverige tog över Skåne så kom slottet att från 1684 fram till 1819 att fungera som översteboställe för att därefter bli utarrenderat till kronprins Oscar (sedemera Oscar I)  vars son kronprins Karl (Karl XV) gjorde sig känd för sina kärleksäventyr i trakten och lär ha varit barn till flera barn i bygden som dock aldrig blev erkända.

Slottet är ett statligt byggnadsminne sedan 1935.

Läs mera

Länkar

Ivö kyrka och Ursulas källa

Biskopskällaren Ivö

Biskopskällaren ligger vid Hovgården 2 km sydost om Ivö kyrka. Av den praktfulla borgen Ivöhus återstår nu endast ruinen av bottenvåningen.

 

Borgen uppfördes av den danska ärkebiskopen Andreas Sunesen, som svårt sjuk tillbringade sina sista år på Ivö på 1200-talet.

Läs mera

Ivö klack

På norra delen av Ivön i Ivösjön finns ett mycket intressant naturområde. Den höga urbergsklacken har en gammal bokskog på östsluttningen med mycket rik flora och fauna. På nordvästra sluttningen finns ett kritbrott där man kan studera fossiler.

Ivö klack, som blev naturreservat 2016, ligger på den norra delen av Ivön. Här finner du skogsområden med framförallt bok men även ek tillsammans med ovanliga arter av snäckor, mossor och svampar. Förutom en rik biologisk mångfald hittar du utsiktsplatser och ett brott där kalk och kaolinlera bröts mellan 1880-talet till 1960-talet. 

I detta brott kan du själv hitta fossil från t.ex. musslor, snäckor, ostron och rörformade bläckfiskskal (belemniter). Själva reservatet sträcker sig ut i Ivösjön som är Skånes största sjö. Hela området runt Ivösjön är mycket vackert och kuperat. Vilket du säkert kommer att märka när du står på den högsta punkten på Ivö klack som är hela 146 meter över havet.

För att ta sig till Ivön finns det en färja som går från Barum tre gånger i timmen. Överfarten tar ca sju minuter och kostar ingenting. Det finns två parkeringsplatser till Ivö klack. Via den norra når man enklast själva brottet. Via den södra parkeringen kommer du till skogsområden.

Läs mera

Humletorkan

Här erbjuder man kaffe med hembakat, öl bryggt på humle från egen odling såklart och försäljning av hantverk. Här finns även ett trevligt vandrarhem.

Humletorkan i Näsum byggdes 1926 och drevs av Föreningen för Svensk Humleodling. Odling av humle har förekommit i stora delar av Skåne men koncentrerades senare till Näsumtrakten. 1927 fanns 78 odlingar kring Näsum. Under andra världskriget ökade humleodlingen. Efter krigsslutet ökade importen och de svenska odlarna tvingades 1959 upphöra med verksamheten.

 

 

Läs mera

Länkar

Västanå kvarn

Vid Holjeån ligger Västanå kvarn, med anor från 1380. Det nuvarande kvarnhuset är från 1800-talet och är fortfarande i drift. Intill ligger en magnifik stenvalvsbro.

Västanå har en gammal bykärna med den ursprungliga bygatan bevarad. Vägarna med sina stengärdsgårdar överensstämmer i stort sett med storskifteskartan från 1797.

Läs mera

Gudahagen

Utanför Näsum norr om Ivösjön ligger Gudahagen, ett område som troligen bestått av 250 resta stenar och rösen. Gudahagens ursprung och funktion har inte kunnat fastställas, men man har påträffat gravar från både järnålder och kristen tid. I folktradition utpekas Gudahagen som offerplats eller hednatempel. 

Gudahagen Tempelplatsen, Gullstringsbacken Gamle kyrkogård med backar, är de namn som nämnes i äldre beskrivningar och kartor över den höjdrygg som är belägen 800 meter SV om Näsums Kyrka. Allmänt bekant är platsen idag under namnet Gudahagen. 

I april 1938 kom en arkeologiedoktor Folke Hansén till platsen, och gjorde en mera omfattande undersökning ( dock ej grävning ) dateringen som här gjordes bestämdes till järnålder. Man fann då första gången spår efter gravar och offerstenar inom området, och därefter föddes namnet ” Gudahagen ”, därför att tydliga jämförelser kunde göras med ”gudahagar” som finnes på Island. 1920 fanns en man vid namn Nils Tollerup verksam, samt en tid bosatt i Näsum. Han lät på egen bekostnad år 1943 resa en minnestavla med följande inskription. 

"Vandrare stanna. se dig om, här stod forntida helgedom Heden tid en helig ort, som minner om vad då var stort. Den hårda sten ej tidens tand förmått förstöra" 

"Människohand ej lämnat mycket orört kvar,av det som forntid uppbyggt har. Här kämpats mången själslig strid med bön för ära, kamp och frid Med vördnad dessa stenar spar, de vittnar om hur fordom var." 

Den första större provgrävningen som syftade till att försöka klarlägga vilken typ av fornlämning det rörde sig om, samt att datera densamma, ägde rum sommaren 1967. Svaret på den frågan, om någon kristen anknytning till platsen funnits, ingick också i arkeologernas program. Initiativtagare var den numera bortgångne professor Holger Arbman, Lund. Grävningsresultatet finnes redovisat i en artikel i Skånes Hembygdsförbunds årsbok 1968 av Claes Wahlö som var med som arkeolog assisterande professor Arbman. Parkering finns.

Text Bromölla kommun.

Läs mera

Bromölla

  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Ivön och Ivö klack...
Ivön nås med vägfärja från Barum. Ön hade tidigare en borg av vilken ruinerna finns kvar att beskåda. Kyrkan med sin legendomspunna Ursuas källa och vandra kring natursköna Ivö klack gör utflykten komplett.
OrtKristianstad
Fjälkinge Backe naturreservat och utsiktstorn.
Fjälkinge backe höjer sig 100 m över den omgivande slätten. På toppen finns även ett utsiktstorn som dock kräver lite planering för att få till ett besök.
OrtKristianstad
Iföverkens industrimuseum.
Ett museum speglar brukets historia från starten 1887 till dagens företag. Ifö, efter ön Ivön, tillverkar badrumsprodukter av hög kvalitet.
OrtBromölla
Gudahagen
En vikingatida fornlämning som troligtvis kan ha haft så många som 250 stenar. Vackert beläget med utsikt över Ivösjön.
OrtBromölla
Slottstur österut från Kristianstad.
Här passeras inte enbart slott men de två slotten är ytterst intressant och har en bra krog respektive kafé för att ge rundturen slottslig förtäring. 
OrtKristianstad
Sölvesborgsbron
Vem vill inte vandra eller cykla över Europas längsta gång- och cykelbro? Den spektakulärt utformade 760 meter långa bron är populär för flanörer och är även en bra start vidare ut på Listerlandet.
OrtSölvesborg