Ingarö


  • Till start: 20,3 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Värmdö 
  • Avgift: Nej 
Ingarö
Stor karta

Ingarö är Värmdös stora ö i söder. Färden går förbi vackert belägna Ingarö kyrka, ett musteri och förbi ett bad i varmare havsvik och sen för picknick eller bistro på stränder vid öppet hav.

Sevärdhet 1 av 4

Ingarö kyrka

En mycket vacker kyrka i trä belägen vid den vackra vattenleden Kolström mellan Baggensfjärden och Strömma kanal. Ingarö kyrka som tidigare kallades Pilhamns kapell stod färdigt 1792. Friherre Anders Cederström lät bygga detta "bönehus" till sina anställda på gårdarna Beatelund, Brunn och Bergvik. Kyrkan är byggd i liggande timmer på gråstenssockel. I början av av 1850-talet fick den stående panel.

Fladenbadet

Ett av skärgårdens varmare bad? Och nu marknadsför man sig som Playa del Ingarö. Det är visserligen bräckt vatten från saltsjön men här är det ofta insjötemperaturer. Fladen ligger som en lagun mellan två smala farleder för båtar mellan Baggensfjärden och Strömma kanal vidare ut i skärgården. Mysig liten badstrand med kiosk som bara tar kontanter.

Värmdö Musteri

Värmdö musteri säljer sin äppelmust lite varstans men här kan man handla direkt. Man gör ofta sortspecifik must men blandar även för att få fram olika smaker. Har du egna äpplen så köper man upp den eller så får du den tillverkad som du vill ha den som råmust eller pastöriserad på flaska eller bag-in-box? Vill du vara med själv så kan du det på helger. Man gör även sylter, safter och geléer på svenska bär.
 

Länkar

Björkvik

Namnet Björkvik kommer från 1100-talet. Vid sjön Yngaren, där Björkvik breder ut sig, finns ett antal herrgårdar från 1600-talet som historiska minnen. Vandra i naturen, plocka svamp (i massor under hösten!), cykla längs landsvägen eller bada. Du kan även hyra en stuga eller en hel äventyrspark, det är inte många som kan skryta med det.

  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...