Karlskrona till Sturkö och Tjurkö


En härlig hästskoformad slinga i Karlskrona skärgård där man korsar tre broar. Ett bad varifrån man även ser Drottningskär på Aspö på håll.

  • Till start: 379,8 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Karlskrona 
  • Avgift: Nej 


Laddar..
Stor karta
Sevärdhet 1 av 5

Wämöparken

Här finns ett Blekinge i miniatyr, ett minizoo med hotade arter som var vanliga förr.

Wämöparken invigdes 1910 och då stod också kaffestugan färdig. 12 äldre byggnader från Karlskrona och Blekinge har flyttats hit.

I parken finns Mini-zoo med våra vanliga svenska smådjur och kaffestuga med hänförande utsikt över Vämöviken. En rolig lekpark med fikabord finns också.

Vämöparken kallas även i folkmun "Blekinges lilla Skansen". En oas nära Karlskrona väl värd ett besök.

Adress: Hästövägen, 371 30 Karlskrona

Text Visit Blekinge

Länkar

Senoren

Senoren är en liten ö på väg till Sturkö. Vid den vackra Möcklösundsbron finns ett litet kafé, gårdsbutik, vikingaby, fiske. Hit tar man sig med bil, cykel eller skärgårdsbåt.

Länkar

Sturkö Kvarn

Vacker utsikt från den välbevarade kvarnen på Sturkö! Öppen sommartid, då finns det konstutställningar samt café.

Bäst utsikt över ön och skärgården får man högst upp i  kvarnen om man vågar följa de smala trapporna ända upp i toppen.

Sturkö Kvarn och tomten ”kvarnberget” ägs av Sturkö Samhällsförening. Kvarnen stod färdig 1901, uppförd av den driftige mångsysslaren Anton Månsson, Kullen, på en kraftig fot av granit och med en stomme av skeppsmaster som Örlogsvarvet kasserat för att de var för korta. Kvarnen var i drift fram till 1964, från 1930-talet med motordrift istället för vingdrift.

Adress: Sturkövägen, 370 43 Sturkö

Text Visit Blekinge

Läs mera

Länkar

Sturkö Skans

Den före detta försvarsanläggningen Sturkö skans är ett spännande besöksmål för alla kultur- och militärhistioriskt intresserade.  Sturkö skans är en infanteriskans som anlades 1904 och var i bruk under första och andra världskriget, men har senare använts som förråd och vid övningar.

Anläggningen tillsammans med Tjurkö skans och batterivärn Djupasund utgör ett bevarandeintresse då endast ett fåtal liknande anläggningar finns i landet.

Genom ett LEADER + projekt ges nu möjlighet för allmänheten att få ta del av detta spännande kulturarv!

Adress: Sturkövägen, 370 43 Sturkö

Länkar

Tjurkö stenhuggeri och Skärgårdskraft

Föreningen Skärgårdskraft

I Restaurationshuset vid Herrgården på Tjurkö finns konst- och hantverksföreningen Skärgårdskraft - öppet hela sommaren.  I den gamla handelsboden finns utställningar, försäljning, stenhuggeriutställning, ljudvandring och kaffeservering. Skärgårdskraft är en konst- och hantverksförening, som bedriver verksamhet i det gamla restaurationshuset på Tjurkö. Ett 20-tal lokala konstnärer ingår i nätverket.

Stenhuggeriet

Vart du än i världen på gatsten vandrar är chansen stor att den kommer just från Tjurkö. Stenhuggeriet var vid sekelskiftet en av landets största arbetsplatser med 2.000 anställda och de stora stenbrotten vittnar än i dag om det hårda hantverket. Stenindustrins minne finns bevarat här på Tjurkö och det var här verksamheten bedrevs i stor skala.

Genom området vid Herrgårdsviken löper nu en ca 1,5 km lång markerad kulturstig som passerar flera anläggningar och minnesmärken. Det var vid Herrgårdsviken som Stenhuggerisamhället växte upp med kaserner, kontor, smedja, handelsbod m.m.Kyrkan på ön är byggd av fångar som kommenderats till stenhuggeriet i slutet av 1800-talet. Enligt sägen syns en av fångarna, Abel Andersson, på altartavlan. Han målade dit sig själv i bojor bland Jesu följeslagare.

Skärgårdstrafiken angör reguljärt vid Herrgårdsviken från Fisketorget i centrala Karlskrona.

Läs mera

Länkar

  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Marinmuseum
Årets museum 2015 med fri entré. Se  svenska marinens historia. Upplev krigsfartyg, galjonsfigurer från 1700-talet, världsunika modeller och en undervattenstunnel med ett riktigt vrak. HMS Neptun och Ubåtshallen. 
OrtKarlskrona
Karlskrona
En av Sveriges intressantaste städer att besöka. Den magnifika stadskärnan vittnar om dess forna betydelse. Här ett urval av det man inte bör missa i staden som är en del av Världsarvet Örlogsstaden Karlskrona.
OrtKarlskrona
Blekinge museum
Ett mycket intressant museum och välutformat museum som delvis är inrymt i en barockherrgård.  Museet må vara regionalt men detta är verkligen svensk i historia.
OrtKarlskrona
Amiralitetskyrkan och Rosenbom
Kyrkan som har en speciell kvadratisk form är en kyrka kopplad till marinen. Mest känd är den dock för den lilla trägubben Rosenbom som är med i Selma Lagerlöfs Nils Holgersson.
OrtKarlskrona
Brändaholm
Otroligt pittoreskt kolonistugområde med unik bebyggelsemiljö från 1920-talet och med ett otroligt vackert läge på Dragsö som är en av Karlskronas öar.
OrtKarlskrona
Skärva herrgård
Herrgården är en av svenska 1700-talets mest särpräglade arkitektur. Ritades av och uppfördes för varvsamiralen Fredric Henric af Chapman. Vacker park och drivs även som B&b. Del av Världsarvet.
OrtKarlskrona