En härlig hästskoformad slinga i Karlskrona skärgård där man korsar tre broar. Ett bad varifrån man även ser Drottningskär på Aspö på håll.
- Till start: 379,8 Km
- Stopp: 5
- Ort: Karlskrona
- Avgift: Nej
Sevärdheter under turen
1. Wämöparken 2. Senoren 3. Sturkö Kvarn 4. Sturkö Skans 5. Tjurkö stenhuggeri och SkärgårdskraftWämöparken
Här finns ett Blekinge i miniatyr, ett minizoo med hotade arter som var vanliga förr.
Wämöparken invigdes 1910 och då stod också kaffestugan färdig. 12 äldre byggnader från Karlskrona och Blekinge har flyttats hit.
I parken finns Mini-zoo med våra vanliga svenska smådjur och kaffestuga med hänförande utsikt över Vämöviken. En rolig lekpark med fikabord finns också.
Vämöparken kallas även i folkmun "Blekinges lilla Skansen". En oas nära Karlskrona väl värd ett besök.
Adress: Hästövägen, 371 30 Karlskrona
Text Visit Blekinge
Senoren
Senoren är en liten ö på väg till Sturkö. Vid den vackra Möcklösundsbron finns ett litet kafé, gårdsbutik, vikingaby, fiske. Hit tar man sig med bil, cykel eller skärgårdsbåt.
Sturkö Kvarn
Vacker utsikt från den välbevarade kvarnen på Sturkö! Öppen sommartid, då finns det konstutställningar samt café.
Bäst utsikt över ön och skärgården får man högst upp i kvarnen om man vågar följa de smala trapporna ända upp i toppen.
Sturkö Kvarn och tomten ”kvarnberget” ägs av Sturkö Samhällsförening. Kvarnen stod färdig 1901, uppförd av den driftige mångsysslaren Anton Månsson, Kullen, på en kraftig fot av granit och med en stomme av skeppsmaster som Örlogsvarvet kasserat för att de var för korta. Kvarnen var i drift fram till 1964, från 1930-talet med motordrift istället för vingdrift.
Adress: Sturkövägen, 370 43 Sturkö
Text Visit Blekinge
Sturkö Skans
Den före detta försvarsanläggningen Sturkö skans är ett spännande besöksmål för alla kultur- och militärhistioriskt intresserade. Sturkö skans är en infanteriskans som anlades 1904 och var i bruk under första och andra världskriget, men har senare använts som förråd och vid övningar.
Anläggningen tillsammans med Tjurkö skans och batterivärn Djupasund utgör ett bevarandeintresse då endast ett fåtal liknande anläggningar finns i landet.
Genom ett LEADER + projekt ges nu möjlighet för allmänheten att få ta del av detta spännande kulturarv!
Adress: Sturkövägen, 370 43 Sturkö
Tjurkö stenhuggeri och Skärgårdskraft
Föreningen Skärgårdskraft
I Restaurationshuset vid Herrgården på Tjurkö finns konst- och hantverksföreningen Skärgårdskraft - öppet hela sommaren. I den gamla handelsboden finns utställningar, försäljning, stenhuggeriutställning, ljudvandring och kaffeservering. Skärgårdskraft är en konst- och hantverksförening, som bedriver verksamhet i det gamla restaurationshuset på Tjurkö. Ett 20-tal lokala konstnärer ingår i nätverket.
Stenhuggeriet
Vart du än i världen på gatsten vandrar är chansen stor att den kommer just från Tjurkö. Stenhuggeriet var vid sekelskiftet en av landets största arbetsplatser med 2.000 anställda och de stora stenbrotten vittnar än i dag om det hårda hantverket. Stenindustrins minne finns bevarat här på Tjurkö och det var här verksamheten bedrevs i stor skala.
Genom området vid Herrgårdsviken löper nu en ca 1,5 km lång markerad kulturstig som passerar flera anläggningar och minnesmärken. Det var vid Herrgårdsviken som Stenhuggerisamhället växte upp med kaserner, kontor, smedja, handelsbod m.m.Kyrkan på ön är byggd av fångar som kommenderats till stenhuggeriet i slutet av 1800-talet. Enligt sägen syns en av fångarna, Abel Andersson, på altartavlan. Han målade dit sig själv i bojor bland Jesu följeslagare.
Skärgårdstrafiken angör reguljärt vid Herrgårdsviken från Fisketorget i centrala Karlskrona.