Kulturen i Lund


Ett av Sveriges allra första friluftsmuseum. Kulturen består av två hela kvarter späckat med äldre byggnader från medeltid och framåt. Ett 20-tal andra utställningar finns också. Kafé och restaurang.

  • Till start: 497,4 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Lund 
  • Avgift: Ja 


Kulturen

Kulturen i Lund är Sveriges näst äldsta friluftsmuseum efter Skansen. Låt vara att det även är betydligt mindre men kvalitetsmässigt nog så intressant. Två hela kvarter i centrala Lund är fyllda av kulturhistoriska byggnader och trädgårdar. De två kvarteren är sammanbundna med en tunnel under gatan. Här kan man vandra runt och uppleva staden och landet från medeltid till 1930-talet. Man kan gå in i husen och mest engagerande är smedjan där det smids mitt framför ögonen på besökarna.

En prisvärd restaurang och ett mysigt fik i parken finns för den sugne. Det finns även ett 20-tal utställningar från folkkonst till modern design, från medeltidens historia till samtiden, från lokal kultur till världskultur.

Till Kulturen hör även Kulturens Östarp som är en gård som bevarats på plats, Esaias Tegnérs tidigare bostad Tegnérmuseet, och underjordiska Drottens Kyrkoruin samt stadens äldsta bevarade handelsbod Hökeriet.

Medlemmar och barn under 19 år fri entré.

Läs mera
Laddar..
Stor karta
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Lund
Är tillsammans med Uppsala sinnebilden för en studentstad. Populärast är domkyrkan med 700.000  besök per år. Övrigt är universitetsområdet, botaniska trädgården, historiska museet och en rad spännande fik och restauranger.
OrtLund
Lunds universitets historiska museum.
Landets näst största arkeologiska museum. Här visas Skåne från sten-, brons- och järnålder med Uppåkrautställningen som juvel. Uppåkra var en av Nordens största boplatser från 100 e. Kr till slutet av 900-talet.
OrtLund
Livets museum
Livets museum är ett medicinhistoriskt museum i Lund som berättar om hur kroppen fungerar. Mycket pedagogiskt och intressant och passar liten som stor.
OrtLund
Uppåkra
Uppåkra strax utanför Lund är Skandinaviens fyndrikaste, största och mest långvariga järnåldersbosättning. Här bodde folk under mer än tusen år, från 100-talet f.Kr. fram till 1000-talet e.Kr. 
OrtStaffanstorp
Jakriborg.
En modern stadsdel uppbyggd i en stil som liknar en medeltida europeisk stad och dess slingrande gatnät. Stilen har kallats för nyurbanism.
OrtStaffanstorp
Lomma hamn och Beach.
Längs Höje å finns fiskebåtar, kaféer och restauranger. Ute vid piren kan man ta strandpromenaden till Lomma Beach som är ett av landets största vattensportscenter.
OrtLomma