Kulturen i Lund


Ett av Sveriges allra första friluftsmuseum. Kulturen består av två hela kvarter späckat med äldre byggnader från medeltid och framåt. Ett 20-tal andra utställningar finns också. Kafé och restaurang.

  • Till start: 497,4 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Lund 
  • Avgift: Ja 


Kulturen

Kulturen i Lund är Sveriges näst äldsta friluftsmuseum efter Skansen. Låt vara att det även är betydligt mindre men kvalitetsmässigt nog så intressant. Två hela kvarter i centrala Lund är fyllda av kulturhistoriska byggnader och trädgårdar. De två kvarteren är sammanbundna med en tunnel under gatan. Här kan man vandra runt och uppleva staden och landet från medeltid till 1930-talet. Man kan gå in i husen och mest engagerande är smedjan där det smids mitt framför ögonen på besökarna.

En prisvärd restaurang och ett mysigt fik i parken finns för den sugne. Det finns även ett 20-tal utställningar från folkkonst till modern design, från medeltidens historia till samtiden, från lokal kultur till världskultur.

Till Kulturen hör även Kulturens Östarp som är en gård som bevarats på plats, Esaias Tegnérs tidigare bostad Tegnérmuseet, och underjordiska Drottens Kyrkoruin samt stadens äldsta bevarade handelsbod Hökeriet.

Medlemmar och barn under 19 år fri entré.

Läs mera
Laddar..
Stor karta
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Kulturen i Lund
Ett av Sveriges allra första friluftsmuseum. Kulturen består av två hela kvarter späckat med äldre byggnader från medeltid och framåt. Ett 20-tal andra utställningar finns också. Kafé och restaurang.
OrtLund
Skissernas museum
Skissernas Museum i Lund har världens största samling av skisser, modeller och förlagor till internationell och svensk offentlig konst.
OrtLund
Lunds Universitets Botaniska Trädgård.
På de 8 hektaren botanisk trädgård finns 7000 arter i nio avdelningar både utomhus och i växthus. Öppet året om och fri entré. Trädgårdskafé sommartid.
OrtLund
Jakriborg.
En modern stadsdel uppbyggd i en stil som liknar en medeltida europeisk stad och dess slingrande gatnät. Stilen har kallats för nyurbanism.
OrtStaffanstorp
Lomma hamn och Beach.
Längs Höje å finns fiskebåtar, kaféer och restauranger. Ute vid piren kan man ta strandpromenaden till Lomma Beach som är ett av landets största vattensportscenter.
OrtLomma
Lomma till Landskrona ...
Stränder, naturreservat och slott. En härlig tur från Lomma strax norr om Malmö till Citadellet i Landskrona. 
OrtLomma