Kungälv till Marstrand


RUNDTUR. Med start i mäktiga Bohus fästning snirklar man förbi Kärna bokskog och vidare mot havsnära Tofta herrgård för att slutligen nå Marstrand.

  • Till start: 387,7 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Kungälv 
  • Avgift: Nej 


Kungälv till Marstrand
Stor karta
Sevärdhet 1 av 4

Bohus fästning

Om det är någon kulturhistorisk plats som kan kallas nordisk så år det denna.  Sedan 1308 då borgen byggdes av norske kungen Haakon V Magnusson, har den attackerats och belägrats hela 14 gånger av danska, svenska och norska styrkor utan att erövras.

Efter freden i Roskilde 1658 blev Bohuslän och fästningen svenskt från danskarna, men som sagt, den erövrades aldrig. Många kungar, drottningar, helgon och häxor har passerat här.

Idag återstår bara ruiner av det mäktiga slottet och försvarsanläggningen men är likväl en majestätisk plats att besöka med utsikten över Nordre och Göta älv.

Guidade turer rekommenderas.

Kärna bokskog

Kärna bokskog är ett populärt utflyktsmål. Man kan promenera genom bokskogen på en lättframkomlig stig och det finns bord och bänkar för en picknick.

Kärna bokskog är ett litet naturreservat i en skuggig sluttning. Bokskogen är medelålders till gammal men även andra ädellövträd som ek finns.  I bokskogar brukar det inte var så mycket växtlighet på marken eftersom de under sommaren blir väldigt skuggiga. Trots det hittar man det ovanliga gräset skogssvingel och flera sällsynta lavarter 

Här finns skogsduva och mindre hackspett, göktyta och törnskata vilket är lite ovanligt när det är så nära till bebyggelse.

Tofta Herrgård

Beläget nära havet mellan Marstrand och Kungälv ligger denna herrgård med anor från 1500-talet. Huvudbyggnaden är i karolinsk stil efter ombyggnad under 1700-talet då man samtidigt anlade den franska trädgården.

Herrgårdsrestaurangen har hög klass och satsar på säsongsbaserad meny från lokala odlare och leverantörer. 

 

Här kan man boka både golf- och ridpaket men vem som helst vandra i Tofta naturreservat medan boende kan låna en cykel och utforska Toftahalvön? 

I närheten ligger Lycke golfbana i det natursköna landskapet runt herrgården och är en seaside/parkbana.

 

Herrgården är ett start dagsutflykter i Bohuslän för att kanske åka vidare till Marstrand 15 min bort.

 

Öppet året om och man har boende- och weekendpaket året om.

Läs mera

Länkar

Marstrand

Allt började redan på stenåldern och på 800-talet använde vikingarna Marstrand som uppläggsplats innan seglatsen till England.

Av samtliga turistmål längs västkusten är Marstrand den mest exklusiva. Här har societeten roat sig med kungliga inslag. Annars har ön mest varit känd för Karlstens fästning som varit ömsom försvar och förvar och ett besök rekommenderas men att vandra runt är givande det med.

Att vandra runt ön är verkligen något att rekommendera. Den längsta rutten på 5 km har flera möjligheter att kortas av med avstickare som kortar av cirkeln. Fler utmärkta rast- och picknickplatser.

Annars kan man göra som de flesta som tar den 200 m långa färjan över till ön, att de flanerar fram och tillbaka längs bryggan med olika matställen av olika exklusivitet men alla med bra kvalitet för sin nisch.

Den konstintresserade kan besöka Strandverkets konsthall och den arkitekturintresserade kan botanisera bland härliga trähus i nationalromantisk stil mellan gator och gränder.

Läs mera
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Kärna bokskog.
Kärna bokskog är ett populärt utflyktsmål. Man kan promenera genom bokskogen på en lättframkomlig stig och det finns bord och bänkar för en picknick.
OrtKungälv
Lilla Bommen, Läppstiftet.
Ett utsiktstorn som av Göteborgshumorn getts namnet Läppstiftet. En av stadens bästa utkiksplatser och en bra start för att få en översikt av staden.
OrtArray
Barken Viking
OrtGöteborg
Ramberget Hisingen
Ramberget är ett berg på Hisingen som överblickar de centrala delarna av Göteborg och Göta älvs utlopp. På berget ligger parken Keillers park med en utsiktsplats med nära 360 graders vy.
OrtGöteborg
Maritiman...
OrtGöteborg
Kronhuset och Kronhusgårdarna.
Kronhuset är en av Göteborgs äldsta bevarade byggnader från 1660-talet. Kronhusbodarna intill är ett levande hantverkscentrum med choklad- och karamellfabrik, kafé och konsertlokal mm.
OrtGöteborg