Från Kungsbacka mot två riktiga pärlor inåt landet. Fjärås bräcka är en 60 m hög så där man kan fika med enastående utsikt eller blir basen för en vandring. Äskhults by är gammal klungby från 1800-talet.
- Till start: 404,8 Km
- Stopp: 3
- Ort: Kungsbacka
- Avgift: Nej
Kungsbacka
Staden är en bra bas för besök i Göteborg eller i Halland men redan runt om staden i Kungsbacka kommun finns en rad sevärdheter som verkligen står ut.
Spankulera runt och se de vackra trädbyggnaderna, besök utsiktstornet borta vid järnvägsstationen eller ta en promenad längs Kungsbackaån.
Kungsbacka har bra shoppingstråk och alltid något på gång kring Stora torget. Förutom den välbesökta, månatliga marknaden, arrangeras olika aktiviteter där. En rad kaféer och restauranger där Ester toppar.
Staden kan stoltsera med att både varit Danmarks och Sveriges minsta städer. Koningsbakkae var en medeltida dansk gränshandelsplats och omnämns 1408 och har blivit av men återfått sina stadsrättigheter. 1846 brann staden och det är bara två hus kvar från den tiden, Röda stugan och Borgmästarbostaden.
Fjärås bräcka
Fjärås Bräcka är en s k israndsbildning som består av grus och morän som bildades för 13 000 år sen när inlandsisen stod stilla här då grus och sand matades fram av smältvatten hit. Naturrummet som ligger beläget 60 meter över havet blickar man ut över sjön Lygnern och bort mot havet. Idag är israndsbildning ett naturreservat och i Kafé bräckan kan man ta en fika med majestätisk utsikt. Här får man även information om vad som händer just nu i naturen och flera naturstigar startar här.
En kort promenad härifrån så når man Li gravfält som är Hallands största och är vackert beläget på en ljunghed mot havet. Gravfältet är bara en av många fornlämningar i trakten. Längs bräckan gick färdleden längs västkusten och här blev en naturlig knutpunkt där flera boplatser anlades.
Äskhults by
Äskhults by är en genuin 1800-tals by med rötter i 1600- och 1700-talen.
De fyra gårdarna runt det lilla bytorget är från 1700-1800 talet och heter Göttas, Jönsas, Bengts och Derras. Samtliga är omålade och är vackert silvergråa och känns lite ryska på något vis.
Normalt sett när man genomförde skiften (där mängder av uppdelade åkrar slogs samman för effektivare jordbruk) flyttade s gårdarna bort till dess nya ägor. Så skedde aldrig här varför byn är bevarad.
Byns nuvarande namn Äskhult ses första gången 1592 och skrevs Eskholtt och namnet kommer av det stora antalet askträd och asklöv användes som djurfoder. Men byns historia är äldre än så och kan härledas till bronsåldern ca 2700 år sedan.
Kaffestugan serverar bröd och kakor bakade med gamla recept från trakten av äkta råvaror.
Ett tips är att köpa med fika till promenaden längs någon av byns fyra kulturstigar. Enklare broschyrer delas ut men ett häfte "Äskhults historiska stigar" säljs och ger mer för den vetgirige. Har man tur så får man se en bonde bruka jorden med häst och ålderdomliga redskap som man gjorde förr.